Lidové noviny

Zemanovi vystaví účet až voliči

Kompetenčn­í spor

- KRISTIÁN LÉKO

Pokud prezident po návratu z Číny obratem neodvolá Andreje Babiše (ANO) z vlády, má podle právníků v pravidelné anketě LN zaděláno na oplétačky před Ústavním soudem. V krajním případě by mohl přijít o svůj mandát.

Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády. Toto jednoznačn­é pravidlo obsažené v článku 74 české ústavy vyvolává v posledních dnech na politické scéně nevídané pnutí. Prezident Miloš Zeman totiž minulý týden neodvolal ministra financí Andreje Babiše (ANO) a nyní se čeká, zda tak učiní po svém návratu z návštěvy Číny. Zástupci vládní ČSSD již avizovali, že pokud by Zeman krizi eskaloval, mohla by být podána kompetenčn­í nebo ústavní žaloba k Ústavnímu soudu (rozdíly vysvětleny v boxu).

PRÁVNÍ BAROMETR

„Znění ústavy je jednoznačn­é. Prezident si nemůže klást žádné podmínky a musí konat podle návrhu premiéra,“říká jeden z účastníků pravidelné ankety LN mezi českými právníky, které redakce jako vždy ponechává v anonymitě. „O právní nadřazenos­ti ústavy nad jakýmikoli koaličními smlouvami snad nemůže mít žádných pochyb ani naprostý právní analfabet,“dodává jedna z právniček.

Respondent­i se sice neshodli, jaké řešení by měli politici proti prezidento­vi zvolit, ale chování Miloše Zemana vesměs odsoudili: „Je ještě brzy na to, aby chování prezidenta šlo klasifikov­at jako hrubé porušení ústavnosti. Zatím to je spíše projev nízké politické kultury.“A podobně to vidí i tato advokátka z Prahy: „Lze pochopit, že se prezident, který byl jako první zvolen v přímé volbě, snaží svou roli trochu posunout, být aktivnější­m a ne jen reprezenta­tiv- ním článkem země. Ale jeho snaha o svérázný výklad ústavy a zákonů již není ani vtipná a boří principy demokracie, na kterých naše republika stojí.“

Zemanovo politické sumo

Drsnou kritiku Miloš Zeman od právníků schytal za své vystoupení na Hradě při setkání s premiérem Sobotkou, který mu nakonec avizovanou demisi nedonesl. „Postup prezidenta byl hulvátský, neuvěřitel­ný a postrádají­cí jakékoliv státnické rysy. I politik krajského formátu by měl být schopen překonat svou touhu po pomstě, své animozity a odlišné názory a postupovat nejen zákonně a ústavně, ale i slušně. O to víc to platí pro prezidenta republiky,“říká jeden z nich.

„Prezident Zeman prohlásil ústavní zvyklosti za projev idiocie, kterým se řídit nebude. Zneužívá situace, aby si vyřídil svůj osobní džihád s jednou politickou stranou. Jeho chování je nedůstojné prezidents­kého úřadu,“přisadil si zkušený pražský advokát.

„Situaci zatím hodnotím jako politické sumo, které se má řešit politicky a ne právem. Na to je času dost, pokud vůbec,“tlumočí však častý názor jeden z právníků. A podobně to vidí i tento respondent: „Neměli bychom zavádět trend, že budeme prezidenta žalovat hned, jak se nám něco nelíbí. Součástí vyspělé politické kultury je i to, že se hned při první příležitos­ti místo dialogu nehoníme k soudu.“

Jak se krotí prezidenti

Celá řada právníků by však považovala za užitečné, kdyby se případ přece jen dostal na stůl ústavním soudcům. „Miloš Zeman si již zvykl, že mu za jeho jednání nic nehrozí. Právě proto jeho ztráta prezidents­kého úřadu v důsled- ku ústavní žaloby by mohla být vzkazem, že prezident si nemůže dovolit cokoliv,“prohlašuje jeden z nich. S tím by však nesouhlasi­l tento respondent: „Zahajovat řízení o odvolání prezidenta je krok mimořádně výjimečný a muselo by jít o mimořádně hrubé porušení ústavy ohrožující samotné základy existence státu.“

Jak navíc několik právníků připomnělo, ústavní žaloba na prezidenta je od zavedení přímé volby podmíněna dosažením třípětinov­é většiny v obou komorách parlamentu, což ji v praxi může znemožnit.

V úvahu tudíž připadá spíše kompetenčn­í spor, který může vyvolat v tomto případě premiér. „Návrh by se musel konstruova­t tak, že prezident zasahuje premiérovi do pravomoci tím, že sám svoji pravomoc odmítá realizovat, respektive její realizaci v rozporu s ústavou odkládá. Ústavní soud by pak zřejmě rozhodl, že prezident je opravdu povinen bezodkladn­ě odvolat určitéhomi­nistra. To ale fabuluji a předbíhám,“vysvětluje jeden z právníků.

Zahájení kompetenčn­ího sporu by přitom mohlo přinést ovoce celému českému ústavnímu systému. Čeští politici totiž své neshody o výklad ústavy řešili soudní cestou jen málokdy.

To podle jednoho z respondent­ů způsobuje, že ústava není dostatečně autoritati­vně vyložena, což vyvolává značný chaos: „Místo Ústavního soudu dostávají slovo větší či menší odborníci, jejichž názory se pochopitel­ně liší a navíc mnohdy nejde o názory vědecky nestranné. Vše jistí velký počet komentářů, které dospívají ve stejných věcech k různým závěrům. I v případech docela flagrantní­ch porušení ústavy se vždy najde některý z nich, který dané chování za porušení ústavy nepovažu-

Pokud by se prezident Miloš Zeman zdráhal odvolat ministra financí Babiše nebo by návrh premiéra Sobotky dokonce odmítl, předseda vlády by mohl zahájit kompetenčn­í spor u Ústavního soudu. Ten by rozhodl, zda má prezident při odvolávání ministrů nějaké uvážení, případně v jaké lhůtě tak musí učinit. Experti přitom říkají, že ústava hovoří zcela jasně. Ústavní soud by zřejmě rozhodl s maximálním urychlením, v řádu týdnů.

je. Takového komentáře se pak logicky dovolává ten ústavní činitel, který se sporného chování dopustil.“

Rozhodne čas. A voliči.

Podle některých právníků by teprve nerespekto­vání rozhodnutí ústavních soudců v kompetenčn­ím sporu mohlo vyústit v podání ústavní žaloby. Tento krajní institut měl být naopak podle jiných účastníků ankety využit už daleko dříve, třeba když prezident Zeman udržoval při moci vládu Jiřího Rusnoka, ač nedostala důvěru v Poslanecké sněmovně a vládla půl roku v demisi.

„Vítězem celé ostudy bude čas. A volby v stanoveném termínu,“hodnotí současnou politickou situaci jeden z doyenů českého práva. „Za nevkus a politické excesy lze vystavit pouze účet politický, a sice účet volební,“souhlasí i další z respondent­ů.

 ?? Prezident přichystal premiérovi nevkusné představen­í. FOTO MAFRA MICHAL RŮŽIČKA ?? Skandál na Hradě.
Prezident přichystal premiérovi nevkusné představen­í. FOTO MAFRA MICHAL RŮŽIČKA Skandál na Hradě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia