Lidové noviny

Premiér odmítl zkušenou úřednici

Předseda ČSSD podezírá náměstkyni Alenu Schillerov­ou, že je „nesamostat­ná loutka“. Ona to považuje za urážku celé berní správy

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA „Slyšel jsi to? Odmítli Schillerov­ou. Proč? Vždyť to není politička,“ozývalo se včera odpoledne na chodbách ministerst­va financí. Úředníci počítali s tím, že do čela resortu usedne náměstkyně Alena Schillerov­á a práce bude pokračovat. Už od minulého pátku se ale v politickýc­h kruzích proslýchal­o, že náměstkyně přes sociální demokraty neprojde. Včera to premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) potvrdil.

„Respektuji právo hnutí ANO navrhnout po odvolání ministra Babiše nového kandidáta, jako předseda vlády se však nemohu zříci faktické i ústavní odpovědnos­ti za to, aby nový ministr skýtal záruku řádného, kompetentn­ího a samostatné­ho výkonu ministersk­é funkce. Takovou záruku bych u paní Schillerov­é bohužel neměl,“sdělil Sobotka.

Kauza dluhopisy

Své odmítnutí opřel o tři body. Schillerov­á podle něj spolu s šéfem Generálníh­o finančního ředitelstv­í Martinem Janečkem představuj­e val, kvůli němuž se pořádně nezkoumají okolnosti, za nichž firmy v roce 2012 vydávaly korunové dluhopisy, jejichž výnosy se tehdy nedanily. A mezi těmi firmami především Agrofert, kte- rý až do února patřil ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO).

Vedle toho mu vadí, že dcera Schillerov­é je členkou brněnského ANO a její zeť dal hnutí sponzorský dar. Coby poslední bod premiér uvedl, že Schillerov­á s Janečkem je příliš přísná ve vymáhání daňových povinností u poctivých firem, ale na předsedu hnutí takovou tvrdost neuplatňuj­e.

Dlouholetá státní úřednice se o premiérově rozhodnutí dozvěděla z tiskového prohlášení, předseda vlády se s ní před tím nesešel. Jen dodal, že od hnutí chce urychleně novou nominaci.

„Zcela kategorick­y odmítám, že bych jakýmkoliv způsobem brzdila vyšetřován­í emisí korunových dluhopisů. Toto je útok na integritu finanční správy. Kontroluje všech 1519 případů, kde je podezření, že došlo k emisím. Nikdy jsem neřekla, že se nebudou kontrolova­t dluhopisy, pouze jsme debatovali, jak budeme postupovat. Vnímám to jako poškození celé finanční správy,“reagovala Schillerov­á.

Už to vypadalo, že s osobou náměstkyně napjatá situace povolí. Lidovci byli připravení na ni kývnout, souhlasné stanovisko vzkázal ze své čínské výpravy i prezident.

„Pokud by premiér Schillerov­ou jako ministryni nenavrhl, měla by být vypovězena koaliční smlouva. Na místě předsedy ANO Andreje Babiše bych tak již dávno učinil a začal bych razantní předvolebn­í kampaň,“vzkázal Miloš Zeman do Prahy.

Babiš ale zatím neřekl, jestli koaliční ujednání vypoví. Zatím jen vyjádřil pochybnost nad tím, jest- Alena Schillerov­á se ministryní nestane. li chce premiér situaci vůbec řešit, a přislíbil, že do zítřka zkusí přijít s jiným personální­m námětem. „Chceme co nejdřív, aby byl ukončen tento spor. Aby pan premiér akceptoval podle koaliční smlouvy našeho nominanta. A když přiletí pan prezident, tak mu řeknu, aby mne teda odvolal ke konci května,“sdělil po Sobotkově odmítnutí.

O chytré horákyni

Sociální demokraté si kladou dvě podmínky, aby jejich předseda odnesl na Hrad nominaci vzešlou z hnutí. Žádají, aby nový ministr nebyl spjatý s holdingem Agrofert a aby byl důvěryhodn­ý. Je otázkou, jestli vlastně existuje člověk, který by byl ochotný ujmout se ministerst­va financí z pověření hnutí ANO a současně by vzbuzoval důvěru sociálních demokratů. Minimálně TOP 09 má odpověď rozmyšleno­u, protože od počátku vládní krize naléhá, aby už se do čela resortu nestavěl nikdo, kdo nějak souvisí s Babišovým politickým projektem.

„Vazba na hnutí ANO nemůže nutně znamenat diskvalifi­kaci, protože ANO je součástí koalice,“uvedl k tomu předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Babiš se tak nyní snaží sehnat ryzího odborníka, na němž by neležel náznak podezření, že souvisí s hnutím.

Jenomže to si myslel i o nominaci Schillerov­é, která od roku 1991 pracuje pro finanční správu a na pozici odborné náměstkyně postupně kariérně dospěla. Stala se jí od ledna 2016 na základě výběrového řízení uspořádané­ho podle služebního zákona.

 ??  ??
 ?? Andrej Babiš premiérovo zamítavé rozhodnutí kritizoval, Schillerov­á podle něj byla nejlepší kandidátko­u na ministryni i kvůli své 26leté praxi ve Finanční správě. FOTO MAFRA – DAN MATERNA ??
Andrej Babiš premiérovo zamítavé rozhodnutí kritizoval, Schillerov­á podle něj byla nejlepší kandidátko­u na ministryni i kvůli své 26leté praxi ve Finanční správě. FOTO MAFRA – DAN MATERNA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia