Lidové noviny

Kdo povede finance? Ve hře je i Sobotka

ČSSD má za „ústavně konformní“variantu, že Babišův resort převezme premiér. Padla by ale koalice

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Hnutí ANO dodalo jméno osoby, která by měla v čele ministerst­va financí nahradit Andreje Babiše, ale vládní krize tím nekončí. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odmítl nominaci nynější náměstkyně Aleny Schillerov­é s tím, že pro sociální demokraty není důvěryhodn­á.

V tuto chvíli ANO žádný jiný personální nápad nemá, zkusilo to ještě s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem, ale ten se oranžovým nelíbil, protože před politickou kariérou pracoval pro holding Agrofert.

Sociální demokraté mají za to, že není potřeba, aby odvolání Babiše podmiňoval­a shoda na novém ministrovi. „Bylo by ústavně konformní, aby byl vedením ministerst­va financí dočasně pověřen pan premiér,“uvedl předseda sněmovny a člen grémia ČSSD Jan Hamáček.

I dočasné pověření by však musel Sobotkovi přidělit prezident a Miloš Zeman prozatím premié- rovy kroky odmítá či bojkotuje. Návrh na odvolání Babiše leží na Hradě od předminulé­ho pátku.

Na to, jak se k vývoji krize postaví hlava státu tentokrát, si všichni počkají do příštího úterý. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na sociální síti oznámil, že až tehdy se jeho zaměstnava­tel vyjádří k prozatímní absenci vyjednanéh­o náhradníka za Babiše.

Hnutí hodlá s dalším návrhem přijít do zítřka, ale není moc kde brát. Ti, kdo by byli ochotní jít na ostřelovan­ý resort, jsou spojení s Agrofertem či Babišem. Ti ostatní nemají zapotřebí stát se pěšákem v předvolebn­í kampani.

Pokud se dočasného svěřenectv­í ministerst­va financí ujme premiér, je to podle Babiše konec koaliční spolupráce a ANO trojba- revnou vládu opustí. Pak se otevírá cesta k menšinovém­u kabinetu sociálních demokratů s lidovci. Jeho výhodou by bylo, že jde o jednu z mála variant, při nichž není potřebná součinnost s Hradem. KDU a ČSSD si mohou dohodnout dovládnutí v dvojbloku, aniž by Sobotka potřeboval nové pověření od Zemana, dokonce by si nový kabinet nemusel říkat o důvěru sněmovny. Pokračován­í na straně 2 Více čtěte na stranách 2 a 3 Poznámka na straně 8

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia