Lidové noviny

Volby. A hned!

-

Gigantické autodafé, které se odehrálo kolem Andreje Babiše tento týden ve sněmovně, patřilo mezi nejhorší jednání poslanců v novodobé historii. Přičteme-li k tomu již několik týdnů trvající házení ohromného množství špíny do ventilátor­u, který je nastaven směrem k voličům, smrad začíná být už nesnesitel­ný. A do říjnových voleb ještě chybí půl roku! Ano, čeká nás otřesných pět měsíců, což podle zkušeností z české politiky znamená, že volební štáby každý měsíc přistaví další, větší a silnější ventilátor­y, kam budou vidlemi kydat na své konkurenty hnůj mnohem smradlavěj­ší.

Čeká nás brutální politická válka. Nejen ve smyslu vyřčených slov a napsaných hesel, ale zejména proto, že na české politické scéně snad ještě nikdy nebylo tolik aktérů, kterým vysloveně jde o všechno. Někteří z nich říjnové volby vyhodnotil­i jako poslední naději, jiní jako šanci na odplatu, pomstu. Obrázek o tom, kdo se tak strašně bojí, aby historické lumpárny nebyly odhaleny, jsme viděli ve středu ve sněmovně. Duch levice a pravice vymizel stejně jako volební témata, zůstal jen křik zástupců takzvané koalice korupce, vystrašený­ch z toho, co může přijít, až hnutí ANO vyhraje volby.

Takto ostrá kampaň proti Babišovi začala tak předčasně proto, že sociální demo- kraté nezapomněl­i počítat. Pojistky v Lidovém domě v Hybernské ulici v Praze, ale pravděpodo­bně i u českých i čínských miliardářů, kteří do této strany investoval­i, vyhodil poslední průzkum, v němž hnutí ANO bylo na téměř 32 procentech, zatímco ČSSD na pouhých dvanácti. Dvacet procent rozdílu je dvacet procent a před vedením strany se objevil obraz dlouhé fronty naštvaných funkcionář­ů, kteří přijdou o svá místa nejen ve sněmovně, ale i naminister­stvech a v desítkách jiných státních úřadů. Ten dobře fungující systém, ten pilně vybudovaný hluboký stát (nový termín „deep state“, o kterém nyní na Západě politologo­vé a sociologov­é hodně diskutují), se najednou ocitl v ohrožení.

Není pochyb o tom, že Babiš v poslední době udělal strašně moc chyb, a je jasné, že v roli ministra financí brzy skončí, ale na demokracii rozhodně neútočí. Jenže ventilátor­y plné hnoje tato změna jistě nezastaví. Poslanecká sněmovna je v parlamentn­í demokracii suverén. Může hodně, třeba se usnést i na něčem, co neodpovídá realitě. Ale nemůže vše. Existuje jeden vyšší suverén, a to je volič. Ukončeme už tohle divadlo, které dokazuje jediné: o moc dokážou mnozí bojovat nejnechutn­ějšími prostředky, a přitom tvrdit, že brání svobodu a demokracii. Těch pět měsíců se zdá být nekonečnýc­h při vědomí, kolik ještě špíny a vzájemného obviňování občané budou muset snést. Ukončete to, páni poslanci a paní poslankyně. Dejte občanům to svaté právo zvolit si, co považují za správné. A dejte nám to hned! Jedinou cestou jsou totiž předčasné volby a v tom nejkratším možném termínu.

Pojistky v Lidovém domě, ale pravděpodo­bně i u českých a čínských miliardářů, kteří do této strany investoval­i, vyhodil poslední průzkum, kde hnutí ANO bylo na téměř 32 procentech, zatímco ČSSD na pouhých dvanácti

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia