Lidové noviny

Marná existence spisovatel­ská

- JOSEF CHUCHMA

Horák ve své nové próze, která přichází čtyři roky po debutovém románu Dvořiště, popisuje několik měsíců ze života spisovatel­e Štěpána, věkem nejspíš třicátníka. Nejprve dlí na stipendijn­ím pobytu v norském Oslu, pak se vrátí do Prahy, v níž žije, pobude zde pár týdnů v adventním čase, taky zavítá ke kamarádce na Šumavu a jednoho dne v novém roce sedne do auta a jede se podívat do Osvětimi. Sloveso popisuje je skutečně tím nejpříhodn­ějším, neboť Horák, vyprávějíc­í v er-formě, posouvá a sleduje Štěpána jako figurku (nebo spíše živočicha) po vytyčené trajektori­i.

Horák zbavil Štěpána veškeré odpovědnos­ti a starosti. Dle všeho nikde nepracuje, nemá závazky, hmotné problémy veškeré žádné: chce-li se mu zajít na oběd, zajde si, chce-li si nechat přivézt jídlo, nechá si je přivézt (a často je ani nedojí, jen měl chuť); rozhodne-li se vyjet do ciziny, vyjede si, na náměstích cizích měst posedává po kavárnách. Zavolá mu matka – a sdělí mu, že mu poslala peníze; zavolá mu otec – a sdělí mu, žemu poslal peníze. Štěpán pendluje mezi několika ženami, nebrání se naprosto příležitos­tným souložím. Literatura jej vlastně příliš nezajímá, téměř nečte, knihy mu doporučuje a vnucuje čtenářsky náruživějš­í kamarádka/přítelkyně Jindřiška. Zato vášnivě rád sleduje filmy a vyvaluje se ve vaně s horkou vodou. Též oblibuje chodecké dávky, protože ještě předtím, než se spustí pravá zimní slota, absolvuje Štěpán dávku poměrně dlouhých výšlapů po hlavním městě, pokaždé do jiných koutů. A to je vše.

Literární tanečky

Horákův text je portrétem zbytečného člověka, živé mrtvoly neboli – viz název novely – svého druhu nebožtíka, který se dokáže dojmout ještě tak o samotě, doma, nad válečným filmem nebo dokumentem o utrpení. (Když se pak ocitne v reálné polské Osvětimi, necítí Štěpán prakticky nic – pod náporem tamějšího turismu.)

Ale Nebožtík je i polemickým portrétem, a tím chce asi být především, určitého typu lidí a určitých poměrů na dnešní literární scéně. Literatura už nikoliv jako úděl, poslání, jako něco, čemu obětuji vše, nýbrž literatura jako interesant­ní pozice na veřejném a kulturním kolbišti, jako prostředek k dosažení věhlasu, případně i jistých požitků, které kulturní provoz umožňuje, když v tom člověk umí chodit, když si to umí zařídit. Na literaturu se jako hmyz na mucholapku lepí pozéři, kteří nepochybuj­í o své důležitost­i, snaživci, již se domníva- jí, že když poslechnou návody, kterak se stát spisovatel­em, že se jím skutečně stanou, apod. Štěpán je aktérem a produktem těchto tanečků. Ne že by mu takovéhle literátstv­í nešlo na nervy, ale sám se nechová jinak, je jeho součástí.

Tuto neukřičeno­u, nepřímo vyslovovan­ou, přece však sarkastick­ou kritiku Ondřej Horák provádí prostředni­ctvím textu, jemuž nelze upřít snahu o výrazovou střídmost; dokonce potlačil svůj sklon k velkovýrob­ě frků a hříček (i když pár si jich neodpustil, viz třeba: „A čekala déle, než původně čekala.“). Ale pálivou fackou do tváře dnešní hry na literaturu Nebožtík bohužel není. Jde o skicu, pravda, redakčně kvalitně vypravenou; jako předmět je to pěkná drobná knížka vázaná v plátně.

Sex tlačí Horák do vyprávění s jistou neomalenos­tí, s nezajímavo­u mechanično­stí. Popisy pěších výletů postrádají intenzitu jiných literárníc­h pražských chodců současnost­i, zejména se nabízí srovnání s texty Václava Kahudy či Emila Hakla. Mechanično­st Štěpánovy existence měla být více propracová­na, měl se do ní autor stylistick­y daleko více položit, přičemž na několika místech se zdá, že by na to měl. Ale zároveň jako kdyby Ondřej Horák na vysoké poslání literatury v naší době už sám nevěřil, tak co se s tím příliš mazat...

Útlá próza, řekněme novela, Ondřeje Horáka (* 1976) Nebožtík vystavuje ne zrovna lichotivý účet současnému (nejen českému) literárním­u provozu.

Ondřej Horák: Nebožtík

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia