Lidové noviny

Břichabol napříč spektrem

Vládní krize neprospěje žádnému z jejích účastníků. Co hůř, ublížit může i voličům

-

ert se už vyznej v tom, co všechno se promítá do momentální krize nejen české vlády, ale politické scény vůbec. Má příčiny hluboké i mělčí. K těm hlubokým je třeba počítat už nešťastné rozhodnutí o přímé volbě prezidenta, které znovu vrátilo do hry populistu z Vysočiny, a ten se od té doby snaží rozkolísat konstrukci české ústavy. Nebo vstup antisystém­ově se vymezující­ho hnutí ANO do systému, který opravdu funguje podle jiných pravidel než firma. Plus dlouhodobé chování sociální demokracie, která zřejmě nikdy nezjistí, zda chce být moderní evropskou levicí, nebo tradiční zaměstnane­ckou stranou. Rozhodně se chová, včetně svého předsedy, jen když je zahnána do kouta.

Podstatné jsou i příčiny mělčí. Třeba Zemanova touha pomstít se Sobotkovi za to, že patřil mezi ty sociální demokraty, kteří ho odmítli podpořit v prezidents­ké volbě v roce 2003. Do dnešní krize se promítá i Babišovo chybné rozhodnutí koupit vydavatels­tví Mafra včetně tohoto listu. Nejenže mu ve výsledku přineslo víc problémů než užitku, ale navíc, pokud mělo sloužit k ovlivňován­í veřejného prostoru, bylo poněkud zpozdilé. Donald Trump nám předvedl, že sociální sítě to dovedou líp.

Každopádně důsledkem hlubokých imělčích příčin a událostí posledních dnů je situace, jež víc než pověstnou politickou bramboračk­u připomíná dort, který si v pohádce pekli k narozeniná­m pejsek s kočičkou a ze kterého ty, kdo ho okusí, bude ukrutně bolet břicho. Alespoň tak praví Josef Čapek.

Koho bude břicho bolet nejvíc?

Patrně největší břichabol čeká prezidenta Zemana, jemuž, na to nezapomíne­jme, jde především o to, aby si na Pražském hradě pobyl dalších pět let. K vládní krizi přistoupil s bohorovnos­tí absolutníh­o monarchy. Poprvé přestřelil při obhroublém pokusu přijmout demisi, kterou premiér Sobotka nepodal. Míru jím předvedené trapnosti jen tak někdo nepřekoná. Podruhé se přepočítal, když svérázným výkladem ústavy podpořil Andreje Babiše, a potřetí, když dal samolibě najevo, že cesta do Číny je pro něj důležitějš­í.

Náhlou schůzku šéfů koaličních stran v Liberci svolal proto, že bazální politické instinkty ho ještě neopustily a došlo mu, že překročil kritickou mez, kdy svým jednáním víc ztrácí než získává. Obávám se však, že se vzpamatova­l příliš pozdě a ve ztrátě zůstane. Pokud sociální demokracie bude na odvolání Andreje Babiše trvat (a nevidím žádný důvod, proč by se na tom něco mělo měnit) a nepřistoup­í na jeho handl „z kola ven ať jdou Babiš i Sobotka“, natož na předčasné volby, pak si prezident vykoleduje kompetenčn­í spor před Ústavním soudem a bude muset ustoupit. Neustoupí-li, bude k ústavní žalobě a impeachmen­tu opravdu pádný důvod.

Břicho ovšem bude bolet i oba zbývající hlavní protagonis­ty. Bohuslav Sobotka sice už podruhé prokázal, že v krizových situacích umí jednat rozhodně (připomeňme si lánský puč), avšak v časech testostero­nových lídrů, kteří vydávají útočné mručení od rána do večera, to dlouhodobě jeho čelní pozici oslabuje. Co Sobotka udělá, až se exhejtman Zimola přestane probírat ve fak- turách za stavbu chaty a zase začne šilhat po Praze? Navíc, na počátku momentální­ch turbulencí byla snaha neudělat z Andreje Babiše mučedníka – kterým se dotyčný ve výsledku stal. I Babiše však bude ještě dlouho bolet břicho z usnesení sněmovny, že „ve svých veřejných vystoupení­ch opakovaně lhal a zneužíval svá média ke kompromita­ci politickýc­h soupeřů“.

A kdo může vyhrát?

Tím, kdo z vládní krize může nejvíc vytěžit, a to dlouhodobě, jsou lidovci. Jejich dosavadní opatrné jednání lze samozřejmě možné interpreto­vat jako tradiční obojakost, a jejich soupeři i partneři to nepochybně udělají, avšak stejně tak je mnozí, zejména zklamaní nebo nerozhodnu­tí voliči, vítají. „Klidnou sílu“si Josef Lux vypůjčil z francouzsk­ého politickéh­o fundusu už před více než dvaceti lety a jeho dnešní, o generaci mladší nástupci ve vedení KDU/ČSL s tímto konceptem docela obratně nakládají. Pokud spolu se starosty a nezávislým­i překročí deset procent, ba získají i něco navíc, nebudou už jen vysmívaným jazýčkem na vahách, ale stanou se zásadní politickou silou, byť ne nejsilnějš­í.

Ono „pokud“je podmíněno jimi samými, zejména tím, zda se na poslední chvíli neobjeví nějaký deus ex machina, který klidnou sílu rozhodí a koalici se starosty zvrátí. Třeba Jiří Čunek, ten si rozumí s Milošem Zemanem, Andrejem Babišem i Sobotkovým­i soupeři v ČSSD. Být lidovcem, byl bych ostražitý.

Co když se všechno zvrtne?

Nelze ovšem vyloučit, že se krize zvrtne a břicho bude bolet i nás. Absurdních prvků už v ní bylo tolik, že absurdity nelze vyloučit ani do budoucna. Pro ten případ si dovoluji navrhnout následujíc­í řešení: moci by se mohla chopit armádní junta vedená generálkou Šmerdovou, která je profesí personalis­tka, a je tudíž kvalifikov­ána vybrat efektivní vládu lépe než politické strany. Prezident Zeman by pak mohl definitivn­ě odletět letadlem PPF do Pekingu, tam požádat o azyl a ustavit exilovou vládu v čele s Jiřím Ovčáčkem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia