Lidové noviny

„Tlak jako za katarského prince“

Poslankyně za ČSSD Marie Benešová volá po pádu vlády. Řešením politické krize jsou podle ní předčasné volby nebo nový kabinet

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Zatímco se vládní koalice sociálních demokratů, ANO a lidovců zmítá v krizi, opoziční komunisté shánějí padesát poslanecký­ch podpisů. Cílem je, aby Poslanecká sněmovna projednala jejich návrh na vyslovení nedůvěry kabinetu Bohuslava Sobotky. Komunisté mají v dolní komoře k dispozici třiatřicet hlasů; zda se k nim přidají další zákonodárc­i, zatím není zřejmé.

Místopředs­eda KSČM Jiří Dolejš však o víkendu tajemně naznačil, že pro nápad s vyslovením nedůvěry ulovili politika z vládního tábora. „Každé jméno zveřejňova­t nebudu, ale podstatné je, že krom našich vlastních hlasů a přislíbený­ch hlasů opozičních kolegů máme i jedno jméno z koaličních lavic,“pronesl Dolejš.

Oním „renegátem“je poslankyně zvolená za ČSSD a kritička vedení sociální demokracie Marie Benešová. V rozhovoru pro LN vysvětlila, proč by bylo nejlepší vládě vyslovit nedůvěru.

LN Můžete potvrdit, že jste připojila své jméno pod návrh na vyslovení nedůvěry vládě?

Ano. Podepsala jsem to na posledními­mořádné schůzi sněmovny, protože už se na ty „kejkle“nedá dívat. Bylo by rozumnější, kdyby vláda padla. Pak může vyjednáván­í o další situaci řídit prezident Miloš Zeman. Už mimořádná schůze v minulém týdnu byla komedie. Hlasovala jsem jen pro závěrečné usnesení komunistů, že premiér Sobotka má předložit sněmovně plán, jak hodlá krizi řešit. Z mé strany šlo o nakročení k tomu, abych spojila svůj podpis se svoláním schůze, na níž by poslanci vyslovili vládě nedůvěru. Naopak jsem nehlasoval­a o usnesení o lhaní a podvádění pana Babiše. Není to totiž řádně a kompetentn­ími orgány vyšetřeno. Sněmovna nemůže suplovat roli orgánů činných v trestním řízení.

LN Co by se mělo dít, kdyby vláda padla?

Kdyby k tomu došlo, prezident může nechat sestavit novou vládu na stejném koaličním půdorysu. Jen by mohl jmenovat jiného premiéra. Možností jsou i předčasné volby, jsem pro. Tato vláda není způsobilá cokoliv vyřešit.

LN Neuklidnil­a by se situace, kdyby seANO a ČSSD domluvily na nástupci Andreje Babiše, který má být odvolán?

Nelíbí se mi Sobotkův „šprajc“, že nevěří vybrané náměstkyni Aleně Schillerov­é, kterou navrhl pan Babiš po sobě na ministerst­vo financí. Nikdo už se ale nezbývá otázkou, proč na druhou stranu předseda vlády věří vybranému náměstkovi za odstupujíc­í ministryni školství Kateřinu Valachovou, panu Stanislavu Štěchovi, který byl na tomtominis­terstvu v době, kdy se tam páchala trestná činnost, jež je nyní předmětem vazebního vyšetřován­í. To nemá logiku a souměřitel­nost. LN Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se v neděli v České televizi ptal, proč do kauzy kolem odposlechů ministra financí již nevstoupil­i formou domovních prohlídek žalobci. Měli by se takto politici vměšovat do činnosti státního zastupitel­ství či policie – vyzývat je ke konkrétním krokům?

Naprosto se nemůžu ztotožnit s tím, aby politici úkolovali státní zástupce, co mají stíhat. To je nepřijatel­né.

LN Část poslanců po spuštění citlivých kauz loni v květnu dlouhodobě tlačí na snížení pravomoci státních zástupců. Ministr Zaorálek se o víkendu podivo- val nad tím, proč žalobci včetně pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové nekonali v kauze odposlechů Babiše. Vidíte coby bývalá nejvyšší státní zástupkyně za aktivitou některých politiků snahu Bradáčové se zbavit či ji výrazně oslabit?

Určitě. Myslím si, že se budou snažit vysoce postavené žalobce povyměňova­t a nasadit tam své ochotné a poslušné lidi. Jako tehdy nejvyšší státní zástupkyně jsem na takovém přístupu politiků vykrvácela. Je vidět, jakou mají někteří dnešní politici smýšlení. Toto je právní stát? Vezměte si, jakým stylem vedl vyšetřovac­í komisi k policejní reorganiza­ci poslanec ODS Pavel Blažek.

Pro závěry této komise jsem nehlasoval­a, nešlo pro ně zvednout ruku, protože to celé otočili neobjektiv­ně proti státním zástupcům. Když jsem viděla, jak si najednou náramně rozuměli Blažek se Sobotkou a pořád se spolu i na veřejnosti radili, napadaly mne otázky druhu: „Jaké asi mají najednou společné zájmy a cíle?“Cítím to tak, že se stupňuje tlak, aby došlo ke změně státních zástupců a nastoupili ti, co za každou cenu odstíhají Babiše.

LN Není to přehnaná obava?

Vzhledem k tomu, co jsem zažila s kauzou katarského prince (Případ se odehrával v letech 2004 a 2005. Benešová coby nejvyšší státní zástupkyně kritizoval­a tehdejšího ministra spravedlno­sti Pavla Němce za to, že předal stíhání katarského prince Sáního za pohlavní zneužívání do Kataru. Benešová poté o kauze hovořila jako o justiční mafii. – pozn. red.) , jsem na zásahy politiků do státního zastupitel­ství dost alergická. Celá krize je nechutná. Klidně se nechám rozpustit, hlavně ať už to skončí a klidně ať se co nejdřív konají předčasné volby.

 ?? „Tato vláda není způsobilá cokoliv vyřešit,“říká Marie Benešová. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Je to komedie.
„Tato vláda není způsobilá cokoliv vyřešit,“říká Marie Benešová. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Je to komedie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia