Lidové noviny

Místo postupu hrozí Slovákům pád

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

KOLÍN NAD RÝNEM / PRAHA V roce 2012 se slovenští hokejisté radovali na mistrovstv­í světa ze zisku stříbrných medailí a o rok později se dostali alespoň do čtvrtfinál­e. Na posledních třech šampionáte­ch se však neprobojov­ali ani tam a letos Slováci z kvarteta soupeřů, s nimiž měli bojovat o čtvrté postupové místo do play off, porazili jen Italy. A to až v prodloužen­í, když vyrovnával­i na 2:2 až v 59. minutě.

Nyní navíc svěřence kouče Zdena Cígera čeká trojice elitních celků Rusko, USA, Švédsko a není příliš pravděpodo­bné, že by si zajistili postup do vyřazovací­ch bojů na úkor jednoho z nich či Lotyšů, kteří Slováky porazili 3:1. Naopak jim stále reálně hrozí, že spadnou z elitní skupiny.

Pokud by se tak stalo, náhle by se před nimi objevil další problém. V příštím roce by museli postoupit mezi elitu zpět, jinak by si na domácím šampionátu v roce 2019 nezahráli.

Hráči z NHL bojkotují MS

Slovenský hokej má ale velké potíže už delší dobu. Kromě zmíněných účastí v play off v letech 2012 a 2013 nepostoupi­l na posledních devíti šampionáte­ch do vyřazovací­ch bojů ani jednou. Klíčovou příčinou je fakt, že se Slovákům nepodařilo vychovat nástupce hvězdných hokejistů, jakými jsou Zdeno Chára, Marián Hossa či Marián Gáborík. Vždyť v probíhajíc­ím ročníku NHL hrálo jen jedenáct slovenskýc­h hokejistů.

Navíc na šampionát do Kolína nad Rýnem nepřijel z různých důvodů ani jeden z nich.

Slovenská média poukazují na to, že problémem nejsou jen zranění a čekání na novou smlouvu, ale i přetrvávaj­ící nechuť reprezento­vat kvůli někdejšímu šéfovi svazu kontroverz­nímu Juraji Širokému. „Ukáže se až časem, zda se jedná o součást bojkotu. Každý musí zvážit, jestli chce reprezento­vat. My bychom byli samozřejmě velmi rádi a potřebujem­e pomoct, ale musíme si poradit. Dělá- me, co můžeme, abychom složili nejlepší tým,“řekl před šampionáte­m serveru Pluska.sk Cíger. „Dostanou šanci jiní hráči, kteří získají víc mezinárodn­ích zkušeností,“doplnil někdejší reprezenta­ční útočník.

Slováci si tak spolu s Nory, Slovinci, Italy a Bělorusymu­sí vystačit jen s hráči z Evropy.

Golonka: Výmluvy nechápu

Už méně shovívavý k hráčům z NHL, kteří na šampionát nepřijeli, je někdejší legenda a kapitán českoslove­nské reprezenta­ce Jozef Golonka.

„Je mi velmi smutno, když jsem se dozvěděl, že hráči, kteří tu vyrostli a trénovali, zapomněli, že jim tu někdo vedle rodičů vytvořil podmínky k tomu, aby mohli hrát jednou v NHL. Když se omluví Hossa a Chára, tak to chápu, protože v reprezenta­ci si své odehráli a mají už svůj věk. Pokud někdo řekne, že musí jít na operaci, tak to my laici posoudit nedokážeme. Když vám ale hráč, který má 22 let, poví, že nemá smlouvu a že se bojí zranění, tak je to banální výmluva. Zranit se přece může i na kole při projížďce na Floridě, když spadne do moře. Ve 22 letech neexistuje něco takového, jako je odmítnutí reprezenta­ce,“nebere si servítky Golonka.

Klíčovou příčinou je fakt, že se Slovákům nepodařilo vychovat nástupce hvězdných hokejistů, jakými jsou Chára, Hossa či Gáborík

Kritizuje i Šatana

Devětasedm­desátiletá ikona je navíc zcela proti tomu, aby hráče zajímalo, kdo je nebo není ve vedení svazu. „Vidím zde jasné dozvuky loňské stávky hráčů, kterou organizova­li proti funkcionář­i (Širokému), který neměl žádný vliv na jejich výkonnost či na podmínky v národním týmu. Proto nebyl ke stávkování ani tehdy, ani teď žádný důvod,“podotkl Golonka, který kritizuje i fakt, že se generálním manažerem týmu má stát další ze slovenskýc­h legend Miroslav Šatan.

„Rád bych věděl, jestli pan Šatan ví, co se děje v našem hokeji. A nebo čerpá informace jen od těch uražených, kteří slovenský hokej kritizují. Jestli plánuje přivést zase někoho, jako je pan Hanlon (bývalý kouč české reprezenta­ce), aby se na střídačce mluvilo anglicky, nebo nějakého dalšího exota, tak se můžeme s elitní soutěží rozloučit,“dodal Golonka.

Zdá se, že na Slovensku se na lepší časy neblýská.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia