Lidové noviny

Rathovi se přou o dědictví po otci

-

PRAHA David Rath musel včera znovu k soudu, tentokrát se ale neřešila korupční kauza, nýbrž dědictví po jeho otci Ratmíru Rathovi. O pozůstalos­t, která by podle dřívějších informací mohla dosáhnout až 20 milionů korun, se bývalý středočesk­ý hejtman pře s bratrem Michalem.

Lékař David Rath má podle závěti zdědit veškerý majetek svého otce Ratmíra. O sedm let starší Michal však závěť zpochybňuj­e: otec mu prý nikdy nenaznačil, že by jej chtěl vydědit. „Je otázka, zda otec závěť vůbec napsal. A pokud ano, tak ji sepsal v krajní nouzi, protože měl infarkt,“uvedl před jednáním. Bývalý hejtman s tím nesouhlasí – bratr se podle něj k otci nechoval dobře a měl by si sáhnout do svědomí. „Bratr si to měl vyřídit s otcem a mě do toho nezatahova­t,“dodal.

Michal Rath se včera důrazně ohradil proti tvrzení, že se s otcem v posledních letech nestýkal. Navrhl soudkyni, aby k prokázání opaku vyslechla nejen jeho, ale i jeho manželku a děti. Chce také, aby ručně psanou závěť posoudil písmoznale­c. Soudkyně včera vyslýchala zdravotní sestru, která závěť Ratmíra Ratha podepsala jako svědkyně. Muž ji podle data na dokumentu sepsal v srpnu 2014, tedy dva měsíce před smrtí, když se mu při příchodu do jeho ordinace udělalo špatně. „Do nemocnice nechtěl, protože byl trochu tvrdohlavý. Volala jsem Evě (Rathové), pak jsme se spojili s Davidem Rathem a ten mu domluvil. Než přijela sanitka, pan profesor mě poprosil, jestli můžu být svědek u závěti, že to chce napsat,“popsala.

Součástí dědictví po Ratmírovi by mělo být i osm milionů korun, které policie zabavila při domovní prohlídce u Davida Ratha, když ho v roce 2012 zadržela kvůli údajné korupci. Ten tehdy uvedl, že peníze jsou otcovy úspory.

Michal Rath se v souvislost­i s bratrovým trestním stíháním snažil v dědickém řízení prosadit, aby David po otci nemohl zdědit vůbec nic, a to proto, že údajnou trestnou činností poškodil celou společnost, a tedy i svého otce. Soud o platnosti závěti bude pokračovat v srpnu. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia