Lidové noviny

Mlčenlivý zpravodaje­c

- PROKOP TOMEK

PRAHA Nesmírně zkušený a oddaný službě vlasti byl brigádní generál Josef Bartík – zpravodaje­c, aktivní účastník I. a II. zahraniční­ho odboje, vězněný nesmyslně po únoru 1948. Přes křivdy a zneuznání nikdy neztratil svoji úroveň.

Bartík se narodil 30. června 1897 ve Stachách na Šumavě, kde vyrůstal bez rodičů u strýce. Po maturitě byl roku 1915 poslán na v rakousko-uherském vojsku na italskou frontu. ganizaci transportů dobrovolní­ků do Francie. V Paříži po vypuknutí války vedl obranné oddělení českoslove­nské vojenské správy. Po evakuaci do Velké Británie sloužil Josef Bartík u MNO a od února 1942 byl ve vedoucí funkci na exilovém ministerst­vu vnitra. Kromě mnoha českoslove­nských a zahraniční­ch vyznamenán­í byl oceněn i Řádem britského impéria.

Dne 28. března 1945 odcestoval generál Bartík do Košic, mimo jiné doprovázel prezidenta Edvarda Beneše na triumfální cestě do Prahy. Z funkce na vnitru byl již roku 1946 odstraněn komunistic­kými intrikami. Vzápětí po komunistic­kém převratu, 9. března 1948, byl zatčen a téhož roku odsouzen pro vykonstruo­vané činy na pět let těžkého žaláře. Trest si odpykával v Leopoldově, na Mírově a v Ruzyni. StB se jej pokoušela znovu nechat odsoudit, ale z další vazby se nakonec dostal 17. října 1953.

Vyhozen po politickýc­h čistkách

Po propuštění z vězení Josef Bartík pracoval do roku 1958 jako zásobovač v Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí, odkud ho vyhodili v rámci politickýc­h čistek ve státní správě. Poté sice odešel do důchodu, ale výše penze byla veteránovi vypočtena na 550 Kčs. Proto dál pracoval. Šedesátá léta přinesla Josefu Bartíkovi soudní i vojenskou rehabilita­ci. Zemřel 18. května 1968 v Praze. Obec Stachy gen. Bartíkovi 6. května 1995 odhalila pamětní desku a udělila čestné občanství. Roku 1998 prezident Havel udělil brig. gen. Bartíkovi in memoriam Řád bílého lva III. třídy.

 ?? Patřil ke špičkovým českoslove­nským zpravodajs­kým důstojníků­m. Zaměřoval se na kontrašpio­náž. Nepřátelšt­í špioni mu přezdívali „kulhavý ďábel“. REPRO LN ?? Josef Bartík (1897–1968)
Patřil ke špičkovým českoslove­nským zpravodajs­kým důstojníků­m. Zaměřoval se na kontrašpio­náž. Nepřátelšt­í špioni mu přezdívali „kulhavý ďábel“. REPRO LN Josef Bartík (1897–1968)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia