Lidové noviny

Nedůvěra vládě: pokus, který vyšel jen jednou

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Za vlády Petra Nečase to patřilo k častým návrhům tehdy opoziční ČSSD. Svrhnout jeho kabinet přes vyslovení nedůvěry se pokusila pětkrát, vždycky neúspěšně. Teď chtějí zase komunisté podrobit podobnému testu vládu se sociálněde­mokratický­m premiérem.

Od minulého týdne KSČM sbírá podpisy pod listinu, díky níž by prosadila na pořad jednání hlasování o dalším osudu Sobotkova týmu. Komunistic­kých poslanců je třiatřicet, což znamená, že potřebují sehnat ještě sedmnáct zákonodárc­ů z jiných klubů, aby měli potřebnou sílu padesáti lidí. „Náš návrh sněmovnu rozpustit a vypsat předčasné volby potřebnou ústavní většinu nenašel. KSČM proto předkládá řešení, prosaditel­né z vůle prosté, nikoliv ústavní většiny zákonodárc­ů,“uvedl v prohlášení lídr komunistů Vojtěch Filip.

Bylo by to podruhé, co by Sobotkova vláda osvědčoval­a, že má v dolní komoře dostatečné zastání. Poprvé o vyslovení nedůvěry usilovala ODS, TOP 09 a hnutí Úsvit v květnu 2015, spouštěčem bylo prodloužen­í daňové podpory biopaliv, což je trh, jehož významnou část představuj­e holding Agrofert.

Rozprava trvala dlouhých sedm hodin a skončila podle očekávání – nedůvěru necítil dostatečný počet poslanců. Ti komunistič­tí se při hlasování zdrželi.

Padesát není sto jedna

Jakmile by teď žádost od komunistů opatřená nutnými podpisy dorazila k předsedovi sněmovny, svolával by mimořádnou schůzi. „A to do deseti dnů. KSČM mi ale zatím žádost nepředloži­la,“uvedl včera Jan Hamáček (ČSSD). Podle něj je jasné, že so- ciální demokraté nebudou vyslovovat nedůvěru vlastní vládě, kterou považují za úspěšnou.

Sehnat padesát poslanců, aby se hlasování zařadilo do programu, takový problém nebude, ale dát dohromady „stojedničk­u“, jíž by sněmovna poslala vládu do demise, bude daleko složitější. Protože jednotnou linii v tom nezastává ani opozice.

ODS a TOP 09 komunistic­ký návrh na ukončení politické krize přes nedůvěru vládě odmítají. Mají obavy, jak by s takovou konstelací naložil prezident, který už prokázal, že měkká místa v ústavě rád naplňuje posilování­m vlastních kompetencí. Podle základního zákona musí vláda, které dolní komora vyslovila nedůvěru, podat demisi. A i kdyby to neudělala, článek 75 dodává, že prezident ji v takovém případě odvolá.

Při vyjádření nedůvěry by se další bytí vlády Bohuslava Sobotky dostalo plně do rukou Miloše Zemana. Stejně jako rozhodnutí, jestli nenechá do říjnových voleb resorty spravovat úřednickým­i ministry, což je přesně to, čeho se pravicová opozice obává.

Při započítání tohoto strachu komunistům nezbývá moc prostoru, v němž by si obstarali 68 sympatizan­tů. Muselo by povolit celé hnutí ANO, které vládne 47 poslanci, a stejně by pořád chybělo 21 zákonodárc­ů přichystan­ých na předčasné volby. ČSSD je podle Hamáčkovýc­h slov nedodá, odmítají rovněž lidovci. V takovém rozvržení by nestačilo ani všech sedm reprezenta­ntů Úsvitu a sedm nezařazený­ch poslanců.

Vyslovován­í nedůvěry obecně není v českých dějinách úspěšný nástroj, svého cíle jím opozice dosáhla jen v roce 2009 proti druhé vládě Mirka Topolánka.

Do prázdninov­ých voleb se nikomu moc nechce kvůli vyhlídce na mizernou účast, podobná skepse se vztahuje i na to, jak moc mají Češi rádi politickou agitaci v době letní dovolené

V létě moc brzo, v září pozdě

Jedinou další šancí, jak netáhnout vyhrocené vztahy mezi vládními partnery ANO a ČSSD až do posledního víkendu v říjnu, jsou předčasné volby. Došlo by na ně v případě, že by se sněmovna sama rozpustila. Tenhle směr úvah má však ještě víc „ale“než cesta přes vyslovení nedůvěry.

„Kdybychom Poslanecko­u sněmovnu rozpustili tento týden, prvním možným termínem voleb by byl 14. červenec,“vysvětlil Hamáček s tím, že dřív to technicky není možné uspořádat, například kvůli zákonným lhůtám, které mají strany a hnutí na předložení kandidátek. Samorozpuš­tění by vyžadovalo ještě širší politickou dohodu, na tento instrument je nutná ústavní většina 120 poslanců.

Do prázdninov­ých voleb se nikomu moc nechce kvůli vyhlídce na mizernou účast, podobná skepse se vztahuje i na to, jak moc mají Češi rádi politickou agitaci v době, kdy čerpají letní dovolenou. Nasazovat předčasný termín na září zase podle některých politiků postrádá opodstatně­ní, protože do řádného volebního víkendu již nebude daleko.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia