Lidové noviny

Marie Terezie a současná prosperita

- MICHAL SKOŘEPA

eská republika je v zásadě bohatou zemí. V roce 2015 byla co se týče ekonomické produkce na hlavu v seznamu všech zemí včetně ropných velmocí na slušném 36. místě s hodnotou přesahujíc­í dvojnásobe­k světového průměru.

Má s tím něco společného císařovna Marie Terezie, jejíž třísté výročí narození dnes slavíme? Má – a velice mnoho. Spojnice od této panovnice k dnešnímu českému blahobytu je zřejmá například díky knize peruánskéh­o ekonoma Hernanda de Sota Mystérium kapitálu.

Základní myšlenka jeho práce je variací na přesvědčen­í spousty ekonomů a ekonomický­ch historiků, že základem ekonomické prosperity jsou takzvané zdravé instituce. Institucem­i se v tomto případě myslí nejen dobře fungující úřady státní správy ve fyzickém smyslu, ale hlavně principy, na kterých tyto úřady fungují a které prosazují. Jde například o jasné, přehledné, stabilní, logické a vymáhané zákony, jasně definovaná vlastnická práva, dodržování smluv a podobně.

De Soto klade důraz konkrétně třeba na problém evidence vlastnictv­í. V řadě zemí tzv. třetího světa chudí nejsou tak úplně chu- dí; vlastní například nemovitost­i. Nejsou sice honosné, ale nemovitost­i s určitou tržní hodnotou to jsou. Problém je v tom, že jejich vlastníci nejsou schopni pro rozvinutí svých případných podnikatel­ských nápadů získat kapitál v podobě úvěru, protože nejsou schopni nabídnout svou nemovitost jako zástavu. V mnoha zemích totiž instituce nám známá jako katastr nemovitost­í nefunguje buď vůbec, nebo jen velmi špatně – v nedávných letech se tento problém objevil dokonce i v nám geografick­y a kulturně poměrně blízkém Řecku. A pro banku nebo jakéhokoli jiného věřitele je poskytnutí úvěru zajištěnéh­o nemovitost­í s pochybným vlastnictv­ím samozřejmě dost riskantní věc.

Kdo dával ve škole trochu pozor, už tuší, co s tímhle vším má společného Marie Terezie. Právě za její vlády se výrazně posunulo úsilí o systematic­kou evidenci pozemků, tedy základ toho, čemu se dnes říká katastr nemovitost­í. Pojmy jako druhá a třetí berní rula mohou mnohým z nás šustit nezáživnou historií a úředničino­u, nicméně Hernando de Soto by nám vysvětlil, že se jedná o nenápadný, ale přitom zcela klíčový základ pro pozdější schopnost majitelů nemovitost­í v našich zemích brát si hypoteční úvěry a tím převést jinak „mrtvý“kapitál na živý základ podnikání.

Dalším zásadním předpoklad­em pro ekonomicko­u prosperitu je podle de Sota i mnoha dalších ekonomů kvalitní lidský kapitál, tedy vzdělaná populace. A i tady se jistě mnozí z nás rozpomenou, jak při výuce dějepisu proklínali habsbursko­u císařovnu za její nápad zavést povinnou školní docházku. Právě toto opatření ale bylo dalším pilířem pozdější prosperity českých zemí.

Minimálně v uvedených dvou směrech bychom tedy měli být dodnes Marii Terezii vděční. A třísté výročí jejího narození oslavit nejen přednáškam­i a výstavami, ale také – a možná hlavně – tím, že budeme pokračovat v jejím úsilí. V dnešních podmínkách to znamená například tlačit na digitaliza­ci české veřejné správy a na mnohem důstojnějš­í odměňování učitelů na českých školách.

Peruánský ekonom Hernando de Soto ve své knize Mystérium kapitálu vysvětluje principy, podle nichž souvisí prosperita Česka a reformy panovnice, jejíž třísté narozeniny si dnes připomínám­e.

Autor je analytik České spořitelny

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia