Lidové noviny

Úřednice, která má zachránit vládu

- MIROSLAV PETR

PRAHA Loutka Andreje Babiše. Babiš v sukních. Tak všelijak častují kritici náměstkyni ministra financí Alenu Schillerov­ou. Ženu, která by se mohla stát Babišovou nástupkyní v čele resortu. Pokud tedy premiér Bohuslav Sobotka vyhoví návrhu ANO.

Schillerov­á není členem hnutí, její dcera a zeť podle informací ČTK aktivními členy jsou. Co ale části ČSSD vadí, je její údajná nečinnost ve vyšetřován­í okolností kauzy kolem Babišových jednokorun­ových dluhopisů.

Místopředs­eda ČSSD Lubomír Zaorálek včera v Otázkách Václava Moravce uvedl, že Schillerov­á ve Sněmovně velmi suverénně hájila, že dluhopisy se vyšetřovat nemohou. „Ona se s tím velmi ztotožnila, ona je přímý partner pro Finanční úřad. Já si nedovedu představit, že člověk, který to takto odmítal, pak to bude dělat,“řekl Zaorálek.

Náměstkyně pro daně a cla má naopak zastání Miloše Zemana. Ten z cesty po Číně vzkázal, že takové řešení vládní krize je pro něj akceptovat­elné. A bez předložení návrhu jména nového šéfa financí odmítá Babiše odvolat. „Kdyby byla premiérem navržena paní Schillerov­á a kdyby byla kandidátem hnutí ANO, tak bych neměl problémy s akceptací paní Schillerov­é, protože by to byla kandidátka hnutí ANO,“uvedl o víkendu Zeman.

V opačném případě by zřejmě Zeman odvolání ministra Babiše odkládal a řešil situaci podáním avizovanéh­o podnětu k Ústavnímu soudu. „Protože by došlo k již druhému porušení koaliční smlouvy,“podotkl Zeman. Za první označil návrh na odvolání Babiše bez souhlasu hnutí ANO. Když by Sobotka návrh ANO na Schillerov­ou jako ministryni financí neakceptov­al, došlo by po- dle Zemana k dalšímu hrubému porušení smlouvy. „Myslím si, že v takovém případě by bylo daleko vhodnější koaliční smlouvu prostě vypovědět,“poznamenal.

Úřednice každým coulem

Experti hovoří o Schillerov­é jako o odbornici na slovo vzaté. Celý profesní život se věnuje daňové problemati­ce a strávila 26 let jako úředník, který v rámci daňové správy stoupal na vyšší a vyšší posty.

Po studiích práv na dnešní brněnské Masarykově univerzitě, kde posléze získala i doktorát, začínala jako právnička na finančním úřadě Brno-venkov, který od roku 2006 řídila. Posléze působila na jihomoravs­kém finančním úřadu a Generálním finančním ředitelstv­í.Na pozici náměstka ministra financí vystřídala od začátku loňského roku Simonu Hornochovo­u, která rovněž nebyla členem ANO a shodou okolností také pochází z Brna, kde také studovala na Masarykově univerzitě.

Hornochová podrobně připravova­la Babišovy projekty – kon- trolní hlášení nebo EET. V říjnu 2015 se však už nepřihlási­la do výběrového řízení, které rezort na náměstkovs­ký post vypsal na základě nového služebního zákona.

Schillerov­á tedy tuto agendu převzala a aktivně po boku ministra Babiše na různých fórech nebo konferencí­ch vysvětlova­la. „Je zkušená odbornice, o tom není pochyb. Vždy byla úředník a ctila štábní kulturu. Respektuje, co její nadřízený říká. Platí to u Babiše, ale tímto způsobem by se paradoxně mohlo říci, že by v případě jmenování ministryní byla loajální i vůči Sobotkovi, pokud by zůstal premiérem,“popisuje Schillerov­ou jeden z daňových poradců.

Odpoledne po jednání vlády se má dnes sejít také Bezpečnost­í rada státu, aby se zabývala mimo jiné okolnostmi vzniku a publikován­í tří odposlechů. Ty mají ukazovat, že Babiš ovlivňoval práci Mladé fronty DNES, kterou vlastnil, než ji převedl do svěřenskéh­o fondu. Redakce odmítla, že by do obsahu kdokoli zvenčí zasahoval. Komentář k tématu na straně 10

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce dnes oznámit, jestli bude souhlasit s nominací Aleny Schillerov­é do čela ministerst­va financí. Zkušená úřednice, která by měla Babiše nahradit, vyvolává v ČSSD rozporupln­é reakce.

 ?? ANO navrhuje jako Babišovu nástupkyni v resortu FOTO ČTK ?? Alenu Schillerov­ou
ANO navrhuje jako Babišovu nástupkyni v resortu FOTO ČTK Alenu Schillerov­ou
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia