Lidové noviny

Chtěl jsem živého lva a kontakt na dalajlamu

- LUBOŠ MAREČEK

LN Asi bude nejdříve důležité formulovat, proč jste vlastně rezignoval.

Bylo třeba, aby už konečně někdo něco udělal proti zmaru a trapnosti. I za cenu, že ztratí, co miluje.

LN Co konkrétně vám podřízení vyčítali?

Že jsem vyžadoval nesmyslné úkoly, jako je shánění kontaktů na dalajlamu či Rolling Stones, zajišťován­í živého lva či dětského kolotoče, odbíjení zvonů z Petrova v čas určený divadlem a podobně. Že jsem chtěl, aby Provázek byl vřícím epicentrem všech druhů umění: alternativ­ní kultury, projektů v oblasti kulturních tradic, projektů filozofick­ých, antropolog­ických, umělecko- a sociálně historický­ch. A byl jsem u toho tu a tam protivný.

LN Konzultova­l jste situaci se svým přímým nadřízeným a ředitelem CED Petrem Oslzlým? Jak jste věc chtěli řešit?

Petr se choval moc hezky. Stál za mnou, co mu síly stačily. LN Pokoušel jste se souborem nějak domluvit?

Pokoušel. Už jsem teda dost hicoval, ale přečetl jsem to na schůzi z pěti stran poznámek. Poprosil jsem, aby bez ohledu na to, co se stane, základním pravidlem Provázku zůstala nepravidel­nost. Svoboda jako elementárn­í okolnost tvorby. Rovnost, volnost, bratrství jako ideál.

A pak schopnost mít sny a schopnost obětovat se v prospěch krásy. No teď hlavně, aby nikdo z nás nešel proti tomu, co miluje. To se pak špatně utíká.

Režisér Vladimír Morávek o důvodech své rezignace zatím na veřejnosti nemluvil. V rozhovoru pro LN zpytuje sám sebe, je otevřený a kriticky hodnotí vlastní situaci.

LN Jaká je podle vás budoucnost divadla, které jste dvanáct let jako umělecký šéf vedl?

Nikoliv výhodnost, ale mravnost měla by být vždy znovu a znovu nejdůležit­ějším imperative­m Divadla Husa na provázku. Základním principem musí být nepravidel­nost, základní metodou ručení sebou sama.

Provázek není angažmá. Provázek je osud a já zde setrval ve skutečnost­i čtrnáct let a šestnáct sezon. S prvním pobýváním dohromady pak dvaadvacet.

LN Provázek je vaším osudem. Už jednou jste odešel, abyste se do skomírajíc­ího divadla vrátil a pozvednul je. Po jakém čase by se tedy měli umělečtí šéfové měnit? Jaká je jejich optimální životnost?

To je právě to, že Provázek není angažmá. Provázek je osud a já zde setrval ve skutečnost­i čtrnáct let a šestnáct sezón. S tím mým prvním pobýváním dohromady pak dvaadvacet. Vyplývá to z knihy, co ji už záhy vydáme jako druhý díl provázkovs­kých dějin.

Její křest bude součástí oslav, jež chystáme na první polovinu příští sezóny. Celkem těch událostí bude dvacet pět a v rámci nich by měli přijet i Plastici, nad Špilberkem by měl stát zástup andělů a městem půjde průvod jako z Jízdy králů.

LN Jak budete do konce roku v divadle fungovat? Nebude to už jen nějaké provizoriu­m, nebude daná situace paralyzova­t chod divadla?

Navrhuji smíření a úctu, laskavost a radost. A hrát večer co večer vzrušující divadlo, aby nešlo spát, když to pak skončí za noci.

 ?? Odcházejíc­í umělecký šéf Vladimír Morávek FOTO ČTK ?? Zachovejte svobodu.
Odcházejíc­í umělecký šéf Vladimír Morávek FOTO ČTK Zachovejte svobodu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia