Lidové noviny

Extremistk­a peníze za stíhání nedostane

- MOST JAN HORÁK

Někdejší členka Dělnické strany Lucie Šlégrová se nedočkala odškodnění za to, že si za sebou pět let táhla obvinění z podpory extremismu. Protože její kauzu soudy nedokázaly včas uzavřít, musely její stíhání zastavit. Kvůli tomuto excesu žádala Šlégrová finanční kompenzaci, aleministe­rstvo spravedlno­sti jí nevyhovělo. Aktivistka se však nevzdala, peníze chce po státu vymoct soudně.

„S argumentac­í ministerst­va spravedlno­sti nesouhlasí­me. Zastavení trestního stíhání bylo zcela po právu. Byla stíhána neoprávněn­ě a náleží jí odškodnění,“vysvětlil serveru Lidovky.cz právní zástupce Šlégrové Petr Kočí.

Advokát pro svou klientku vyčíslil odškodnění dohromady na 400 tisíc korun, za nehmotnou újmu si řekla někdejší členka Dělnické strany 250 tisíc korun či za více než pět let trvající stíhání 126 tisíc.

Kořeny potíží aktivistky se zákonem sahají do listopadu 2010. Na výročí sametové revoluce při shromážděn­í Dělnické strany v Litvínově vystoupila s projevem, v němž se vymezila vůči stávajícím­u režimu, pohrozila pomstou odpůrcům Dělnické strany a za jedinou správnou cestu vývoje prohlásila národní socialismu­s.

Kriminalis­té v lednu 2011 začali Šlégrovou za její vystoupení vyšetřovat, obvinili ji z projevu sympatií k hnutí směřujícím­u k potlačení práv a svobod člověka. Extremistc­e v případě uznání viny hrozily až tři roky vězení. V květnu téhož roku dostala od mosteckého okresního soudu takzvaným trestním příkazem (tedy bez procesu) podmínku, Šlégrová ale nechala dojít případ až k hlavnímu líčení. Mostecký soud ji následně v září 2013 očistil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia