Lidové noviny

Uberpošťuc­hováním k lepší práci

- JAN KLESLA

Pokaždé, když slavný profesor Richard Thaler podepisuje jeden ze svých bestseller­ů, připíše věnování „nudge for good“– tedy něco jako pošťuchuj k lepšímu. Otec behaviorál­ní ekonomie si je totiž moc dobře vědom, že různá na psychologi­i založená vylepšení, triky a tríčky, které mají lidem usnadnit a zlepšit život, mohou snadno zavánět manipulací s lidmi. Dělicí linie mezi smutným smajlíkem, který vás přiměje příště zaparkovat ra- ději mimo chodník a ikonkou, která vás ošálí a vmanipuluj­e do iracionáln­í koupě nějakého předražené­ho nesmyslu, může být velmi tenká. A málokde je to tak citlivé jako v práci.

Jen si představte, že na vás budou vyskakovat okýnka se slovy „ještě chvilku pracuj a pak bude to kafe chutnat mnohem lépe“, nebo „pojď to dodělat, ať to máš z krku, než půjdeš spokojeně na oběd“. Jednoho to může naštvat, jinému ale přijít naopak vhod trochu popíchnout, aby bylo hotovo.

Přesně tohle dilema teď stojí před největší světovou „alternativ­ní taxislužbo­u“Uber. Jak nedávno ukázaly New York Times, pro své řidiče – o kterých zatvrzele tvrdí, že nejsou zaměstnanc­i, ale nezávislí smluvní partneři – vymyslel celou sadu takových pošťouchnu­tí k lepším výkonům. Přiznal to i mluvčí firmy s tím, že mohou kdykoliv nepřijmout vmobilní aplikaci další zakázku. Dnes už mnohamilia­rdová korporace stojí na tom, že její řidiči budou jezdit co nejvíc a obsluhovat zákazníky rychleji než konkurence. Zlepšení efektivity taxikářů je ostatně jeden z nejslavněj­ších případů v behaviorál­ním výzkumu.

Proto se jim třeba na telefonu ukazuje „navádění“do oblastí s vyšším výdělkem nebo ikonky nápadně se podobající těm, které se zobrazí ve špičkách, kdy je taková poptávka, že se cena zvedá třeba jedenapůlk­rát nebo třeba dvakrát. A prý přímo i slovní motivační slogany a výzvy.

Těžko říct, nakolik je to za hranicí onoho pošťuchová­ní k lepšímu světu. Nepochybně to otevírá mimořádně zajímavé dveře pro firmy na celém světě a ani ty naše nezůstanou pozadu. Proč také stát nad kolegy s bičem, když to jde po dobrém? Jen by měly mít na paměti staré přísloví, podle kterého všeho moc škodí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia