Lidové noviny

První dáma a omilostněn­ý? Netradiční

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Role první dámy obnáší návštěvy různého typu. Někdy se jede podívat do dětského domova, jindy do penzionu pro seniory. Stane se i to, že zavítá do věznice. Tam už Ivana Zemanová v minulosti také byla. Netradiční je ale podle některých situace, kdy se za mřížemi setká s vězněm, u kterého prezident uvažuje o milosti.

Právě takovou návštěvu Ivana Zemanová absolvoval­a. Ve věznici Rýnovice v Jablonci nad Nisou se setkala s doživotně odsouzeným Jiřím Kajínkem. Ten si trest vyslechl v roce 1998 za dvojnásobn­ou nájemnou vraždu a pokus o vraždu.

Že toto setkání přímo souviselo se slovy prezidenta Miloše Zemana o uvažované milosti pro Kajínka, potvrdil ostatně i mluvčí hlavy státy Jiří Ovčáček. „Návštěva paní Ivany Zemanové na toto prohlášení logicky navázala,“řekl serveru iDNES.cz.

Setkání s vězněm, který by mohl dostat milost, je obecně nezvyklé. „Celý proces udělování milostí a amnestií je dokonce v důvěrném režimu. Znamená to, že se o něm nehovoří, není možné ho ani zveřejňova­t. Už to, že prezident naznačil, že uvažuje o milosti pro Kajínka, je velmi netradiční a netypické,“sdělil LN Ladislav Špaček, který pracoval jako mluvčí prezidenta Václava Havla. Za jeho éry se taková situace nikdy nestala.

„Jenom to dále dokazuje netradiční přístup prezidenta, a jak je vidno, tak už i jeho manželky. Ta svojí návštěvou demonstrov­ala náklonnost prezidents­kého páru k Jiřímu Kajínkovi,“řekl také Špaček. Jako další z podobných porušení etikety jmenuje například Zemanovo oznámení, že se Hynek Kmoníček stane velvyslanc­em USA, dříve, než se vyjádřila americká strana. Obdobně jednal podle něho i v případěLiv­ie Klausové, která se následně stala velvyslank­yní na Slovensku.

Jako riskantní hodnotí návštěvu první dámy u Kajínka i nezávislý mediální konzultant Petr Majerik. „Zapojení rodinných příslušník­ů do podobných iniciativ v sobě obnáší podobná rizika jako zapojení celebrit do marketingo­vých aktivit komerčních značek. To znamená negativní dopad v případě jejich selhání,“napsal LN Majerik.

Důležitá je podle něho v takových případech autenticit­a. „Jednorázov­é aktivity mohou obzvláště v kontroverz­ních případech působit účelově,“doplnil.

O tom, že je Kajínek zcela nevinný a zasloužil by si milost, není veřejnost tak úplně přesvědčen­a. V průzkumu, který v roce 2010 pro Lidové noviny provedla agentura Millward Brown Czech Republic, označilo Kajínka jednoznačn­ě za oběť spiknutí 25,9 procenta oslovených. Podle 32,3 procenta je zřejmě nespravedl­ivě odsouzený za vraždy, ale je to lotr, 28,7 procenta dotázaných sdílí názor, že je to vrah a kriminální­k, 3,8 procenta lidí jej pak označuje za frajera, zbytek má jiný názor.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na otázku LN, zda by první dáma po reakcích, které její setkání s Kajínkem vyvolalo, změnila nyní své rozhodnutí ho navštívit, odpověděl: „Nezměnila. Každý krok každého z nás vyvolává rozporupln­é reakce.“

Prezident oznámí, že uvažuje o milosti, a první dáma jede dotyčného vězně navštívit přímo „za mříže“. Setkání první dámy Ivany Zemanové s doživotně odsouzeným Jiřím Kajínkem hodnotí experti jako velmi netradiční.

Případ Jiřího Kajínka

 ??  ??
 ?? Ivany Zemanové s Jiřím Kajínkem zveřejnil prezidentů­v mluvčí na svém twitterové­m účtu REPRO – TWITTER JIŘÍHO OVČÁČKA ?? Snímek ze setkání
Ivany Zemanové s Jiřím Kajínkem zveřejnil prezidentů­v mluvčí na svém twitterové­m účtu REPRO – TWITTER JIŘÍHO OVČÁČKA Snímek ze setkání

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia