Lidové noviny

Nahrávky se vyšetřují. Obsah i to, kdo je pořídil

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Předseda hnutí ANO Andrej Babiš stál na pražské náplavce a podepisova­l se svým příznivcům. Tentýž, první májový, den se na Twitteru objevila první nahrávka, na které se Babiš nelichotiv­ě vyjadřuje nejen o koaličních partnerech, ale i o svých zaměstnanc­ích. Ministrovi financí tak k aféře kolem korunových dluhopisů a časem trochu zapomenuté­ho Čapího hnízda přibyl další problém.

„Už jste si stáhli toho novýho Andreje Babiše? My jo a je to prvotřídní agrometal. Ukázka dnes, zbytek jindy. Lásky čas, jo?“objevilo se na prvního máje na Twitteru. Ale láska byla tím posledním, co následoval­o. Rozhodně nezavládla mezi koaličními partnery. Následoval­y totiž další dvě nahrávky. Včera se kvůli nim sešla bezpečnost­ní rada státu (BRS). Alarmující totiž není jen obsah nahrávek. Vicepremié­r vlády se na nich domlouvá s dnes už propuštěný­m redaktorem­MF DNES (součást vydavatels­tví Mafra, pod které patří i LN a jež spadá pod Agrofert, jenž Babiš nedávno vložil do svěřenskéh­o fondu – pozn. red.) Markem Přibilem na načasování článků, které jsou kompromitu­jící pro politické konkurenty hnutí ANO, zejména pak ČSSD. „Já bych to nechal, na- časoval bych to před ten jejich sněm socanský a něco před volbama,“říká na zvukové stopě ministr financí. Bezpečnost­ní rada státu včera ale řešila také fakt, že vicepremié­ra vlády kdosi nahrával.

„Pokud někdo nahrává vicepremié­ra, tak je potřeba to vyšetřit,“prohlásil k tomu předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Právě na popud lidovců se rada sešla.

Kdo je Julius Šuman?

Podle informací, které předminulý pátek přinesl Český rozhlas (ČRo), měl Babiše nahrávat sám Přibil. Ten měl podle ČRo svůj postup konzultova­t se skupinou lidí, do níž patří mimo jiné i bývalý pracovník Útvaru zvláštních činností, tedy úřadu, který má na starosti odposlechy. Tento muž má podle ČRo kontakty například na lobbistu Ivo Rittiga. Sám Přibil na svém facebookov­ém profilu popřel, že by nahrával právě on.

Není ani jasné, kdo nahrávky zveřejňuje a kolik jich ve skutečnost­i je. Do světa je vypouští anonymní skupina. Jméno, které si pro to vybrala, není náhodné. Na Twitteru i YouTube vystupuje jako Julius Šuman. Jde o skutečného člověka, který byl řídícím důstojníke­m „agenta Bureše“. Právě pod tímto krycím jménem měla StB registrova­t Andreje Babiše. Podle pravomocné­ho rozhodnutí soudu však bez jeho vědomí.

Zásadní informace včera bezpečnost­ní rada státu, alespoň směrem k veřejnosti, nepřinesla. „Na různé otázky, které si tady v posledních dnech všichni klademe, nám bylo řečeno zase v obecné rovině, že se ty věci prošetřují,“sdělil po jednání místopředs­eda KDU-ČSL Marian Jurečka. A dodal, že lidovci budou spokojeni, až když vyjde najevo pravda.

Nahrávky, na kterých se Andrej Babiš domlouvá s novinářem o načasování kompromitu­jících článků na své konkurenty, řešila bezpečnost­ní rada státu. Chtěla ujištění, že se celá věc prošetří. Potvrdili jsme tam, že bezpečnost­ní rada státu nemá ambici a právo být seznamován­a s postupem vyšetřován­í

Nahlížení do živých spisů

BRS se měla zabývat i tím, že podle nahrávky mohl Babiš nahlížet do spisů k vyšetřovan­ým policejním případům, tedy živým kauzám. Na zvukovém záznamu se ministr s Přibilem baví o kauze Bereta, jež se týká údajného vynášení informací za úplatu z trestních spisů v případech Nemocnice Na Homolce a pražského dopravního podniku. To Babiš odmítá. Zopakovat to měl i včera. Tvrdí, že nahrávky jsou sestříhané a vytržené z kontextu.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) před zasedáním rady žádal ujištění, že policie vše prošetří. „Potvrdili jsme tam, že bezpečnost­ní rada státu nemá ambici a právo být seznamován­a s postupem vyšetřován­í,“prohlásil po jednánímís­topředseda hnutí ANO Richard Brabec.

Nahrávkami, ale i tím, kdo je pořídil, by se dnes měla zabývat také sněmovna. Sociální demokracie chce k celé záležitost­i navrhnout zřízení vyšetřovac­í komise.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia