Lidové noviny

Závěť a jak ji napsat

Šestidílný speciál o smrti a majetku z pohledu práva

-

řídí a po jeho smrti se bude dědit podle zákonné dědické posloupnos­ti (tomuto tématu se budeme podrobněji věnovat v 19. dílu).

Závěť si sepíšu vlastní rukou

Nejjednodu­šší formou závěti je poslední vůle sepsaná vlastní rukou, tzv. holografní. Kdo má o tuto formu zájem, může tak učinit doma a beze svědků. Holografní závěť je pokaždé originálem a celý text musí zůstavitel sepsat na papír sám. Papír ani psací potřeba nejsou důležité, takže platnosti by nebránila ani závěť sepsaná tužkou na obal od žvýkačky.

V případě člověka, který nemá žádné příbuzné a nechce, aby jeho majetek připadl jako tzv. odúmrť státu (podrobněji probereme v 19. dílu), postačí jednoduchá formulace: „Veškerý svůj majetek zůstavuji obci Postoloprt­y.“

Sepíšu závěť na počítači

Druhou možností je závěť allografní. U ní není třeba, aby ji zůstavitel sepsal vlastní rukou – může použít psací stroj nebo počítač, popř. požádá o sepsání jinou osobu (například advokáta). Takovou závěť musí zůstavitel podepsat a před dvěma současně přítomnými svědky výslovně prohlásit, že listina obsahuje jeho poslední vůli.

Svědky závěti nelze zvolit jen tak bezmyšlenk­ovitě – je třeba, aby oba rozuměli jazyku, v němž se závěť sepisuje, musí být svéprávní a být schopni porozumět řeči i psanému textu. Svědkové by také měli být připraveni odsvědčit okolnosti sepisu závěti před soudem v průběhu pozůstalos­tního řízení.

Přísnost formálních náležitost­í a požadavků na závěť zákon (občanský zákoník) oslabuje ve zvláštních případech: v akutním ohrožení na životě, při ochromení společensk­ého styku (třeba v období záplav či zemětřesen­í nebo kdyby sesuv půdy zavalil jedinou přístupovo­u cestu a oddělil vesnici od civilizace), ozbrojenéh­o konfliktu nebo vážného důvodu na palubě letadla či plavidla. K takovým případům však dochází jen výjimečně.

Ideální volbou pro závěť je notář

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia