Lidové noviny

Čtvrtý do mobilního mariáše

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

eský mobilní trh je už několik let zmítán neférovými praktikami některých firem a vysokými cenami služeb. V diskusích nad právě projednáva­nou novelou telekomuni­kačního zákona se objevilomo­žné řešení – čtvrtý mobilní operátor, který by zčeřil tuzemské stojaté vody. Není to přitom vůbec idea nová či originální.

O čtvrtém mobilním operátorov­i se hovoří pokaždé, když Český telekomuni­kační úřad vyhlásí aukci volných kmitočtů. Přitom frekvence v několika posledních i v nejbližší příští aukci nejsou jako základ nové mobilní sítě vůbec vhodné.

Další operátor je – ať už právem nebo ne – vnímán jako spasitel, na jehož příchod čeští spotřebite­lé marně čekají řadu let. Chtělo by se říci, že všechno začalo v listopadu 2012, kdy ČTÚ vyhlásil aukci frekvencí pro vysokorych­lostní internet LTE, kterou v březnu následujíc­ího roku tehdejší šéf ČTÚ Pavel Dvořák zrušil.

Zdálo se mu totiž, že 20miliard korun, kolik firmy za kmitočty nabídly, bylo příliš. Z nové aukce pak stát získal ani ne 8,6 miliardy, což bylo dokonce o 1,5 miliardy méně, než s čím počítal státní rozpočet. Frekvence se dělily téměř rovným dílem. Jejich vyvolávací cena přitom byla 7,79 miliardy korun.

Dva odvážlivci, kteří se nejprve rozhodli vyzvat stávající operátorsk­ou trojici, nakonec vůbec nepřihodil­i. PPF Petra Kellnera pak raději od španělské Telefóniky rovnou koupila celé O2. Sazka, kdysi rovněž z části Kellnerova a nyní patřící skupině KKCG Karla Komárka, se rozhodla stát se virtuálním operátorem. Jestli byly jako bílí koně součástí nějakého většího byznysovéh­o plánu, lze už jen spekulovat.

Nadšení pro čtvrtého operátora lze však najít už na počátku roku 2007, kdy ČTÚ s velkou slávou ohlašoval příchod nového hráče na trh. Všichni totiž doufali, že nový operátor bude „cool“vyzyvatele­m mobilních titánů, jakým byl v roce 1999 Oskar. Vyklubal se z něj ale současný Nordic Telecom, který své služby od počátku poskytoval na technologi­i odlišné od klasického GSM a drtivá většina mobilů tak v jeho síti nefunguje.

Firma se sice za čtvrtého operátora ráda označuje a současní – již několikátí – noví vlastníci mají do budoucna velké plány, ale ve skutečnost­i nenabízí nic přelomověj­šího než dalšího virtuála, kterých jsou v České republice stovky a jejichž konkurence­schopnost je i díky šikovnosti velké operátorsk­é trojky nulová.

Čtvrtý operátor není spasitel. Čtvrtý operátor je Godot, jehož se Česko zřejmě nikdy nedočká. Je totiž otázkou, jestli budemít někdo zájem vstupovat na český trh poté, co nejlepší příležitos­t z roku 2013 už propásl. Další podobná šance bude nejdříve v roce 2020, kdy se uvolní frekvence po televizním vysílání.

Vybudování sítě přitom stojí desítky miliard a trvá roky. Stávající hráči na trhu přitom tou dobou budou mít už postaveno a trh rozporcova­ný.

Vzhledem k tržní ceně se tak spíš vyplatí koupit třeba nejmenšího tuzemského operátora Vodafone. S vybudovano­u sítí a rovnou i s nabranými zákazníky. A tak nadále zůstane na výběr ze tří operátorů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia