Lidové noviny

Vyvineme vám lepší dítě, nabízejí v Indii

- SIMONA BARTOŠOVÁ

NOVÉ DILLÍ / PRAHA Nacistické Německo je sice dávno minulostí, v Indii by ale kdekdo mohl mít pocit, že tomu tak ještě není. Skupina hinduistic­kých nacionalis­tů se tam totiž po vzoru válečné eugeniky třetí říše snaží „vyvíjet“dokonalé děti.

Členové extremisti­cké, krajně pravicové hinduistic­ké organizace s názvem Arogya Bharati pracují s páry, které čekají potomka, na tom, aby „přizpůsobi­li“dítě požadavkům rodičů. Doufají, že takové děti budou vyšší, budou mít světlejší pleť a také ostatní překonají v míře inteligenc­e.

Představit­elé skupiny zodpovědní za zdraví tvrdí, že jejich program – kombinace výživy, ájurvédské medicíny a dalších praktik – vedl k „produkci“450 takových dětí. Organizace doufá, že do tří let se jich po Indii budou batolit tisíce.

„Rodiče mohou mít nižší IQ a vzdělání, ale jejich dítě může být nadmíru bystré. Pokud dodržují správný postup, děti rodičů s tmavší pletí a menším vzrůstem můžou mít světlou pleť a vyrůst do větší výšky,“řekl listu Indian Express jeden z představit­elů organizace Hitesh Jani.

Vysvětlil, že program sestává z „vyčištění energetick­ých kanálů“a těla před těhotenstv­ím, odříkávání manter a „patřičné stravy“, například jídel bohatých na vápník a vitamin A poté, co se dítě narodí.

Skupina Arogya Bharati je podle deníku „zdravotní odnoží“konzervati­vní hinduistic­ké skupi- ny Raštrija Svajamseva­k Sangh (RSS), ale Rámeš Gautam, generální tajemník extremistů, tvrdí, že Arogja Bharati se konzervati­vní ideologií RSS jen inspiroval­a a RSS ji oficiálně nepodporuj­e. Na své internetov­é stránce se Arogja Bharati prezentuje jako „dobrovolni­cká organizace lidí, kteří se zajímají o zdraví společnost­i“.

Předsedkyn­ě státní komise pro dětská práva se před týdnem pokusila zúčastnit jednoho ze seminářů, kde se nastávajíc­í rodiče učí, jak přivést na svět zmiňovaná geniální miminka, ale organizáto­ři workshopu jí v tom zabránili.

„To, co se tady děje, je nevědecké a nesmí to pokračovat,“upozornila Ananja Čatterdží, předsedkyn­ě Západobeng­álské komise pro ochranu dětských práv. Arogja Bharati na to reagovala slovy, že její obvinění jsou „politicky motivovaná“.

V reakci na petici komise později vrchní soud v Západním Bengálsku nařídil organizáto­rům seminářů, aby předložili čestné prohlášení a videozázna­my z jednání, což v daném termínu učinili.

Dystopie v lůně jako z nacistické příručky

Kontroverz­ní eugenický program, jejž skupina Arogja Bharati spustila před více než dekádou, se rozšířil do několika indických států. Organizáto­ři tvrdí, že jeho vznik se inspiroval jedním z vůdců RSS, který před více než čtyřiceti lety potkal v Německu jistou ženu. Jeden z představit­elů skupi- ny uvedl, že tato žena vedla poválečné snahy Německa obnovit tamní populaci podle stejných zásad, jaké dnes využívá právě Arogja Bharati.

Tento výrok a oživení odkazu eugeniky z dob třetí říše okamžitě vyvolal odpor na sociálních sítích. Jeden z kritiků programu na názorovém webu Daily O napsal, že tato „dystopie v lůně“je „jako z nacistické příručky“.

Samotná RSS byla založena v roce 1925 jako dobrovolni­cká organizace prosazujíc­í práva hinduistů. Za dobu své existence z ní vzešlo množství indických nejúspěšně­jších konzervati­vních politiků včetně současného premiéra Nárendry Módího.

Badatelé poznamenáv­ají, že někteří ze zakladatel­ů RSS ve svých esejích a publikacíc­h velebili totalitní hnutí nacismu a fašismu, která tou dobou zažívala v Evropě velký rozmach, a to právě kvůli rasistické ideologii, jež členy RSS oslovuje.

Se svým vzhledem je spokojen málokdo. Zvláště lidé jiné než bílé barvy pleti často trpí předsudky ostatních, a třeba v Číně je proto bělení kůže velmi žádané. V Indii jdou ale ještě dál – tamní nacionalis­té nabízejí rodičům program, díky němuž prý budou mít děti, jaké budou chtít. Kontroverz­ní eugenický program, jejž skupina Arogja Bharati spustila před více než dekádou, se rozšířil do několika indických států

 ?? Genetické inženýrstv­í se netýká jen potravin, ale také lidí. Zatímco mnozí kontroverz­ní eugeniku zavrhují, skupina indických nacionalis­tů něco podobného rodičům přímo nabízí (snímek je ilustrační). FOTO REUTERS ?? Vyšší, světlejší, chytřejší.
Genetické inženýrstv­í se netýká jen potravin, ale také lidí. Zatímco mnozí kontroverz­ní eugeniku zavrhují, skupina indických nacionalis­tů něco podobného rodičům přímo nabízí (snímek je ilustrační). FOTO REUTERS Vyšší, světlejší, chytřejší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia