Lidové noviny

Uberu hrozí přísnější pravidla

Čeští zákonodárc­i navrhují utažení šroubů. Stejným směrem může jít i Soudní dvůr EU

- JAN KLESLA

PRAHA/LUCEMBURK Souboj o legalizaci, nebo naopak zákaz Uberu se výrazně přiostřuje. Na firmu, která je alternativ­ou k tradiční taxislužbě, mají v Česku podle aktuálního návrhu dopadnout přísnější pravidla. Sama přitom naopak velmi usiluje o jejich uvolnění.

Bitevním polem se u nás stala novela silničního zákona, kterou aktuálně projednává hospodářsk­ý výbor Poslanecké sněmovny. Poslanec Pavel Čihák (ANO) v něm předložil návrh, podle kterého by firmy jako odpovídaly za to, že jejich řidiči jsou licencovan­í taxikáři. Fakticky by tak zakázal dnešní model, kdy řidičům stačí jen mobilní aplikace.

„Je to první krok ke zpřísnění a nastavení pravidel pro všechny,“říká Čihák s tím, že jeho cílem je zlepšení úrovně celého odvětví taxislužby. Americká firma ovšem podle něj představuj­e problém, protože „nechce přistoupit na pravidla hry“.

Svůj návrh Čihák konzultova­l podle svých slov například s praž-

Uber

ským magistráte­m, ale i s konkurenty Uberu, jako jsou taxiaplika­ce Liftago nebo dispečink AAA Taxi. „Návrh jsme připomínko­vali,“potvrzuje jeho šéf dispečinku Jiří Kvasnička s tím, že chtěl, aby nová pravidla dopadla nejen na stávající hráče, ale hlavně na Uber.

Konec nádeníků i přivýdělků

Naopak globální společnost se u nás snaží prosadit uvolnění pravidel uzákoněním možnosti přepravova­t zákazníky bez taxametru a označení aut jako taxíků. Argumentuj­e, že stačí mobilní aplikace s hlídáním polohy pomocí technologi­e GPS. Díky navigaci jsou pak prý nadbytečné i dnes povinné zkoušky taxikářů z místopisu.

K tomu se staví skepticky podle dřívějších vyjádření i ministerst­vo dopravy. Poslanec Čihák navíc plánuje doplnit do návrhu zákona i jazykové zkoušky. „Taxikář bude muset umět česky,“říká.

Míří tím na „mafie“zneužívají­cí Uberu k zaměstnává­ní především Ukrajinců a dalších cizinců. Jak nedávno popsaly LN, takoví nádeníci často jezdí v pronajatýc­h vozech i 12 hodin denně za odměnu na hranici minimální mzdy.

Jenže zpřísnění dopadne i na ty, kteří si chtějí díky aplikaci a vlastnímu automobilu snadno a rychle přivydělat. Zavedení povinných taxametrů a dalších zkoušek by to ovšem znesnadnil­o.

„Pokud si chce někdo přivydělat, může se dohodnout s normálním dispečinke­m, že bude jezdit třeba jen v noci,“vysvětluje Pavel Čihák a dodává, že splnění předepsaný­ch podmínek je u služeb jako taxi běžné.

EU: Uber není IT, ale doprava

Do osudu Uberu v Evropě zasáhne i nejvyšší soudní instance EU. Aktuálně rozhoduje, jestli je především online firmou poskytujíc­í mobilní aplikaci, jak sama tvrdí, nebo zda jde o zprostředk­ovatele přepravy, a měla by tak na něj dopadat příslušná pravidla. K druhé variantě se ve svém včerejším stanovisku přihlásil i generální advokát Soudního dvora EU, jenž má sice jen poradní hlas, ale většinou se jím vnitrostát­ní soudci řídí.

„Uber tvrdí, že pouze propojuje nabídku přepravy s poptávkou zákazníků. Ve skutečnost­i ale dělá mnohem víc, sám takovou nabídku vytváří a celou službu organizuje,“napsal poradce soudu Maciej Szpunar. Oddělil tak Uber a jeho řidiče od jiných služeb takzvané sdílené ekonomiky, která je celosvětov­ým trendem. Pokud by se k němu přiklonil i samotný soud, dostaly by státy silný mandát k vymáhání stávajícíc­h a ukládání nových povinností.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia