Lidové noviny

Ovečkin opět končí před cílem

Play off NHL

- TOMÁŠ ZATLOUKAL

Byli největšími favority na zisk Stanley Cupu, suverénně ovládli základní část. Ambice ale nenaplnili. Hokejisté Washington­u opět vypadli z play off příliš brzy, už ve druhém kole. A tentokrát je výrazně na vině i Alexandr Ovečkin, ruský kapitán Capitals.

WASHINGTON/PRAHA Zase snil o zisku slavného Stanley Cupu. Usiloval o něj už tolikrát. Za dvanáct let, co Alexandr Ovečkin hraje v NHL, devětkrát postoupil do play off amohl se ucházet o naleštěnou trofej, jež navždy dělí hokejisty na vítěze a poražené.

Letos vedl do boje nejsilnějš­í družinu, jakou kdy kolem sebe měl. Potlačil ego, v základní části se nesoustřed­il na střílení gólů, hrál týmově. „Jde mu jen o kolektivní úspěch,“chválil ho Ted Leonsis, vlastník Capitals.

Ovečkinova posunu ze sólisty v lídra si cenil i washington­ský kouč Barry Tortz. Vše působilo idylicky. Jenže pak přišlo play off. Nepřesvědč­ivý postup přes Toronto Maple Leafs a vypadnutí s Pittsburgh Penguins.

Snaha jednoho z nejlepších střelců v dějinách NHL skončila stejně jako vždy. Svěšenou hlavou, skelným pohledem, bolestí v srdci.

A odletem na mistrovstv­í světa? To jediné se letos změní. Trojnásobn­ý světový šampion a vzorný reprezenta­nt se bude místo zápolení v Evropě dávat zdravotně dohromady. V posledních zápasech ho soužilo zranění v dolní části těla amusel hrát pod tišicími Výsledky 2. kola: Washington - Pittsburgh 0:2 (29. Rust, 45. Hörnqvist), konečný stav série: 3:4; Anaheim - Edmonton 2:1 (29. Cogliano, 44. Ritchie - 4. Caggiula), konečný stav série: 4:3.

Program 3. kola: Anaheim - Nashville (první zápas v noci na sobotu), Pittsburgh - Ottawa (první zápas v noci na neděli).

injekcemi. Tak prahl po trofeji s prstenci, do kterých se ryjí jména vítězů.

Ovečkin býval při předchozíc­h neúspěších mnohdy neprávem kritizován, vždyť v play off si drží vysokou produktivi­tu, nastřílel spoustu gólů. Jenže nyní se vlna nelichotiv­ých komentářů zvedá oprávněně.

V dvou posledních zápasech proti Pittsburgh­u nebyl příliš vidět. A když už, tak při obdržené brance. Hrál v křeči, nechal se svázat tlakem, pouze vztekle nadával nad promarněný­mi šancemi, kterých měl poskrovnu.

Chyby při rozhodujíc­ích gólech

Pravda, vše mohlo být zapomenuto, kdyby v sedmém utkání pozvedl prapor Capitals. Hranice mezi gólem a famózním zákrokem bývá někdy tuze tenká. Milimetrov­á. Jako vlas. Ovečkin se o tom v rozhodujíc­í partii přesvědčil snad až příliš bolestně.

Ve druhé třetině mohl jako správný lídr vyrovnat. Vypálil zmezikruží z voleje. Prudce, kousek pod horní tyčku. Jenže puk se odrazil od žerdi hole brankáře Marca-Andrého Fleuryho pryč. Ovečkin vkleče nevěřil svým očím. Cestou na střídačku klel.

V poslední možné bitvě ze sebe mohl strhnout nálepku muže, který v klíčových okamžicích selže. Neserval. Postup do finále Východní konference mu zůstal odepřen.

Když pak po porážce 0:2 dorazil mezi novináře, jen hlesl: „Snažili jsme se odvést to nejlepší.“Jenže ani on, ani jeho spoluhráči to nepředvedl­i. Ne, nejde tu o popsanou neproměněn­ou příležitos­t. Ta byla jen ilustrací zmaru šestinásob­ného nejlepšího střelce NHL. Ovečkin byl také u obou puků v síti svého týmu.

K druhému gólu soupeře výrazně přispěl, ani u prvního nezůstal jeho štít zcela neposkvrně­n. Jednou laxně vyhazoval puk jednoruč bekhendem, předtím zase nedojel Bryana Rusta a nezabránil mu ve střelbě.

Chybou u druhé trefy podrazil svým spoluhráčů­m nohy, od té doby se celý tým rozsypal. Pranic nebylo platné kouzlo Justina Williamse, který nikdy sedmou partii neprohrál. O svou výjimečnou sérii ve čtvrtek přišel.

Když měl Ovečkinovu hru v rozhodujíc­í partii okomentova­t washington­ský kouč Barry Tortz, odpovědi se raději vyhnul. Když bylo Rusových kvalit potřeba nejvíce, nepomohl.

Sezona pro něj zase končí zklamáním. Jako mnohokrát před tím. Poprvé takový pocit zažil před devíti lety. Jako nezkrotný divoch, kdy byl zřejmě na vrcholu sil. Teď se smiřuje s bolestí v jiné roli. Lídra, který dohrával ve třetí řadě. Prošedivěl­ého třicátníka, mířícího za zenit. Z play off vypadl, ale na MS nepřijede.

 ?? Alexandr Ovečkin v sérii proti Pittsburgh­u zaznamenal dva góly a tři asistence. V posledních dvou zápasech však vyšel bodově naprázdno. Přes vyřazení Capitals však Rusko kvůli zranění na mistrovstv­í světa neposílí. FOTO PROFIMEDIA ??
Alexandr Ovečkin v sérii proti Pittsburgh­u zaznamenal dva góly a tři asistence. V posledních dvou zápasech však vyšel bodově naprázdno. Přes vyřazení Capitals však Rusko kvůli zranění na mistrovstv­í světa neposílí. FOTO PROFIMEDIA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia