Lidové noviny

Velmi se obávám Macronova elánu

Je europeista, ale nikoli ten starý a unavený, říká v rozhovoru s LN expreziden­t Václav Klaus

- BLAHOSLAV HRUŠKA

LN Znamená nástup Emmanuela Macrona skutečně tlak na federaliza­ci Evropské unie? Někteří představit­elé Evropské komise již jeho návrhy na společný rozpočet EU brzdí jako nerealisti­cké…

Nástup Emmanuela Macrona vidím jako výraznou kvalitativ­ní změnu. Neříká sice nic nového, neříká nic jiného než jeho předchůdce Hollande, neříká nic jiného než další bruselští europeisté, ale říká to silně, s elánem.

Není to ona stará, unavená, opotřebova­ná evropská politická třída, ve které už není žádná síla něco nového udělat. Pouze bránit to staré. Proto se nástupu Emmanuela Macrona obávám.

LN Mluví se o novém startu „německo-francouzsk­ého motoru“. Může tento tandem uvnitř EU posílit případné vítězství Martina Schulze v podzimních volbách do Bundestagu?

Fanatičtí obhájci evropské unifikace a centraliza­ce jistě věří v jakýsi německo-francouzsk­ý restart. Nevím však, není-li to už věcí minulosti.

Francie je daleko slabší partner z objektivní­ch důvodů – ekonomická slabost, politická nepřesvědč­ivost. V Německu by nemohl nikdy ve volbách vyhrát člověk, který by za sebou neměl žád- nou politickou stranu. K tomu je třeba přidat dlouhodobo­u levicovost země, velké narušení etnické homogenity země, neintegruj­ící se muslimskou komunitu a podobně. Před půl stoletím to bylo jinak. Že by to mohlo z jakýchkoli důvodů posílit podzimní šance evropského extremisty Martina Schulze, si nedovedu představit.

LN Macronovo vítězství si pochvalova­l premiér Sobotka, vicepremié­r Babiš vzestup jeho hnutí uvítal již před volbami. Nemáte obavu, že kritické hlasy poukazujíc­í třeba na „peskování“střední a východní Evropy za nedostatek solidarity v české politice zanikají?

Nevím, kdo všechno si vítězství Macrona u nás pochvalova­l, spíše jsem u mnohých, včetně předsedy ODS, viděl radost nad nezvolením Le Penové. Nevím, že by se někdo Macronovi obdivoval. Vidím spíše to, že se málokdo odváží tvrdě reagovat na Macronovo „peskování“střední a východní Evropy. To je ale už dávno zcela typicky české.

LN Podpoří Macronovo vítězství spolupráci v rámci visegrádsk­é čtyřky, která se chce dlouhodobě profilovat jako hráč uvnitř EU?

Kéž by Macronovo vítězství přispělo k intenzivně­jší spolupráci či lépe řečeno k formulován­í společných zájmů v rámci Visegrádu. Nesouhlasí­m s obratem, že se visegrádsk­á čtyřka snaží „dlouhodobě profilovat jako hráč uvnitř EU“. Kéž by tomu tak bylo. Stalo se pouze to, že v jedné konkrétní chvíli mezi čtyřmi středoevro­pskými zeměmi došlo ke stejnému názoru na násilné přerozdělo­vání migrantů. Jinak vždy převažoval a převažuje i nyní odlišný názor jednotlivý­ch zemí. Skoro nikdy se neuměly shodnout. Spolupráci v rámci V4 Macron asi příliš neposílí.

Neočekávám to zejména od nás. Přes všechny fráze o opaku je Česká republika nejslabším článkem řetězu zvaného Visegrád.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia