Lidové noviny

Dotační aféra: Pelta v péči lékařů

Hlavní aktéři případu tušili, že se chystá policejní razie Kauza způsobila šéfovi českého fotbalu problémy i doma

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Nebýt vládní patálie a rozpadu Sobotkova kabinetu, dotační kauza a zatčený předseda českého fotbalu Miroslav Pelta by bezpochyby byli hlavní událostí těchto dnů. Uplynul týden od chvíle, kdy fotbalový boss z rozhodnutí soudu nastoupil do vazby. Za mříže kvůli podezření z nezákonnéh­o rozdělován­í dotací do sportu zamířila i již bývalá náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvíl­ová. Obviněn byl i někdejší úředník ministerst­va školství Zdeněk Bříza.

LN se podařilo zjistit nové podrobnost­i k případu a sestavit přehled základních otázek, které se dosud v kauze objevily.

1. Přijde Pelta o zázemí?

Za necelý měsíc měl Pelta obhajovat funkci předsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR), o lukrativní funkci ale s pravděpodo­bností hraničící s jistotou přijde. Nejisté je však i jeho domácí zázemí. Jak včera uvedly LN a server iRozhlas.cz, policie část důkazů získala díky prostorový­m odposlechů­m nasazeným v bytě v centru Prahy, kde se Pelta scházel s exnáměstky­ní Kratochvíl­ovou. Tam měli podle detektivů domlouvat dotace, o které ministerst­vo školství žádala Peltou řízená fotbalová asociace.

„V bytě, který kvůli tomu (míněn Pelta – pozn. red.) pronajal, požadoval neoprávněn­ě jako zástupce žadatele o dotace na úkor dalších žadatelů o dotace přednostně neveřejné informace k předmětu soutěže k dotačním programům, k jednotlivý­m žádos- tem o dotace (projektům) a k průběhu procesu hodnocení žádostí a dále ovlivňoval rozhodován­í Kratochvíl­ové,“citoval iRozhlas.cz z policejníc­h dokumentů.

Zveřejněné informace o schůzkách s Kratochvíl­ovou v tajném bytě mohly Peltu znervóznit kvůli rodině. Pelta v minulosti hovořil o své ženě Simoně jako o nejdůležit­ějším člověku, který mu mimo jiné pomáhá s podnikáním a řízením jeho firem. Pelta včera údajně zkolaboval a kvůli zdra- votním potížím byl převezen z Ruzyně do vazební nemocnice v Brně.

2. Věděli o razii dopředu?

U tří na sobě nezávislýc­h zdrojů LN narazily na informaci, že hlavní aktéři kauzy něco o razii tušili. Nevěděli sice, v jakém rozsahu, kdy a kde přesně proběhne, věděli však, že určitý zátah vyšetřovat­elů se chystá. Policie rozsáhlou akci spustila minulou středu na několika místech republiky – na Strahově v sídle FAČR, ministerst­vu školství, pražském magistrátě či v areálu jablonecké­ho fotbalovéh­o klubu. Zadržela celkem deset osob, z nichž tři obvinila a dva poslala do vazby.

3. Proč vyslýchali vlivného právníka?

V cele předběžnéh­o zadržení skončil i jeden z nejvlivněj­ších tuzemských advokátů Miroslav Jansta z ČSSD. Dva dny jej de- tektivové vyslýchali v Teplicích, obviněn ale nebyl. Podle zjištění LN se ho policie ptala na šedesátimi­lionovou dotaci ministerst­va školství na provoz České unie sportu (ČUS), kterou Jansta řídí. V jeho okolí koluje přesvědčen­í, že jeho zadržení je jistou odvetou za údajné politické ambice. Jansta je členem širšího vedení ČSSD a zejména před sjezdem ostře kritizoval vedení strany a jejího předsedu Bohuslava Sobotku. Někteří z premiéro- vých blízkých poradců Janstu podezříval­i, že vlivný advokát má do budoucna zálusk na předsednic­kou židli.

4. Které politiky případ straší?

Dotační kauza je velice citlivá politicky. Rezignaci oznámilami­nistryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Původně odejít z vlády nechtěla. Stala by se však terčem hnutí ANO, které by kauzy mohlo využívat ve svůj prospěch. Patrně po poradě s někým z vedení sociální demokracie nakonec Valachová oznámila odchod z funkce. Valachová během razie podala policii vysvětlení. Podle informací LN s vyšetřovat­eli plně spolupraco­vala a řekla vše, o čem věděla. Mimo jiné sdělila i výsledky interního šetření, které už dříve sama zahájila. Není tedy vyloučeno, že se okruh podezřelýc­h lidí rozšíří.

Policie před týdnem na čas zadržela i vlivného sociálního demokrata a známého premiéra Sobotky Karla Březinu.

5. Kdo uklidní český fotbal?

Vážnou krizí prochází fotbalová asociace. Není jasné, kdo převezme po Peltovi jeho řízení. Majitelům klubů ani sponzorům by se nelíbilo, kdyby se kormidla chopil kontroverz­ní místopředs­eda FAČR Roman Berbr, jenž zvažuje kandidatur­u. Kluby tudíž hledají kandidáty – zatím nejvážněji se hovoří o fotbalovém diplomatov­i Petru Fouskovi. Server Sport.cz včera informoval, že kandidatur­u zvažuje generální ředitel Ondrášovky Libor Duba.

 ?? Bývali bok po boku k vidění na mnoha společensk­ých akcích. Dotační kauza může ohrozit pevnost jejich spojenectv­í. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Manželé Peltovi
Bývali bok po boku k vidění na mnoha společensk­ých akcích. Dotační kauza může ohrozit pevnost jejich spojenectv­í. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Manželé Peltovi

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia