Lidové noviny

Pojišťovny vyplácejí spíš za menší události

- DANA JAKEŠOVÁ

Pojišťovny ročně vyřídí stovky tisíc pojistných událostí z životních pojistek. Údaje o vyplácenýc­h plněních ovšem ukazují na závažný fakt: lidé se ještě stále dostatečně nepojišťuj­í proti vážným rizikům. V čele statistik tak najdeme mírnější úrazy a jejich denní odškodné.

„Drobnější pojistné události tvoří přibližně 70 %, “říká Rostislav Trávníček z NN Životní pojišťovny. U Aegon pojišťovny tvoří přibližně polovinu hlášených událostí, stejně jako u Kooperativ­y. „Plnění z rizika hospitaliz­ace kvůli nemoci či úrazu pak činí zhruba osminu z celkového pojistného plnění,“říká Renata Čapková z ČPP. A obdobně je tomu i u dalších pojišťoven.

Například u NN Životní pojišťovny tvoří vyplacené pojistné za hospitaliz­aci 11 % a pracovní neschopnos­t 12 %. Pojišťovna ČS pak na výplaty z pojištění denního odškodného, hospitaliz­ace a pracovní neschopnos­ti loni použila jednu a půl miliardy korun, zatímco na ty vážné zhruba jednu miliardu korun.

„Toto není dobré ani pro klienta – protože tyto drobnější události neohrožují jeho finanční situaci –, ani pro pojišťovnu, která je tímto pouze nákladově zatížena,“vysvětluje Milan Káňa z Kooperativ­y.

Naštěstí se ale situace přece jenom mění. „Vývoj počtu pojistných událostí je konstantní, pomalu se však začínají hlásit vážné pojistné události, a tím nám stabilně roste i výše pojistných plnění. Což ale považujeme za správný trend, protože vážná rizika jsou ta správná na zajištění,“zdůrazňuje Káňa.

Podobný trend sledují i ostatní pojišťovny. „Loni stoupla, a to o 50 %, částka vyplacená za invaliditu,“říká Jana Náchodská z Pojišťovny ČS. Zatímco v roce 2015 v případě invalidity vyplatili 81 milionů korun, loni to bylo už 121 milionů. A nárůst vyplacené částky zaznamenal­i také v případě pojištění vážných nemocí.

 ?? Člověka vážněji existenčně neohrozí, o ni v „životku“nejde ?? Zlomená ruka
Člověka vážněji existenčně neohrozí, o ni v „životku“nejde Zlomená ruka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia