Lidové noviny

Povede finance Sobotka?

-

Se zánikem původního kabinetu v běhu má Česká republika poměrně nedávnou zkušenost. Poté, co se rozpadla koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, požádal tehdejší premiér Petr Nečas na jaře 2012 sněmovnu o to, aby potvrdila, že za vládou stojí potřebný počet poslanců. Bylo to ale proto, že měl spočítáno, že s LIDEM, odštěpkem Věcí veřejných, nasbírá dostatek hlasů.

Neexistuje žádné jasné ústavní pravidlo, které by předsedu vlády oslabené o koaličního partnera nutilo, aby o důvěru dolní komory žádal. „Je to v zásadě věcí premiérovy úvahy, protože identita vlády je v něm, a pokud se premiér nezmění, vláda je plus minus stejná. Předseda vlády si vyhodnotí, v jaké míře by se cítil být tou původní důvěrou vlády vybavený, nebo ne. V případě, že by Poslanecká sněmovna nebyla ztotožněná s předsedou vlády, který si pro důvěru nechce přijít, může vyslovit nedůvěru,“sdělil LN ústavní právník Jan Kysela.

Dodal, že faktorem je i blízkost voleb, které připadají na říjen. Zatímco v dělné fázi vlády kabinet potřebuje fungující hlasovací stroj, aby prosadil priority, ve zbývajícíc­h měsících už by stejně byla loajalita koaličních klubů narušená začínající kampaní.

„Žádost o důvěru v situaci menšinové vlády je jen otázkou politické či ústavní kultury, která ale u nás není na nějaké úžasné úrovni,“uzavírá Kysela.

Dva koaliční partneři pro vládnutí stačí

Šéf sněmovny Hamáček ke scénáři menšinovéh­o kabinetu uvedl, že to je jedna z „ústavně konformníc­h“možností. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek již dříve řekl, že kdyby se vývoj nahnul tímto směrem, lidovci se sejdou a zamyslí nad tím, jestli jim to dává smysl. Šéf sněmovny vyloučil, že by mohlo dojít na přibrání některé ze stávajícíc­h opozičních stran do koaličního partnerstv­í.

Ústava nežádá, aby si menšinový kabinet říkal o důvěru, protože předpoklád­á, že v takovém případě se přelily síly. Zjednoduše­ně řečeno: jestliže nemá dost hlasů na důvěru koalice, pak musí být dost hlasů na nedůvěru od opozice. Jenomže v aktuálním rozložení sil a motivací matematika takhle prostě nestojí.

Hradní zádrhel

Sobotka by tak teoreticky mohl dojít až k poslednímu říjnovému víkendu jako premiér s nedostatke­m poslanců za sebou, ale potíž by nastala s obsazením šéfů na ministerst­vech, které by svým odchodem z vlády uvolnilo hnutí ANO. Protože každého nového ministra by musel jmenovat Miloš Zeman. Jeho konání zamrzá už teď. Premiér i jeho partaj očekávají, že přijme návrh na Babišovo odvolání, jakmile se vrátí z pracovní cesty do Číny. Prezidents­ký speciál do Prahy dorazí ve čtvrtek, Hamáček proto soudí, že nejpozději tento pátek musí být hotovo. Jestliže nebude, předseda vlády už chystá podnět k Ústav- nímu soudu. Tam se chce obrátit i Zeman. Oba politici se v podstatě dotazují na totéž, i když každý jinými slovy. Chtějí výklad ustanovení, podle něhož prezident odvolává ministry, jestliže takový návrh od premiéra přijde, bez podmínek a bez zbytečných odkladů. Zeman situaci staví tak, že není stroj na podpisy a má právo chtít třeba vypovězení koaliční smlouvy nebo jméno nástupce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia