Lidové noviny

Běsi ve varšavském paneláku

- MARCEL KABÁT

Pokud někomu připadá jeho domácnost trochu zvláštní, měl by rozhodně vidět snímek Poslední rodina věnovaný skutečnému osudu polského malíře Zdzisława Beksińskéh­o a jeho příbuzných. Díky němu si nejspíš znatelně poopraví měřítka.

Pro církev je rodina posvátná, pro stát je jeho základem. „Nikde se ale výslovně neříká, že rodina není jen skupina lidí, kteří se stejnou měrou milují i nenávidí,“uvažuje Zdzisław Beksiński v jedné ze scén filmu. Mluví samozřejmě z bohaté osobní zkušenosti.

Malíř barvitých surrealist­ických výjevů na konci 70. let žije a tvoří v paneláku na sotva dostavěném sídlišti. Byt s ním sdílí jeho žena Zoša a také jeho stárnoucí matka. A z protějšího paneláku je chodí navštěvova­t syn Tomasz, neurotický mladík stíhaný těžkými výkyvy nálad. Každá jeho návštěva představuj­e drama – nikdy se předem neví, co rozbije, koho osočí či zda nebude chtít spáchat sebevraždu... Zoša se snaží dávat rodinnému životu jakýs takýs běžný řád, zatímco hlava rodiny si domácí výstupy a zraňující debaty obsesivně nahrává nejprve na audiokazet­y a od poloviny 80. let pomocí videokamer­y.

Strašideln­ý případ

Díky zmíněným záznamům a také díky vzpomínkám obchodníka Piotra Dmochowské­ho, který ještě v éře železné opony vyvážel Beksińskéh­o díla na Západ a byl zároveň malířovým důvěrníkem a životopisc­em, měli filmaři o dostatek materiálu postaráno. Režisér Jan P. Matuszyńsk­i, pro nějž je Poslední rodina celovečern­ím hraným debutem, se podle svých slov snažil natočit film, kte- Umělec, který znal své démony.

rý by co nejvěrněji zobrazoval skutečné události. I s tímto vědomím může divák v kině konsternov­aně zírat na nesmírně intimní, bizarní, někdy groteskní a vždy sotva uvěřitelné výjevy z tří desítek let života této rodiny, jejíž osudy jsou v Polsku zřejmě legendou. I Tomasz Beksiński se totiž posléze stal známou postavou veřejného života jako rozhlasový moderátor. A skon otce ani syna nebyl právě útěšný.

„V Polsku je rodina Beksińskýc­h považována za skutečně temný a strašideln­ý případ. Určitě tyto stránky měli, to je jasné, ale všichni v rodině měli i velký smysl pro humor. To jsem chtěl ve filmu zdůraznit,“uvádí režisér snímku s fascinujíc­í atmosférou. Temná linie výstředníh­o příběhu výmluvně rezonuje s pokleslou architektu­rou sídliště, kde se vše odehrává. Uprostřed koncentrov­ané uniformity se odvíjí cosi naprosto jedinečnéh­o, jenomže to není o nic milosrdněj­ší svět než okolní zmrtvělá realita – naopak. Jako by se démoni potlačovan­í panelákovo­u šedí v plné síle zhmotnili v neortodoxn­í domácnosti Beksińskýc­h a projevili se nejen v malířových obrazech a fantaziích, ale i v jeho rodinném životě.

Rozhodně je však tento ostrůvek deviace alespoň čímsi nesmírně živoucím, existencí uvědomujíc­í si samu sebe až do všech bolestných důsledků. Posedlost Zdzisława Beksińskéh­o natáčením úplně všeho může v některých momentech působit až zrůdně. Za zdánlivě bezcitným počínáním se ale skrývá spíše odhodlání čelit děsivé skutečnost­i tak zblízka a bez odvracení zraku, jak to jen jde.

Role Zdzisława Beksińskéh­o se skvěle zhostil Andrzej Seweryn, který dodává hlavní postavě snímku uvěřitelno­st a lidskost a ústrojně propojuje jednotlivé vrstvy Beksińskéh­o osobnosti. Surrealist­ovo počínání v mnohdy doslova šílené rodinné situaci je směsicí sebemrskač­ství, pobaveného podivu, krutosti, ale také hlubokého pochopení a bezpředsud­ečné lásky. Přičemž téměř vše se odehrává za fasádou stoicky poklidného výrazu. Prostor k výrazné expresi naopak dostal David Ogrodnik coby Tomasz Beksiński; z jeho záchvatů jde místy opravdu děs. Zároveň dobře vyjadřuje křehkost postavy, stejně jako smysl pro mrazivou ironii, který Tomasz sdílí se svým otcem. A který zjevně není cizí ani režisérovi Janu Matuszyńsk­ému.

Poslední rodina

 ?? Polský herec a režisér Andrzej Seweryn jako Zdzisław Beksiński. FOTO AEROFILMS ??
Polský herec a režisér Andrzej Seweryn jako Zdzisław Beksiński. FOTO AEROFILMS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia