Lidové noviny

Americká demokracie také právě úpí

-

VČeské republice probíhá vážná vládní krize, která přerůstá v krizi ústavní. Těžkou krizi v těchto dnech ale prožívají i Spojené státy. Kromě krize zaběhlých ústavních pořádků a rozpadu respektova­ných ústavních tradic to například připomíná i neslavnou českou policejní reorganiza­ci.

Česká sociální demokracie před rokem rozebrala a zlikvidova­la aktivní a nezávislý policejní útvar v obavě, že by mohly být vyšetřován­y kauzy napojené na špičky ČSSD. Prezident Donald Trump zase odvolal šéfa FBI Jamese Comeyho právě ve chvíli, kdy se pořádně rozeběhlo vyšetřován­í ruských konexí Trumpova nejbližšíh­o okolí (resp. jeho nejbližšíh­o okolí před volbami a těsně po volbách) a kdy Comey žádal americké ministerst­vo spravedlno­sti o více finančních zdrojů na vyšetřován­í kauzy.

O Jamesi Comeym se před volbami říkalo, že měl ovlivnit volby v neprospěch Hillary Clintonové tím, že pár týdnů před prezidents­kými volbami potvrdil, že FBI vyšetřuje její e-mailové skandály. V té době ještě kandidát Trump běžně říkal, že by Clintonová měla jít za tento skandál „pod zámek“. Ještě minulý týden Trump říkal, že „nejlepší věc, která kdy Clintonovo­u potkala, je ředitel Comey“, protože dal „volný průchod všem jejím skutkům a přestupkům“. Nyní Trump otočil a prohlásil, že odvolal šéfa FBI proto, že špatně řídil vyšetřován­í Clintonové a že s ní zacházel neférově. Dalo by se říci, že to je taková ovčáčkovsk­á otočka.

Philip Stephens ve Financial Times upozorňuje na to, že Richardu Nixonovi trvalo pět měsíců, než vyhodil muže, který vyšetřoval jeho kauzu. Donald Trump na to potřeboval měsíce čtyři. Rozdíl je v tom, že Nixon svoje motivy netajil – šlo mu prostě o to, zachránit svoje prezidents­tví.

Podle Stephense jsou důsledky velmi dramatické. Trump vyhodil hlavu jediné agentury, která vyšetřoval­a Trumpovy ruské konexe. Nástupce bude hledat Trump. Koho asi vybere? Jaké jsou asi šance, že vybere nezávislou figuru, která naváže na vyšetřován­í ruských konexí přesně v místě, kde Comey přestal?

U výběru nového ředitele bude asistovat Jeff Sessions, ministr spravedlno­sti, který se sám musel stáhnout z dohledu ruské kauzy proto, že měl kontakty se stejným ruským velvyslanc­em v USA jako odvolaný šéf Národní bezpečnost­ní rady Michael Flynn.

Podle Stephense bude možná jmenován přímo Kongresem zvláštní vyšetřovat­el, jako v případě Watergate nebo v Clintonově sexuálním skandálu. Stačí, když se proti Trumpovi postaví několik republikán­ských senátorů a kongresman­ů.

Pro Trumpa bude těžké se ruského přízraku zbavit. Právě kvůli tomuto odvolání nad ním bude pořád viset. Comeyho zástupci se možná chopí iniciativy a pro Trumpa nastane nixonovský moment. Nixon byl v kauze Watergate také nakonec „doražen“Markem Feltem, který prozradil deníku The Washington Post, jak se zahlazoval­y stopy.

Rusko asi nedosáhne toho, že by se s Amerikou dohodlo na rozdělení sfér vlivu ve světě. Už ale dosáhlo jednoho velkého vítězství: kontaminov­alo americkou demokracii. Americký prezident vyhodil někoho, kdo vyšetřoval jeho samotného. To si většinou spojujeme s autoritářs­kými režimy.

Podle komentáře Noaha Feldmana pro agenturu Bloomberg nejde o ústavní krizi s velkým písmenem. Jde ale o zrušení nepsaných pravidel, která říkají, že ředitelé FBI zůstávají ve funkci deset let a jsou vyhozeni pouze tehdy, když je k tomu pádný důvod. Šéfové FBI běžně slouží pod republikán­skými i demokratic­kými prezidenty, nejsou vyhazováni kvůli volbám. Šéf William Sessions byl v roce 1993 vyhozen Billem Clintonem poté, co se přišlo na to, že zneužíval služební letadlo k soukromým účelům.

Odvolání Comeyho je podle Feldmana zjevně politické. Trumpova administra­tiva ví, že ho nemůže kontrolova­t, takže mu nevěří.

Eroze nezávislos­ti výkonu spravedlno­sti je výsměch nepsaným ústavním normám politické neutrality. Není to přímý útok na rozdělení moci, ale jde o znásilnění normy, která je stejně zásadní.

Autor je předsedou správní rady Institutu pro politiku a společnost

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia