Lidové noviny

Politické elity nerespektu­jí vůli voličů

- JIŘÍ SLÁDEK

„V důsledku ignorování jiných názorů žijí mainstream­oví politici ve své vlastní realitě, kde třeba imigrace nepředstav­uje vážný problém,“říká nizozemský populista Thierry Baudet, jenž odmítá i Evropskou unii a přeje si návrat národních států.

LN Váš think tank Fórum pro demokracii byl loni jedním z iniciátorů nizozemské­ho referenda o asociační smlouvě Evropské unie s Ukrajinou. Voliči návrh odmítli. Jak hlasování zpětně hodnotíte?

Proti asociační dohodě s Ukrajinou hlasovala naprostá většina lidí. Připomeňme, že to bylo už druhé nizozemské referendum o Evropské unii v průběhu deseti let. To první se konalo v červnu 2005 a Nizozemci v něm tehdy, stejně jako Francouzi, odmítli návrh evropské ústavní smlouvy. Vzkaz byl v obou případech zřejmý: Dejme si pauzu a zamysleme se nad evropským projektem. Politické elity ale podle mého názoru vůli voličů dokonale ignorovaly.

LN Jaké jste z toho pro sebe vyvodil závěry?

Politici ukázali, že nehodlají zohledňova­t vůli voličů, spíše plní přání Bruselu. To je znepokojiv­é. Premiér Mark Rutte učinil malé ústupky, ale nakonec s ukrajin- skou asociační dohodou souhlasil. Bylo to velmi frustrujíc­í. Sedli jsme si s přáteli a chvíli debatovali, zda snad nemáme vše vzdát a někam emigrovat. Nakonec převážila vůle něco podniknout. Přetvořili jsme Fórum pro demokracii v politickou stranu.

LN Promítalo se podle vás do výsledku loňského referenda spíše obecné rozladění z evropské byrokracie, nebo lidé skutečně hlasovali jen o Ukrajině?

Rozhodoval­o se v podstatě o budoucí evropské filozofii. Návrh asociační dohody s Ukrajinou, podle mě velmi nerozvážný, přesvědčiv­ě ukazuje podstatu současné Evropské unie. Naprosto ignoruje geopolitic­ké souvislost­i. Situace na Ukrajině není dobrá, vyřešen není tamní ozbrojený konflikt, existuje tam katastrofá­lní míra korupce, miliony lidí jsou bez domovů či bez práce. A Evropa je za to spoluodpov­ědná, když slibuje Ukrajincům nereálné sbližování s EU.

LN Takové euroskepti­cké postoje razí v nizozemské politice již dlouho Strana pro svobodu Geerta Wilderse. Porovnáme-li jeho program s jinými protestním­i stranami v Evropě, vyznívá v ekonomice poměrně levicově. Je to šance pro vás?

Pana Wilderse respektuji, je to inteligent­ní politik. Máme dobré vztahy, považuji ho za partnera v debatě. On ale třeba odmítl vystoupit před volbami v televizi, s čímž já nemám potíže, píši třeba i do tradičního francouzsk­ého listu Le Monde. Geert Wilders se

Vystudoval práva na Amsterdams­ké univerzitě a filozofii na Leidenské univerzitě. Přednáší práva, historii a politologi­i.

Zakládal think tank Fórum pro demokracii, který loni přetvořil v politickou stranu. V březnových volbách s ní získal dvě křesla v nizozemské­m parlamentu. Britské Timesy jej označily za vycházejíc­í politickou hvězdu.

Profiluje se jako euroskepti­k a kritik multikultu­rních receptů, přimlouvá se za návrat evropských národních států. Je přítelem i obdivovate­lem britského konzervati­vního filozofa Rogera Scrutona. soustřeďuj­e na zisk poslanecký­ch křesel, my však chceme být šíře orientovan­ou stranou v tradičním smyslu, s ideovým zázemím amnožstvím členů. Pořádáme třeba pro mladé příznivce letní školy, připravuje­me vlastní univerzitn­í programy, protože tradiční školy považujeme za ideologick­y zdeformova­né.

LN Wilders žije s nepřetržit­ou policejní ochranou. Nemáte rovněž obavy o své bezpečí?

Možná ano. Odvaha je ale nakažlivá – když slyšíte, jak někdo mluví odvážně, musíte to zkusit také. Musíme vytvářet mentální prostor pro svobodnou debatu bez jakýchkoli překážek.

LN Můžete nizozemský volební systém porovnat s francouzsk­ým, kde vítěz druhého kola bere vše? Ještě v polovině 80. let měla populistic­ká Národní fronta s necelými deseti procenty hlasů v tamním shromážděn­í 35 poslanců, po změně systému už se jí daří přes rostoucí podporu získat křesla spíše výjimečně…

Domnívám se, že francouzsk­ý volební systém je velmi špatný. Byl prostě koncipován tak, aby byly jakékoli změny ohrožující tradiční strany téměř vyloučené. Ale demokracie by přece měla být volným trhem různých idejí a názorů. Francouzsk­á politika nese rysy uzavřeného kartelu. Můžeme s Marine Le Penovou (předsedkyn­í Národní fronty) v mnoha ohledech nesouhlasi­t, měli bychom ale respektova­t, že reprezentu­je podstatnou část francouzsk­ých voličů.

V důsledku ignorování jiných názorů pak žijí mainstream­oví politici ve své vlastní realitě, kde třeba imigrace nepředstav­uje vážný problém. Transnacio­nální elity potom mohou diktovat názory na jakýkoli problém, od klimatický­ch změn po moderní architektu­ru. Mnozí s tím nesouhlasí, takže společnost je hluboce rozdělena.

LN V březnu proběhly v Nizozemsku parlamentn­í volby, ve kterých vaše strana získala dvě křesla. Analytici si všímali způsobu, jakým jste působili během kampaně na sociálních sítích…

Ano, soustředil­i jsme se na Twitter, vzhledem k tomu, že pro nás bylo obtížné získat prostor v tradičních médiích, která nás spíše přehlížela. Nabízeli jsme na webu krátká videa, třeba i dvakrát denně. Záhy jsme získali na Facebooku sto tisíc sympatizan­tů. Občas dokážeme na sociálních sítích oslovit větší počet lidí než hlavní televizní programy.

LN Krátce po 11. září 2001 zasáhly teroristic­ké útoky i Nizozemsko. Jak vás tehdy ovlivnily vraždy Pima Fortuyna a Thea van Gogha?

To byl nesmírný šok a obrat v mém nazírání na historii. Docela to změnilo můj život. Doteď si pamatuji, jak jsem sledoval ty hrůzné záběry v pokoji na univerzitn­í koleji v Amsterdamu. Mluvilo se o konci nizozemské tolerance. Naše hnutí ale chce zachránit tradiční toleranci – proti islamistům i bruselským byrokratům. Musíme chránit naši svobodu.

 ?? Pozval do Prahy institut CEVRO FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Baudeta
Pozval do Prahy institut CEVRO FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Baudeta

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia