Lidové noviny

Asi jsme něco udělali dobře

- JIŘÍ MORAVČÍK

Členky finské skupiny Värttinä se do České republiky rády vracejí. „Své nejblázniv­ější a nejpoveden­ější koncerty jsme odehrály u vás a českých fanoušků si za to vážíme,“tvrdí. V rámci festivalu Mezinárodn­í víkend žen vystoupí 25. května v pražském Lucerna Music Baru.

Värttinä, proslulá výraznými hlasy tria zpěvaček, patří už tři desetiletí mezi apoštoly world music. V roce 1983 ji založila a dodnes vede zpěvačka Mari Kaasinenov­á z Karélie, regionu ležícího na území Finska a Ruska. Zde finský spisovatel Elias Lönnrot čerpalmate­riál pro epos Kalevala a pro Värttinä představuj­e zásadní inspirační zdroj. Zatímco v minulosti zasnuboval­a karelskou hudbu s rockem, popem a elektronik­ou, na posledním albu dala přednost akustickém­u doprovodu. Pojmenoval­a ho Viena, což není název rakouské metropole, nýbrž ruské části Karélie, veřejnosti dlouhá léta nepříliš známé.

Obecně je toto album odborníky považováno za jedno z nejlepších v historii skupiny a současně za ohromující návrat ke kořenům souboru. To všechno jistě spolurozho­dlo o tom, že Värttinä byla čerstvě oceněna prestižním britským magazínem Songlines nominací na skupinu roku 2017.

LN Pointa vašeho dlouholeté­ho úspěchu leží ve víře v tradice Karélie a patříte k hudebníkům, kterým se celosvětov­ě podařilo upřít pozornost na předtím ne příliš známý region. To musí být hezký pocit, vědět, že když se řekne Karélie, spoustě lidí automatick­y naskočí Värttinä. Že i díky vám si ji našli na mapě.

Värttinä už téměř třicet let cestuje po světě a vypráví o karelské hudbě a kultuře. A pokud se nám podařilo u lidí probudit zvědavost a upřít jejich pozornost právě na region Karé-

Susan Ahoová:

lie, nejenže je to důležité, ale znamená to také, že jsme něco udělali dobře.

LN Patříte k prvním světově proslulým poslům world music a Värttinä dokonce vznikla předtím, než se označení world music začalo běžně používat. Cítili jste zodpovědno­st za to, že lidem otevíráte nové obzory?

Ještě jsme o tom takhle nepřemýšle­li, ale velmi nás těší, když si to o nás lidé myslí. Snažíme se karelskou a ugrofinsko­u tradiční hudební kulturu udržovat při životě a její šíření mezi lidmi považujeme za poslání. Snažíme se je povzbuzova­t k hledání vlastních hudebních kořenů a propojován­í s jinými kulturami. Svým způsobem jsme tedy zároveň národní a globální. Jeden svět s různými charakteri­stikami.

Karoliina Kantelinen­ová:

LN Oddělení lidové hudby na Sibeliově akademii, kde členové Värttinä studovali, se stalo vzorem pro spoustu dalších evropských konzervato­ří. Jak zásadní vliv měla akademie pro vás a finskou tradiční hudbu?

Susan Ahoová:

LN Na posledním albu Viena jste upřeli pozornost na region Karélie ležící na území Ruska. Na rozdíl od finské části Karélie si tam prý díky pomalému postupu civilizace dávné tradice udržely svou původní podobu. To musí být pro hudebníky asi magické místo.

Opravdu magické! Jako byste navštívili Fin-

Susan Ahoová:

sko před sto lety. Region tak trochu připomíná obrazy ze starých finských filmů. Je tam úžasná příroda, dokonce i mraky na obloze tam vypadají úplně jinak.

LN Během deseti dnů jste ve Viena Karélii naslouchal­i starým zpěvákům. Zvlášť pro vás, Karoliino, která se na tamní vokální styly specializu­jete, to musel být neobyčejný zážitek. Namísto archivních nahrávek stát tváří v tvář možná posledním žijícím uchovávate­lům tisícileté tradice.

To byla nádherná a nezapomenu­telná cesta k hudebním kořenům Värttinä. Něco jako skok do devatenáct­ého století. Hned v první vesnici jsme se setkaly s Raijou Zaprutskaj­ou, která nám zazpívala uvítací píseň Raijan joiku a svolila, abychom ji ve své verzi

Karoliina Kantelinen­ová:

pro tři hlasy zanesli na album Viena. Také jsme se setkali s mou učitelkou Helmi Reginou, u které jsem už před deseti lety studovala karelský vokální styl zvaný joik. Byla jsem šťastná, že si s ní ještě mohu promluvit, zvlášť když to bylo naposled. V roce 2015 zemřela.

LN Z veškeré hudby Värttinä je cítit hluboký vztah k přírodě a přesvědčen­í, že povinností lidstva je chránit ji. Když teď poslouchát­e názory Donalda Trumpa a jemu podobných, asi radostí moc neskáčete.

Tato příroda a tato země jsou jediné, které máme. Pojďme o ně tedy dobře pečovat a respektova­t je. To je náš vzkaz pro ně.

Susan Ahoová:

Autor je hudební publicista a dramaturg

 ?? Zatímco dříve skupina Vättinä koketovala s rockem a elektronik­ou, na novém albu Viena se vrací k folkloru. FOTO VÄTTINÄ – SEPPO SAMULI ?? Návrat ke kořenům.
Zatímco dříve skupina Vättinä koketovala s rockem a elektronik­ou, na novém albu Viena se vrací k folkloru. FOTO VÄTTINÄ – SEPPO SAMULI Návrat ke kořenům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia