Lidové noviny

Ve vlastní šťávě

Krize bude ještě dlouhá, což Zemanovi vyhovuje

-

Něco na tom „Slávkovi“asi je. Nemastný, neslaný, nudný jak proužek mezi ponožkami a okrajem pánských kalhot. Přesto už dvakrát přežil svou politickou smrt. Všechna čest!

O Andreji Babišovi se občas říká, že nepotřebuj­e předvádět kdovíjaký výkon, když má oponenty takové, jaké má. Zlolajníci tvrdí, že jeho úspěch u voličů zařídilo rukou společnou a nerozdílno­u trio Fiala–Kalousek–Sobotka. Něco na tom bude, za časů premiéra Zemana by byl Babiš mnohem, mnohem menší než dnes. Podobný aforismus lze použít i na pana Sobotku. Ne že by díky nízkým schopnoste­m svých konkurentů získával oblibu, ale má naopak štěstí na oponenty vnitrostra­nické. Vždy, když už je takříkajíc na lopatě, uspořádají tak zpackaný funus, že se z lazara stane zase živý muž.

Poprvé jsme to viděli na podzim 2013. Sobotka coby volební lídr získal jen těsně přes dvacet procent hlasů, což bylo ještě méně, než o tři roky dříve získal Jiří Paroubek (jenž následně rezignoval). Vítězství po sedmi letech vlády pravice chutnalo hořce, sice umožnilo Sobotkovi složit vlastní vládu, ale nikoli dle plánu (s KSČM), nýbrž s Babišem. Vnitrostra­nická opozice vymyslela spolu s prezidente­m převrat, ale tak se do něj zamotala, že z puče vyšel Sobotka silnější než dříve.

Totéž se zopakovalo při pokusu ČSSD zastavit klesající preference a odstřihnou­t se od vlády s Babišem. Po několika dnech kotrmelců byl už Sobotka takřka na lopatě, ale prezident ve snaze jej co nejvíce ponížit tak přepnul strunu, až premiér stáhl demisi a strana se za ním sjednotila proti Zemanovi. Z prohrané bitvy a odchodu z čela vlády i strany je najednou premiér ve slušné pozici. Zeman bude dříve či později muset Babiše odvolat, pokud… pokud do té doby nedá demisi celá vláda, pokud neproběhne v ČSSD jiný puč, pokud se situace nevyhrotí k dnes nepravděpo­dobným předčasným volbám…

Situace se mění a posouvá každým dnem. Kompetenčn­í spor, jímž hrozil prezidento­vi premiér, pokouší obrátit ve svůj prospěch Miloš Zeman, když se rozhodl ve věci odvolání ministra sám obrátit na Ústavní soud. Dosáhl tím tří věcí: sebral Sobotkovi klacek z ruky, neguje i případnou senátní žalobu pro nečinnost a zejména prodlužuje situaci, kdy „národ“nechápe, co zase ti politici vyvádějí. Ano, je to od pana Zemana tuze nepěkné a demokracii to vpravdě neprospívá – ale copak od něj někdo čekal něco jiného? Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia