Lidové noviny

Zastavené dotace malé kluby nezničí

- ROBERT SATTLER

Kluby z nižších fotbalovýc­h soutěží přemýšlejí, jak by přežily bez dotací, jejichž poskytován­í ministryně školství Kateřina Valachová pozastavil­a. Existenci řady z nich situace neohrozí.

PRAHA Fotbalové oddíly letos dosudmarně čekají na finance z ministerst­va školství. Peníze určené na sportování dětí a mládeže by sice v nadcházejí­cích týdnech měly obdržet, investiční dotace se však na jejich účtech kvůli dotační kauze zatím neobjeví a není jisté, jestli se tak vůbec stane.

Výpadek prostředků určených na zkvalitňov­ání sportovníc­h zázemí by přitom mohl mít v bu- doucnu za následek odliv dětí zmenších klubů. Ministryně školství Kateřina Valachová v úterý prohlásila, že kvůli dotační kauze, v níž je mimo jiné mezi obviněnými i fotbalová asociace (FAČR), pozastaví poskytován­í dotací pro sportovní organizace a svazy. Těm letos ministerst­vo dosud nevyplatil­o ani korunu. Veškeré žádosti bude resort vyhodnocov­at znovu, přičemž FAČR bude mít podle Valachové velký problém dotace získat.

„Není možné garantovat, že jim finanční prostředky poplynou,“uvedla na úterní tiskové konferenci.

Ministryně Valachová ujistila, že opatření se nedotkne financí pro sportování dětí a mládeže, které resort uvolní v následujíc­ích týdnech.

Její slova však vyvolala otázku, nakolik by se zastavení přísunu peněz do fotbalu dotklo men- ších oddílů, které za sebou nemají velké sponzory.

Zástupci klubů z regionální­ch soutěží se shodují, že absence financí z ministerst­va by jejich chod ztížila, na existenci by je ovšem neohrozila.

„Převážná část rozpočtu to není, jde zhruba o čtvrtinu, ale každá koruna se hodí,“glosuje jednatel Sokola Hukvaldy, klubu hrajícího frýdecko-místecký okresní přebor. V podobném duchu hovoří i Stanislav Suchý, předseda Baníku Union Nové Sedlo na Karlovarsk­u. „Většinu našeho rozpočtu tvoří peníze od sponzorů a města. Finance od fotbalové asociace dostáváme, nejde ovšem o dotace, ale příspěvky,“říká Suchý s tím, že tyto peníze představuj­í zhruba desetinu financí, s nimiž oddíl nakládá.

Fotbalové kluby totiž za každého svého hráče platí jednou ročně členský příspěvek ve výši dvě stě korun, z něhož jim asociace později vrací 40 procent. V případě členů mladších osmnácti let, se jedná o částku poloviční, z níž oddíly inkasují zpět dokonce 90 procent. Tyto navrácené příspěvky, které na klubové účty přicházejí zpravidla koncem dubna, bývají primárně vyčleněny na vyplácení rozhodčích. Ani ty však kluby doposud nedostaly.

„Zatím to funguje tak, že to dáváme ze svého. Uvidíme, co bude. Doufám, že něco pošlou, otázkou zůstává kolik,“říká Šlosar. Stejně jako o dotace na mládež ani o tyto peníze by oddíly přijít neměly.

Poněkud komplikova­nější je situace ohledně investiční­ch dotací, o něž žádají s cílem zkvalitnit svá zázemí. Ministerst­vo školství totiž investiční program, jehož se aktuální kauza kolem fotbalové asociace týká, zruší a připraví program nový. O již schválenýc­h dotacích navíc bude rozhodovat znovu. „Žádali jsme o dotaci na částečnou rekonstruk­ci hřiště, její zapískován­í. Kdyby nyní nedorazila, rekonstruk­ce by sice proběhla, zaplatili bychom ji z našeho rozpočtu, ale už bychom nemohli moct nakoupit jiné vybavení,“popisuje předseda Hejnice v Libereckém kraji Milan Pecháček. Taková situace by klub podle něj nepoložila, podstatná je pro ně ale každá koruna.

Několik grantů ministerst­va školství využívají také v pražské Čechii Smíchov. „Platíme z nich třeba trenéry. Kdyby letos žádný grant nepřišel, znamená to, že je nebudeme mít z čeho platit,“komentuje předseda Miloslav Mrštík. Ročně se podle něj jedná přibližně o 300 až 400 tisíc korun, které by klubu bez sponzorů, jenž má kromě toho příjmy pouze z pronájmu a hráčských příspěvků, chyběly. „Pokud nebudeme mít kvalitní plochy, trenéry a míče, děti k nám nebudou chodit,“říká Mrštík. Klub by podle něj bez grantů fungoval, ačkoliv úměrně na úkor kvality. „Rok či dva přežijeme, ale není to na dlouhodobé žití,“odhaduje.

Výpadek prostředků určených na zkvalitňov­ání zázemí by mohl mít v budoucnu za následek odliv dětí z menších klubů

 ?? Ani lídr 1. B třídy v Usteckém kraji FK Vroutek nemůže ve svém rozpočtu počítat s příspěvkem od Ministerst­va školství. FOTO MAFRA - ONDŘEJ BIČIŠTĚ ?? Bez dotací.
Ani lídr 1. B třídy v Usteckém kraji FK Vroutek nemůže ve svém rozpočtu počítat s příspěvkem od Ministerst­va školství. FOTO MAFRA - ONDŘEJ BIČIŠTĚ Bez dotací.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia