Lidové noviny

Úsměvy nejen na „ose zla“

- Ad LN 11. 5.: Země kyselých tváří Petr Říha, Praha

Mám několik poznámek a doplnění. První, čemu musím oponovat, je tvrzení, že v Íránu jsou smějící se lidé pokládáni za poněkud přitroublé. Možná to platí v oficiálním styku, ale moje osobní zkušenost je přesně opačná: množství lidí, kteří se s námi, turisty, s radostí a úsměvem zdravili, jsem zatím jinde neviděl a tolik mladých hezkých žen, které se na mě na ulici usmály, jsem také nikdy nezažil. Poznámka zeměpisná: pokud za východní Asii považujeme i Filipíny, tak tam jsou lidé přirozeně usměvaví a i místní průvodce se nás každé ráno na tuto „vlnu“snažil naladit.

A na závěr jedno zajímavé srovnání dvou států, Íránu a KLDR, které sice byly oba označeny za „osu zla“, ale míra nesvobody v nich je výrazně rozdílná. Jak v Íránu, tak v Severní Koreji na každém rohu shlížejí na obyvatele dva vůdci: ajatolláho­vé Chomejní a Chameneí, resp. Kimové Ir-sen a Čong-il. Chomejní se mračí, Chameneí se tváří neutrálně, možná s mírným úsměvem, přesto jsou Íránci veselí, usměvaví, přívětiví. Naopak oba Kimové se na většině obrazů zpravidla zářivě smějí, zato běžní Korejci, zvláště muži, mají kamenné až ztrhané tváře, což si vysvětluji (kromě materiální bídy) též náročnou vojenskou službou. Ale i na severokore­jské tváři lze vykouzlit úsměv – stačí s místní průvodkyní zajít na pivo...

Upřesnění

Ve včerejším článku Ženy, jež spolu rostly i padly LN uvedly, že se ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) a bývalá náměstkyně Simona Kratochvíl­ová „patrně znají“už z Brna a od září 2014 spolu pracovaly na Úřadu vlády ČR. Náměstkyně dle LN také „v prvním (výběrovém) řízení neuspěla, takže bylo zrušeno“, za čímž následoval popis řádného výběru slovy státního tajemníka Jindřicha Fryče. Ministerst­vo včera požádalo o opravu. „1. Ministryně školství Valachová se znala s bývalou náměstkyní pro sport Kratochvíl­ovou osobně i pracovně až z Úřadu vlády ČR. 2. Kratochvíl­ová se nehlásila do dvou výběrových řízení na obsazení uvedeného služebního místa, přihlásila se až do 3. kola, kde byla vybrána,“napsala Klára Bílá, vedoucí oddělení vnějších vztahů a komunikace MŠMT. Za nepřesnost se čtenářům i resortu omlouváme.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia