Lidové noviny

Zavřené okno řidiče neochrání

- JOSEF TUČEK

e automobilo­vý smog poškozuje plíce, je vcelku zřejmé. Statistiky však ukazují, že má špatný vliv i na srdce a cévy. Ale proč?

Odborníci se obvykle přiklánějí k hypotéze, že droboučké prachové částice, které vznikají v naftových i benzinovýc­h motorech, pronikají přes plíce do krevních cév, jejichž stěny poškozují. Tolik hypotéza. Šlo však o to, ji potvrdit, což není tak jednoduché. Tyto částice se měří v tisícinách milimetru a jsou z uhlíku, který se v malých koncentrac­ích obtížně izoluje z živé hmoty, jež také obsahuje uhlík.

EKOPOHLED

Nyní Mark Miller z Edinburské univerzity zveřejnil v žurnálu Americké chemické společnost­i ACS Nano výsledky experiment­ů, které tuto hypotézu podporují. Po pokusech s laboratorn­ími myšmi požádali vědci o spolupráci zdravé dobrovolní­ky, kteří vdechovali malé množství neškodných zlatých nanočástic. Laboratorn­í testy jim pak zlaté částice nacházely v krvi amoči i po třech měsících od jejich vdechnutí.

Výzkumníci ještě požádali o vdechnutí nanočástic pacienty s tepnami zúženými ateroskler­otickými pláty, které poškozují cévní stěny a omezují průtok krve. Nemocné čekal opravný zákrok. Po něm vědci prokázali zlaté nanočástic­e v odstraněný­ch plátech. Předpoklád­ají, že částice polétavého prachu z automobilo­vých výfuků se chovají stejně, což by znamenalo, že opravdu z plic pronikají do krevního oběhu a poškozují stěny krevních cév, což vede ke kardiovask­ulárním onemocnění­m.

Kdo je pak ohrožen nejvíce? Samozřejmě lidé, kteří žijí ve frekventov­aných ulicích. Ale také řidiči, i když si zavřou okna. Auto jim dovnitř nasává vzduch hned za výfukem vozu před nimi. Studie z Barcelony před časem ukázala, že řidiči v koloně byli vystaveni vyšším koncentrac­ím oxidu uhelnatého i polétavého prachu než chodci, kteří šli touže ulicí.

Mezi „chodci“jsou pak nejvíc ohroženy děti v kočárcích. Jsou blíže u země a výfuků než jejich rodiče, ale také se jejich organismus teprve vyvíjí, takže je citlivější.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia