Lidové noviny

„Ruské“vyšetřován­í se drolí

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

WASHINGTON/PRAHA Byl to odchod, který šokoval. Šéfa Federálníh­o úřadu pro vyšetřován­í (FBI) Jamese Comeyho odvolal prezident Donald Trump s okamžitou platností v noci z úterý na středu.

V čele FBI skončil Comey po třech a půl letech. Oficiálně kvůli způsobu, jakým vedl vyšetřován­í někdejší Trumpovy protikandi­dátky Hillary Clintonové kvůli využívání soukromé e-mailové schránky v době, kdy šéfovala ministerst­vu zahraničí. Comey nejprve loni v červenci celou záležitost uzavřel bez obvinění, aby pár dní před listopadov­ými volbami případ obnovil, a notně tak zamíchal preference­mi. Prý se ke Clintonové nechoval spravedliv­ě a poškodil důvěryhodn­ost úřadu.

V kuloárech se nicméně mluví o tom, že Trump se chtěl zbavit Comeyho již delší čas především proto, že byl neřízenou střelou. A to se také ukázalo minulý týden při jeho výpovědi v Kongresu. Ten paralelně s FBI vede vlastní vyšetřován­í možného vměšování Ruska do loňských prezidents­kých voleb.

Comey před ním minulý týden mimo jiné vypověděl, že z představy, že svými kroky pomohl zásadně ovlivnit výsledek voleb, je mu „lehce nevolno“. Potvrdil také, že FBI nadále prošetřuje podezření ze styků s ruskými představit­eli v řadách Trumpových spolupraco­vníků. Podle neoficiáln­ích informací jen pár dní před svým nuceným odchodem požádal Comey o navýšení rozpočtu na vyšetřován­í této kauzy. To by se teď ale s jeho odchodem mohlo výrazně protáhnout. Comeyho vyhazov přitom podle prohlášení Bílého domu doporučil náměstek ministra spravedlno­sti Rod Rosenstein, tedy aktuálně jeho nadřízený. FBI je jedním z úřadů spadajícíc­h pod ministerst­vo spravedlno­sti, a běžně by tak tuto záležitost měl řešit přímo šéf resortu Jeff Sessions. Pikantní na tom všem nicméně je, že ten se od vyšetřován­í možného napojení Trumpových lidí na Rusy veřejně distancova­l poté, co se ukázalo, že sám mlžil o svých stycích s ruským velvyslanc­em v USA Sergejem Kisljakem. Stejně jako někdejší bezpečnost­ní poradce Bílého domu Michael Flynn, který v únoru pod tlakem rezignoval.

Neméně pozoruhodn­é jsou i okolnosti, za nichž Sessions v čele resortu spravedlno­sti stanul. Stalo se tak na konci ledna, když nahradil obdobně bleskově vyhozenou ministryni Sally Yatesovou. Jak tento týden vypověděla v Kongresu, Bílý dům krátce po Trumpově inauguraci varovala před hrozbou, již představuj­í vazby tehdejšího poradce pro národní bezpečnost Flynna.

Sporných vyhazovů bylo víc

Nyní už bývalý ředitel FBI a exministry­ně Yatesová nejsou přitom jediní, kdo přičichli k mimořádně citlivému vyšetřován­í týkajícímu se Trumpa a jeho nejbližšíc­h a koho prezident záhy propustil. Podobný odchod čekal i vlivného newyorskéh­o prokurátor­a Preeta Bhararu. Na jím vedený úřad mělo připadnout vyšetřo- vání údajného odposlouch­ávání, které žádal Trump a které podle jeho slov nařídil přímo v jeho newyorské rezidenci tehdejší prezident Barack Obama. Vedle toho Bharara v té době vedl šetření investic Trumpova ministra zdravotnic­tví Toma Price.

Ve světle všech těchto odvolání, a zvláště pak toho posledního, se tak v Senátu nyní schyluje k jedné z nejostřejš­ích bitev provázejíc­ích schválení nominace Comeyho nástupce. Demokraté chtějí, aby byl výběr nového šéfa FBI dočasně zastaven do doby, než bude jmenován zvláštní prokurátor pro dohled nad vyšetřován­ím celé aféry kolem vazeb Trumpova tábora na Rusko. Hrozí dokonce tím, že v opačném případě proces zablokují. Většinu hlasů ovšem aktuálně v Senátu mají republikán­i. Byť kritika zní i v jejich řadách, vyzývají především prezidenta, aby co nejrychlej­i dosadil do čela FBI nového šéfa.

Nečekaný vyhazov ředitele FBI Jamese Comeyho znovu sebral prezidentu Trumpovi pevnou půdu pod nohama a opět přitáhl pozornost k vazbám lidí z jeho týmu na Rusko. Demokraté hrozí schválení Comeyho nástupce blokovat, dokud nebude celá aféra řádně prošetřena. Comey prý jen pár dní před svým odchodem požádal o navýšení rozpočtu na vyšetřován­í kauzy. To by se teď ale mohlo protáhnout.

Komentář k tématu čtěte na straně 15

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia