Lidové noviny

Pustí slávisté před sebe Plzeň?

Program 28. kola

- MILOSLAV NOVÁK

PRAHA Jejich tým nastoupí až v sobotu v podvečer, ale slávističt­í fanoušci budou v napětí i dnes. Co kdyby Plzeň zase zaváhala? Cesta k titulu by se před malým derby s Duklou otevřela až téměř k cíli, zatím Slavia vede ligu o dva body, ve hře jich je už jen devět.

„My máme jediný cíl, tři body, vítězství,“zavelel dočasný plzeňský kouč Zdeněk Bečka, jehož tým čeká Mladá Boleslav. Před týdnem Plzeň v Jablonci přišla o dvougólový náskok, pak o body i výhodu, že měla první příčku ve svých rukou. „Do konce sezony si nemůžeme dovolit ztratit už ani bod. A musíme doufat, že zakopne Slavia. Doufám, že už o víkendu,“přeje si kouč Bečka.

Na klopýtnutí rivala musí v Plzni spoléhat, není to v jejich moci. Co však mohou ovlivnit sami, je následujíc­í: připravit slávisty alespoň do sobotního večera o první příčku, trochu je znervóznit, dostat pod tlak. Přesvědčiv­ě vyhrát. „Ale Boleslav je kvalitní soupeř, bojuje o poháry,“upozornil Bečka.

Oba týmy však na jaře hodně ztrácejí, jejich hra je rozháraná, nepohledná, kostrbatá.

„V Plzni nás čeká těžké utkání před plnými tribunami a v krásné atmosféře. Na to se všichni těšíme. Budeme se chtít ukázat a vyhrát,“přeje si boleslavsk­ý kouč Martin Svědík.

Dnes: 18.15 Plzeň - Mladá Boleslav, 20.15 Karviná - Sparta. Zítra: 15.00 Příbram - Brno, 16.30 Liberec - Jablonec, 17.00 Hradec Králové - Slovácko, Zlín - Jihlava, 18.45 Slavia - Dukla. Neděle: 18.30 Teplice - Bohemians 1905.

Čelo a dno tabulky: 1. Slavia 62 b, 2. Plzeň 60, 3. Sparta 52, 4. Mladá Boleslav 48, ...13. Bohemians 1905 25, 14. Jihlava 23, 15. Hradec Kr. 21, 16. Příbram 21.

Co bylo napsáno o Plzni i Mladé Boleslavi, platí na jaře i pro Spartu. Jen šest výher, dvě remízy a dokonce tři porážky. Především venku se sparťané obrovsky trápí, z pěti utkání tři prohráli.

Vzhledem k formě i rozsáhlé marodce nejsou sparťanské vyhlídky před soubojem v Karviné zrovna optimistic­ké. Zvlášť když jsou domácí na Spartu nažhavení, vždyť se tam představí po více než osmnácti letech. Všech 4300 vstupenek fanoušci vykoupili za šest hodin od zahájení prodeje.

„Karviná se v podstatě už zachránila, bude hrát uvolněně. Ale my to chceme zvládnout a získat všechny body,“předjímá sparťanský asistent Zdeněk Svoboda.

Sparťané vědí, že na druhou příčku, a tím i kvalifikac­i pro Ligu mistrů nedosáhnou. Je jim jasné, že neúspěšnou sezonu musí zakončit alespoň na třetím místě. Před Boleslaví mají čtyřbodový náskok, a pokud by v Karviné vyhráli a jejich soupeř v Plzni nebodoval, budou mít bronz jistý už dvě kola před koncem.

Druhé malé pražské derby za sebou čeká Slavii, tentokrát doma proti Dukle. Jiný výsledek než vítězství sešívaných by bylo překvapení­m. Slavia jde tvrdě za titulem, ztrátu si nemůže dovolit. Minule na Bohemians (3:1) ukončila menší sérii nezdarů, když vypadla v semifinále poháru a v lize ztratila body proti Jablonci.

„S Jabloncem jsme panikařili a nevěřili si. Tak jsme hráčům řekli, že jim věříme. Víc jsme s nimi mluvili, jednotlivě i po skupinách, dodali jsme jim sebedůvěru,“líčil kouč Jaroslav Šilhavý po utkání na Bohemians.

Pod jeho vedením tým v lize ještě neprohrál, série trvá 23 zápasů. A v samostatné české lize Slavia ve třinácti utkáních Dukle ještě nikdy nepodlehla, tři z posledních čtyř duelů vyhrála.

Pikantní je, že loni v září trenér Šilhavý přišel do Slavie právě z Dukly.

Může se měnit lídr tabulky, může být definitivn­ě rozhodnuto o třetí příčce. Fotbalová liga má na programu 28. kolo, dva atraktivní duely se hrají dnes.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia