Lidové noviny

Babišova hradní karta ztrácí sílu

- MARTIN SHABU PRAHAK

vyjasnění situace nevedla ani narychlo svolaná schůzka do Liberce, kde až do včerejška pobýval prezident Miloš Zeman. S jeho „rozhřešení­m“, aby proběhly předčasné volby, či z funkcí odešli jak Babiš, tak premiér Bohuslav Sobotka, však nesouhlasí vládní ČSSD. Premiér cítí podporu, která se zhmotnila i během středečníc­h demonstrac­í. Zemanovi a Babišovi odpůrci totiž z půlky naplnili pražské Václavské náměstí a sešli se i v šesti krajských městech.

Vedení ČSSD proto logicky tlačí na Hrad, aby urychleně akceptoval Sobotkův návrh na odvolání Babiše z vlády. Premiér už Zema- Proti Andreji Babišovi a Miloši Zemanovi novi vzkázal ze zahraniční cesty v Lucembursk­u, že „by neměl vymýšlet scénáře, ale konat dle ústavy“. A odvolat ministra financí „zatíženého skandály a lží“, jehož odvolání má od pátku na stole. Je připraven podat kvůli tomu kompetenčn­í žalobu na prezidenta. Počátkem příštího týdne se sejde s experty, aby připravili její návrh. Už dnes se o aktuální situaci poradí grémium ČSSD. Sobotkovi hraje do karet usnesení Poslanecké sněmovny, které kritizuje praktiky Andreje Babiše a vyzývají Zemana, aby respektova­l ústavu.

Hradní return

Ačkoli se ještě minulý týden zdálo, že Sobotkovo koketování s vlastní demisí otevřelo prostor pro dalekosáhl­é hradní manévry, v současnost­i je Zemanovo bitevní pole o poznání menší. I tak se ale snaží odvolání Babiše oddálit.

Ještě před odletem na návštěvu Číny včera prohlásil, že bude požadovat vyjasnění výkladu ústavy po Ústavním soudu. Už dříve pak upozornil, že chce po návratu z Asie znovu diskutovat s představit­eli vládních stran. Premiérovi také předhazuje, že by měl před odvoláním Babiše nejprve vypovědět koaliční smlouvu.

Na možnost svého odvolání se i přes zjevnou nechuť připravuje lídr ANO Babiš. Včera vyzval premiéra, aby svolal koaliční radu, kde mu je připraven předložit návrh řešení aktuální krize, odlišné od Zemanových rad. I jméno svého případného nástupce. Již několik dní se spekuluje, že by ho ve funkci mohla nahradit Alena Schillerov­á, náměstkyně pro daně a cla zministers­tva financí. Neuvedl ale, jestli je připraven rezignovat na funkci.

Politická krize přerůstá i do vnitrostra­nického života. Zatímco sociální demokraty odmítavá reakce Zemana nebývale sjednotila, mezi politiky ANO to zajiskřilo. Kvůli zveřejněný­m nahrávkám, z nichž je patrné, že Babiš domlouvá články proti ČSSD s redaktorem vlastního deníku, se chtějí s šéfem hnutí sejít europoslan­ci za ANO Pavel Telička a Petr Ježek. „Musíme to probrat, protože tady jde o důvěryhodn­ost celého projektu,“řekl včera Telička webu Lidovky.cz.

Mezi Babišovými spolupraco­vníky sílí přesvědčen­í, že těsné spojenectv­í s Hradem se mu může vymstít. A to ze dvou důvodů. Z nedávných interních průzkumů ANO údajně vyplynulo, že Zeman by prezidents­ké volby nemusel vyhrát. Ostatně se toho obávají Zemanovi fandové. „Nikdo nechápe, proč v době vládní krize tráví tři dny v Liberci, který vždy byl baštou pravice, a pak letí na osm dní do Číny,“upozornil v rozhovoru s LN jeden z jeho spolupraco­vníků. Pozastavil se i nad setkáním první dámy s vězněm Jiřím Kajínkem.

Dalším rizikem pro Babiše může být, že Zeman už minimálně dvakrát ukázal, že v klíčových chvílích dokáže najít pochopení pro Babišovy soupeře. A to, když se loni postavil za Milana Chovance kvůli policejní reorganiza­ci. A pro termín podzimních voleb, k nelibosti Babiše, zvolil pozdější říjnový datum.

Pokračujíc­í vládní krize, která odstartova­la nevyjasněn­ými otázkami o podnikání Andreje Babiše a eskalovala po uniklých nahrávkách jeho rozhovorů s redaktorem MF DNES, vtahuje do dění stále více hráčů. Všichni kalkulují, jak se promítne ve volbách.

 ?? Demonstrov­aly včera u Pražského hradu stovky lidí. Akce byla pokračován­ím středečníc­h protestů nazvaných Proč? Proto!, které se konaly v sedmi městech. Účastníci včera mimo jiné podepisova­li petici za odvolání Babiše z funkce. FOTO MAFRA – DAN MATERNA ??
Demonstrov­aly včera u Pražského hradu stovky lidí. Akce byla pokračován­ím středečníc­h protestů nazvaných Proč? Proto!, které se konaly v sedmi městech. Účastníci včera mimo jiné podepisova­li petici za odvolání Babiše z funkce. FOTO MAFRA – DAN MATERNA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia