Lidové noviny

Hacker „s počítačem nedělal“

-

PRAHA Pražský městský soud odročil jednání o přípustnos­ti vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA či Ruska na 30. května. Mužův obhájce totiž vznesl na začátku včerejšího zasedání námitku, že neobdržel příslušný návrh na vydání do Spojených států. Soud zasedal z bezpečnost­ních důvodů přímo v pankrácké věznici, kde je Nikulin od podzimu ve vazbě.

Devětadvac­etiletého Nikulina přišli do vězení podpořit rodiče, zasedání se zúčastnil také ruský konzul. Subtilního, velmi mladě vyhlížejíc­íhomuže v džínách a mikině s kapucí přivedla do jednací síně eskorta. Při jednání řekl jediné slovo – „da“– jako potvrzení toho, že bere na vědomí odročení.

Spojené státy viní Nikulina z útoku na profesní síť LinkedIn. Rusko na něj vydalo zatykač kvůli internetov­é krádeži v řádu desítek tisíc korun. Česká policiemuž­e zadržela loni v říjnu v pražském hotelu, o jeho vydání následně požádaly oba státy ve stejný den.

„Klient se necítí vinen ani jedním ze skutků. Odmítá, že by byl hacker. S počítačem nikdy nedělal, a pokud vím, tak je vyučený automechan­ik. Jeho jedinou zálibou byly automobily,“řekl novinářům Nikulinův právník Martin Sadílek, podle nějž obvinění vycházejí pouze z tvrzení agentů FBI.

Českou vazbu Nikulin podle obhájce velmi špatně snáší, především kvůli zostřeným bezpečnost­ním opatřením. Vydán nechce být ani do jedné z obou zemí, nicméně přednost dává Rusku – mimo jiné proto, že tam má malou dceru. „Je ruským občanem, ovládá ruštinu. Bezpochyby se snáz obhájí ve své domovině,“podotkl Sadílek.

Vydání do Ruska by pro Nikulina bylo výhodnější, hrozí mu tam nižší trest. V názoru na to, na kolik let by mohl jít do vězení v USA, se státní zastupitel­ství a obhajoba neshodují. Státní zástupkyně Renáta Rychnovská v návrhu na vydání píše, že za každý z daných trestných činů hrozí ve Spojených státech maximálně desetileté odnětí svobody. Právník ale namítá, že se tresty dají sčítat, a klientovi by tak hrozilo až 54 let. V Rusku by Nikulin mohl podle Sadílka dostat maximálně osmiletý trest. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia