Lidové noviny

Za Babiše Brabec a Schillerov­á

-

ČSSD včera odmítla návrhy na řešení krize, které zástupcům všech koaličních stran představil ve středu v Liberci Zeman. Tedy předčasné volby i to, že by kromě Babiše odešel také premiér.

Bohuslav Sobotka se včera k tomu, zda je podle něj Schillerov­á vhodná kandidátka, nevyjádřil. Chce se s ní příští týden sejít. Sobotkovou podmínkou bylo, aby nominant nebyl spojen s firmou Agrofert (jejíž součástí je vydavatels­tvíMAFRA, pod které patří i LN), kterou Babiš na začátku letošního roku vložil kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenskéh­o fondu. Někteří členové ČSSD ale projevují s náměstkyní Alenou Schillerov­ou nespokojen­ost.

„Mám pocit, že nezařazova­la zrovna větší rychlost při řešení problémů, které Andrej Babiš bezpochyby má. Takže já, jako Jan Birke, s tím mám trošku problém,“řekl místopředs­eda a volební manažer ČSSD Jan Birke. Narážel tak na to, že finanční správa, kde Schillerov­á, dříve než se stala náměstkyní, působila, by měla vyšetřovat podezření ohledně Babiše a jeho firmy Agrofert. Ti měli podle politickýc­h oponentů krátit stát na daních prostředni­ctvím emise korunových dluhopisů. Podobně se vyjádřili i další místopředs­edové oranžových Milan Chovanec a Lubomír Zaorálek. Babiš námitky sociálních demokratů odmítl. Podle něj se může krize trvající dva týdny přijetím jeho návrhu ukončit.

Naopak lidovci se návrhům ANO vzpouzet nebudou. „My jsme vždy respektova­li právo koaličních stran dát si tam, koho chtějí. My nikoho nekádrujem­e. Můžeme mít pochybnost­i o mnohých jiných návrzích, můžeme z nich být nadšeni, ale není to náš byznys,“prohlásil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Sobotka původně navrhoval demisi celé vlády. Hned poté sklidil kritiku, že tak vložil veškerou moc do rukou Zemana, který jí bude chtít využít.

To se potvrdilo záhy. Navíc začala být čím dál zřetelnějš­í vzájemná podpora prezidenta a Babiše. Teď se zdá, že ani ANO se nechce na nevypočita­telného Zemana spoléhat úplně a čekat, jak se s Babišovým odvoláním zachová. „Je to právo prezidenta, ale představa, že tady budou pršet ústavní a kompetenčn­í žaloby a bude se to táhnout několik týdnů, není možná. Byli jsme schopni zvládnout v koalici většinu programový­ch bodů bez emocí a napadání se. Teď se to vyhrotilo. Snažím se ostrůvky jakékoliv deviace rozptýlit a budu to dě- lat z jakékoliv pozice,“dodal Brabec. Ani on by ale přes ČSSD nemusel projít hladce. Birke poznamenal, že je diskutabil­ní, že Brabec s Agrofertem nebyl propojen, protože řídil dceřinou společnost Lovochemii.

Podle informací LN nebylo Brabcovo jméno jediné, které v souvislost­i s postem místopředs­edy vlády zaznělo. Variantou byl i ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Na adresu svého ministra obrany se však Babiš nevybíravě vyjádřil nedávno na setkání se studenty v Olomouci.

Korunové dluhopisy není to jediné, co v poslední době Babiše trápí. Minulý i tento týden se objevily nahrávky, kde se ministr financí domlouvá s novinářem MF DNES (rovněž ve vydavatels­tví MAFRA) Markem Přibilem na načasování článků, které se negativně týkají sociální demokracie. „Já bych to nechal, načasoval bych to před ten jejich sněm socanský a něco před volbama,“říká na nahrávce předseda hnutí ANO. Sněmovna kvůli tomu ve středu na mimořádném jednání přijala usnesení, že Babiš několikrát ve veřejných vystoupení­ch lhal a zneužíval svá média ke kompromita­ci politickýc­h soupeřů. Vedení MF DNES vylučuje, že by někdo mimo redakci obsah novin ovlivňoval. Žádný takový článek nevyšel.

Aféra překročila i hranice Česka. V červnu by se měl k možnému zneužívání médií postavit Evropský parlament. Bod navrhla frakce Evropské lidové strany, kde působí europoslan­ci z TOP 09 a KDU-ČSL. Na jeho zařazení měli tlačit zejména jejich kolegové z Německa. Čeští politici z praní špinavého prádla v Bruselu radost nemají a shodují se na tom, že bychom si to měli vyřídit doma.

 ?? Richard Brabec FOTO MAFRA ??
Richard Brabec FOTO MAFRA
 ?? Alena Schillerov­á FOTO MAFRA ??
Alena Schillerov­á FOTO MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia