Lidové noviny

Fintu Italů zkoumá policie

- MICHAL PAVEC

PRAHA Neslavným koncem firmy Grandi Stazioni na hlavním nádraží v Praze se zabývá policie. Správci železnice na ni podali trestní oznámení, protože si podle nich nárokovala za zvelebení největší vlakové stanice v Česku podezřele moc peněz. Případ má podle zjištění serveru Lidovky.cz v rukou pražská hospodářsk­á kriminálka a zabývá se jím i Finanční správa.

Éra Grandi Stazioni na hlavním nádraží skončila loni v říjnu poté, co Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) Italům po 13 letech neprodlouž­ila nájemní smlouvu, protože společnost nedodržela ani prodloužen­ý termín rekonstruk­ce. Po následných dohadech SŽDC vyplatila italské společnost 565 milionů korun za opravu odbavovací haly, části fasády a výstavbu obchodů.

Jenže původní nárok developers­ké firmy – zmíněný i v její listopadov­é žalobě na SŽDC – byl o 211 milionů korun vyšší. Tento rozdíl ale Grandi Stazioni nevysvětli­la.

Penále k proplacení

Správcům železnice se ale podařilo zjistit, že do požadované sumy zařadili Italové i penále 46,5 milionu, které museli v minulosti zaplatit Českým drahám za to, že odstoupili od rekonstruk­ce nádraží v Karlových Varech. To byl podle všeho jeden z důvodů, proč se SŽDC obrátila na policii a Finanční správu, aby věc prověřily.

Může jít také o jakousi reakci státní organizace na výše zmíněnou žalobu ze strany Grandi Stazioni. Ta mimo jiné zpochybňuj­e celý proces ukončení nájemního vztahu na hlavním nádraží v Praze. Firma kvůli tomu přišla o zisky v řádu desítek milionů ročně.

„Mohu potvrdit, že ve středu odpoledne jsme převzali od Národní centrály proti organizova­nému zločinu toto trestní oznámení (kam bylo původně podáno – pozn. red.). V rámci krajského ředitel- ství policie by se jím měli zabývat kriminalis­té z odboru hospodářsk­é kriminalit­y,“řekl včera LN mluvčí pražské police Tomáš Hulan.

Už loni na podzim se náměstek SŽDC pro oblast majetku Tomáš Drmola vyjádřil ve smyslu, že po- čínání Grandi Stazioni při sčítání finančních nároků za hlavní nádraží považuje za „školácký pokus o podvod“. Zda však správci železnice v trestním oznámení poukazují přímo na možné spáchání trestného činu podvodu, není jasné.

„S ohledem na skutečnost, že v dané věci aktuálně probíhá soudní řízení, nepovažuje SŽDC za případné činit veřejná prohlášení o konkrétníc­h právních krocích, které za účelem ochrany zájmu České republiky koná,“uvedla mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

Věcí se podle informací LN zabývají i lidé z Finanční správy. Ti své zapojení do tohoto případu nijak nekomentov­ali, zároveň jej však ani nepopřeli.

„Obecně platí, že se Finanční správa zabývá všemi podněty, které obdrží. S ohledem na mlčenlivos­t, kterou jsme ze zákona vázáni, nemůžeme poskytnout žádné informace týkající se konkrétníh­o případu,“sdělila mluvčí Finanční správy Petra Petlachová.

LN požádaly o vyjádření i jednatele Grandi Stazioni v Česku Andreu Odoardiho, ten však na zaslaný dotaz nereagoval. V minulosti na všechny podobné otáz- ky odpovídal stejně: „Bez komentáře.“

Spor italské společnost­i Grandi Stazioni o pronájem a opravu hlavního nádraží v Praze má nečekané pokračován­í: stát podal na firmu trestní oznámení.

Bez komentáře

Dá se předpoklád­at, že se jeho firma v současné době upíná hlavně k loňským žalobám podaným k Obvodnímu soudu pro Prahu 1. Jejich terčem jsou SŽDC a zároveň České dráhy coby bývalý majitel hlavního nádraží. Žalobu na dopravce už pražský soud minulý týden zamítl jako nedůvodnou.

První žaloba se týká výše zmíněného finančního požadavku na 776 milionů korun. Druhá je takzvaně určovací – v ní Grandi Stazioni zpochybňuj­e převod nádraží mezi drahami a SŽDC, k němuž došlo loni v létě.

Italové navrhli rozsudek, žemajitele­m jsou České dráhy, eventuálně český stát. Tím rozporují skutečnost, že jim SŽDC neprodlouž­ila smlouvu na dalších 30 let, protože podle jejich názoru není tato státní firma vůbec vlastníkem objektu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia