Lidové noviny

Podvody u „životka“rostou

- DANA JAKEŠOVÁ

Zatímco dříve pojistným podvodům kralovala oblast autopojišt­ění, dnes je situace jiná. V hledáčku zájmu podvodníků se čím dál častěji objevuje životní a úrazové pojištění. „V posledních dvou letech představov­aly asi polovinu z celkově odhalených podvodů,“říká Milan Káňa z Kooperativ­y.

Totéž potvrzují i další pojišťovny. U pojišťovny UNIQA loni připadly na pojištění osob více než tři čtvrtiny z celkového počtu šetřených událostí. Rovněž u Generali připadá největší objem odhalených pojistných podvodů na pojištění osob – meziročně vzrostly čtyřikrát. Stejný trend pokračuje také letos. „Na konci prvního čtvrtletí 2017 se tato kategorie na podvodech podílela více než 40 procenty,“potvrzuje Renata Čapková z ČPP.

Nejčastěji se pojišťovny setkávají se snahou o antedatová­ní pojistných smluv, fingování úrazů a protahován­í doby léčby. „Pokusy o podvody se týkají hlavně pojištění denních dávek v pracovní neschopnos­ti, pojištění denního odškodného za dobu léčení úrazu a trvalých následků úrazu,“uvádí Eva Svobodová z UNIQA.

Chci zpět to, co jsem zaplatil

Nejednou rovněž lidé zatajují určité skutečnost­i. „Stává se například, že k události dojde pod vlivem alkoholu, což klienti samozřejmě v pojistných hlášeních rádi zamlčí,“doplňuje Eva Krutáková z pojišťovny AEGON.

Nepodvádí však jen jednotlivc­i, ale rovněž organizova­né skupiny, v nichž figurují i zprostředk­ovate- lé pojištění, lékaři či rehabilita­ční pracovníci. „Ti všichni to dělají s nadějí, že je pro pojišťovnu složité podvod prokázat,“říká Iva Buriánková z České pojišťovny.

Pojistný podvod je navíc společensk­y relativně tolerovaný. „V této souvislost­i se hovoří o tzv. kavalírské­m deliktu nebo o trestném činu bez oběti. Řada lidí stále považuje pojištění za vztah, kde platí má dáti – dal, tedy že objem vyplacenéh­o pojistného plnění by měl v jejich případě alespoň pokrýt jimi zaplacené pojistné,“popisuje Ludvík Bohman z pojišťovny Allianz.

Tak to ale v pojištění z podstaty věci není. Pojišťovna vyplácí plnění jen v případě nahodilé události a ta nemusí nastat. Někteří lidé pak jdou škodě takříkajíc naproti a podceňují fakt, že páchají trestnou činnost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia