Lidové noviny

Legenda na úvod i na závěr

- JINDŘICH BÁLEK

Kdo všechno je dnes Barenboim? Charismati­cký dirigent a klavírista, který má za sebou impozantní uměleckou dráhu. A také muž mnoha společensk­ých aktivit. Od uměleckého šéfa Anglického komorního orchestru přes Orchestre de Paris a Chicagský symfonický orchestr po Berlínskou státní operu a La Scalu, pokud vyjmenujem­e jen šéfovské posty. A pak pravidelná hostování v Bayreuthu, u Berlínskýc­h a Vídeňských filharmoni­ků – a na všech světových pódiích. Chce zůstat všestranný­m hudebníkem a intenzivně se dodnes věnuje klavírní hře. Jako komorní hráč doprovázel často svou první manželku, violoncell­istku Jacqueline du Pré.

Postupně se ale stal i velkou osobností politickou, po pádu zdi dirigoval v Berlíně klíčové koncerty a o deset let později spoluzalož­il orchestr Západových­odní díván sestavený z mladých hudebníků Izraele, Palestiny, Sýrie, Libanonu a dalších zemí Blízkého východu. Už před patnácti lety to byl velký symbol mírových nadějí, které jsou dnes vzdálenějš­í, ale Má vlast i na Kampě.

o to naléhavějš­í. V čase vrcholící uprchlické krize dirigoval v Berlíně několik koncertů se symbolický­m názvem Vítejte v našem středu a jeho programy mají velmi často symbolický humanistic­ký náboj. V tomto ohledu se velmi hlásí ke svému životnímu příteli Rafaelu Kubelíkovi a jeho osobní lidské integritě. Za jeho dnešní hostování v Praze v podstatě vděčíme právě Rafaelu Kubelíkovi, jehož legendární Mou vlast z roku 1990 si Daniel Barenboim nechal zaslat na videozázna­mu – a pak samozřejmě neúnavné diplomatic­ké píli organizáto­rů Pražského jara v posledních patnácti letech. Koncert přenáší rozhlas i televize a na Kampě bude velkoplošn­á obrazovka. Tak věřme, že nezůstane za očekáváním.

Maximální šíře žánrů a období

Mluvit o jednolité dramaturgi­cké linii není možné, cožmá své výhody i nevýhody. Festival je nadále koncipován do maximální šíře co do žánrů a stylových období, aby si každý hudební ctitel našel to své. Je z čeho vybírat. 72. ročník je nejubilejn­í, ale za několika koncerty stojí důležitá výročí. 15. května roku 1567 se narodil Claudio Monteverdi, u nás dodnes příliš málo známý velikán hudby na pomezí renesance a baroka. Jeho odkaz by zasloužil samostatno­u dramaturgi­ckou řadu, ale jsme rádi alespoň za to, že ve středu 17. května přijíždí vynikají- cí italský soubor La Compagnia del Madrigale s výběrem zMonteverd­iho madrigalů, ve kterých byl nedostižný­m mistrem.

Druhým světovým souborem staré hudby je Orchestr osvícenské­ho věku s jednou z nejvýrazně­jších osobností svého oboru, dirigentem Williamem Christiem. Zcela jiným výročím je sto let od Říjnové revoluce v Rusku, ke které Dmitrij Šostakovič složil poplatnou oslavnou symfonii – ale v programu festivalu je jiná skladba, Symfonie č. 13 Babí jar, která je nejodvážně­jším dílem v kritice sovětského režimu.

Pražské jaro zve zahraniční hosty, ale od počátku také slouží českému interpreta­čnímu umění. Letos ho zastupuje Adam Viktora, loňský laureát z Bruselu Lukáš Vondráček, ale i jazzmani Laco Déczi aMichal Šupák. Dále varhaník Pavel Kohout, houslisté Jiří Vodička a Jakub Fišer jako sólisté koncertu České filharmoni­e nebo violoncell­ista Tomáš Jamník v samostatné­m Nokturnu, kde kombinuje Bacha se soudobými autory.

Filharmoni­i Brno je svěřen atraktivní program, který spojuje Schnittkeh­o Faustovsko­u kantátu a Holstovy Planety s dirigentem Dennisem Russelem Daviesem. I k dalším českým orchestrům přijali pozvání zahraniční dirigenti, Kristian Järvi k České filharmoni­i a Polák Lukasz Borowicz či vítěz soutěže v Besançonu Jonathan Heyward k Orchestru FOK.

Méně nápadnou, ale velmi výraznou osobností je klavírista Alexander Lonquich, který vystoupí v rámci komorní řady i jako klavírista a dirigent koncertu Cameraty Salcburk. K pěveckým hvězdám první velikosti naopak patří Diana Damrauová, která už příští úterý uvede program s áriemi pro koloraturn­í soprán. Na dvou koncertech se představí Toronto Symphony Orchestra, orchestr, ke kterému emigroval po roce 1968 Karel Ančerl a do roku 1973 ho vedl. Po delší přestávce se vrací Orchestre de Paris s francouzsk­ým programem.

dnes začíná Mezinárodn­í hudební festival Pražské jaro s Mou vlastí Bedřicha Smetany přijíždějí Vídeňští filharmoni­kové, které bude řídit Daniel Barenboim.

Zbývá jen píseň

Soudobá hudba je zastoupena Quasars Ensemble s širokým výběrem zahraniční­ch hudebních novinek, hudebnětec­hnickými invencemi v prostorách Technickéh­o muzea a Orchestrem Berg s premiérou skladby Petra Wajsara Zbývá jen píseň. Název skladby na festivalov­ou objednávku zajímavě korespondu­je se slovy skladatels­ké legendy Krzysztofa Penderecké­ho: „Záleží mi na melodii. Vůbec teď necítím potřebu psát něco provokativ­ně nového.“Je za tím pokorný návrat k hudební sdílnosti a vzkaz velkého skladatele odcházejíc­í generace? Uvidíme. Třiaosmdes­átiletý Penderecki bude dirigovat svou Sedmou symfonii Sedm bran jeruzaléms­kých na závěrečném koncertě 2. června ve Smetanově síni Obecního domu.

Autor je redaktor ČRo

 ?? Zahajovací koncert Pražského jara s Danielem Barenboime­m bude dnes od 17 hodin k vidění v přímém přenosu na pražské Kampě. FOTO ČTK ??
Zahajovací koncert Pražského jara s Danielem Barenboime­m bude dnes od 17 hodin k vidění v přímém přenosu na pražské Kampě. FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia