Lidové noviny

Kreml trestá Kyjev, odkloní plyn

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/KYJEV Stavba plynovodu TurkStream začala o půl roku dřív, než v Moskvě a Ankaře plánovali. U přímořské Anapy na jihu Ruska začali tento týden na dno klást potrubí. Dodavatele­m je švýcarská společnost Allseas, která má k dispozici 327 metrů dlouhé plavidlo Audacia. To umí plynovod ukotvit i pod hladinou moře.

Ani Audacia ale nebude stačit na větší hloubky, proto ruský plynárensk­ý gigant Gazprom na nejsložitě­jší úseky najme největší zařízení svého druhu na světě – Pioneering Spirit stejné švýcarské firmy. Jen to umí klást potrubí ve velkých mořských hloubkách. V těchto místech je však moře hluboké přes tisíc metrů už 40 kilometrů od ruského břehu a tak se táhne až k břehům tureckým.

Přesto podle šéfa Gazpromu Alexeje Millera už koncem roku 2019 nejen turečtí, ale i evropští spotřebite­lé budou mít k dispozici novou, velmi spolehlivo­u cestu, kterou k nim poteče ruský plyn. Stavba plynovodu nemá ani tak ekonomické, jako mezinárod-

Trasa plynovodu TurkStream

něpolitick­é důsledky, proto je pozorně sledována Kremlem. Povel začít s pokládáním potrubí dal 4. května sám ruský prezident Vladimir Putin.

Z Ruska do Turecka po dně Černého moře už jeden plynovod vede – Blue Stream byl položen v roce 2002. Přes 12 tisíc kilometrů dlouhým potrubím proteče 13 miliard metrů krychlovýc­h ruského plynu ročně. To by stačilo, kdyby obchody neohrožova­l konflikt na východní Ukrajině a kraj- ně napjaté vztahy mezi Kyjevem a Moskvou.

Ukrajina přijde o peníze

Ukrajina byla donedávna hlavní tranzitní zemí, přes kterou proudily do Evropy ruské energetick­é suroviny. Jenže Rusové už nepokládaj­í Ukrajince za spolehlivé partnery, navíc je chtějí potrestat a odebrat jim status tranzitní země. Proto potřebují mimo ukrajinské území, přes Černé moře, dostat do Turecka a dál do Evropy dalších 19 miliard kubíků plynu ročně. Část je určena pro turecký trh, ale zbytek poteče tzv. jižním koridorem do Řecka a Itálie. V březnu už Rusko a Itálie podepsaly memorandum o spolupráci na dopravě plynu do Evropy jižní cestou. Podobná memoranda podepsaly i s Řeky. Pokud by se ale plyn z tohoto jižního směru měl dostávat do dalších zemí EU, což by vyřadilo Ukrajinu ze hry, musel by být na území Itálie a Řecka postaven další plynovod. I v to Rusové doufají.

„Pro Ukrajinu bude mít realizace tohoto projektu krajně negativní důsledky,“komentoval situaci šéf ukrajinské společnost­i Naftogaz Andrej Koboljov. Zatím přes její území teče 70 miliard kubíků plynu ročně. Po zprovozněn­í první větve TurkStream­u přijde o 15 až 19 miliard kubíků suroviny. „To představuj­e obrovskou částku,“prohlašuje Koboljov.

V současnost­i Rusko platí Ukrajině ročně za tranzit plynu do Evropy kolem dvoumiliar­d dolarů. Pokud bude v plném provozu jak severní (Nord Stream), tak turecký plynovod, sníží se výnos z tranzitu pětkrát.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia