Lidové noviny

Nikulin pasoval do scénáře USA

- PETRA PROCHÁZKOV­Á MARTIN SHABU

PRAHA O devětadvac­etiletého mladíka Jevgenije Nikulina se svádí mocenská bitva mezi USA a Moskvou. Zatímco první velmoc ho viní z krádeže osobních údajů mnoha desítek milionů uživatelů internetu a sociálních sítí, druhá je přesvědčen­a, že ukradl několik tisíc dolarů. Městský soud v Praze bude koncem května rozhodovat, kde by měl muž s láskou pro rychlá auta, který byl zadržen v Praze loni v říjnu českými detektivy, skončit.

Kvůli procesní námitce soud minulý čtvrtek odročil líčení, kam se za zvýšených bezpečnost­ních opatření přijeli podívat i Nikulinovi rodiče. LN hovořily s moskevským­i právníky Nikulina. Ti jsou přesvědčen­i, že se případ stal součástí předvolebn­ího klání v USA. U soudu pak chtějí poukázat na údajně nestandard­ní postup vyšetřovat­elů, kteří se prý snažili podsunout Nikulinovi doznání, že pracoval na příkaz Kremlu k diskredita­ci Hillary Clintonové, soupeřky Donalda Trumpa.

„Tuto historku si vymyslely americké tajné služby. Nejlepším kandidátem pro hlavního hrdinu se stal Nikulin,“řekl v rozhovoru s LNVladimir moskevský advokát Nikulina, který minulý týden přiletěl do Prahy se svým synem Iljou kvůli zasedání soudu.

Nakolik jsou jeho informace založeny na pravdě, lze v tuto chvíli těžko ověřit. Mluvčí Městského státního zastupitel­ství v Praze ani Vězeňské služby nechtěly případ rozebírat. „Nebudeme jednotlivé úkony komentovat. S případnými námitkami obhajoby se vypořádáme u soudu,“uvedla Štěpánka Zenklová, mluvčí pražských žalobců.

A tvrdé důkazy zatím nepředloži­li ani Nikulinovi obhájci.

Makejev,

LN Jak jste se dostali k obhajobě Nikulina?

Ujali jsme se případu na prosbu rodičů. Jsme přesvědčen­i, že Jevgenij Nikulin je nevinný. A to jak v Rusku, tak i v USA. Se spisem jsme se seznámili v únoru 2017.

LN Můžete zastupovat Nikulina u českých soudů?

Na území ČR ho nemůžeme před soudem zastupovat, můžeme jen s Jevgenijem konzultova­t. Z českých advokátů jsme si ke spolupráci vybrali Martina Sadílka, který ho nyní hájí. Je to profesioná­l a jsme s ním spokojeni.

LN Proč Nikulin vůbec přijel do Česka?

Do České republiky přijel s přítelkyní na dovolenou. Mnohokrát navštívil různé evropské země – Francii, Itálii, Monako, Německo a Polsko. A nikde ho nezadrželi. Přitom USA tvrdí, že trestný čin spáchal v roce 2012. Proč ho tedy nedali zatknout dřív? Proč zrovna v říjnu 2016, kdy soupeření mezi Clintonovo­u a Trumpem dosáhlo vrcholu? Jaký vztah může mít Nikulin – obyčejný kluk, opravář a autoklempí­ř – k volbám v USA?

LN Je to běžný život obyčejných ruských kluků a autoklempí­řů, aby cestovali po Evropě a jezdili do Monaka?

Vysvětlím to. Nikulin se výborně vyzná v autech. V počítačích a technice tohoto druhu se naopak orientuje špatně. Ve výučním listu má z informatik­y trojku. Ale autům doopravdy rozumí. Hlavně těm luxusním, drahým. Kupoval ojetá drahá auta, opravoval je a prodával o několik milionů dráž. Díky tomu si žil dost dobře a byl nezávislý na rodičích, kteří také podnikali v byznysu s auty.

LN Skutečně je tuning vMoskvě takto výnosný?

Víte, ruská mládež tomá v oblibě. V Moskvě se sjíždějí na Vrabčích horách, kde se prohánějí v drahých autech. Policie se je snaží umírnit, ale mládež je mlá- Hacker, nebo jen milovník aut? dež. Nikulin tam jezdil také a tam se seznámil s mnohými dětmi vysoce postavenýc­h lidí. Úředníků, politiků, byznysmenů, kterým drahá auta kupují rodiče. Měli společný zájem – drahá auta. On jim je nabízel ke koupi.

LN Jak si tedy vysvětluje­te, že je obviněn z hackerskýc­h útoků na LinkedIn, Dropbox a Formspring?

Mám vlastní verzi. Američtí tajní agenti, kteří hledají po celém světě hackery – to je teď velké téma – si vyhlédli Nikulina. Rozhodli se ho obvinit z něčeho, co neudělal.

LN Proč?

Protože podle nich bylo snadné vymyslet následujíc­í věrohodný scénář. Trump jako kandidát na prezidenta USA se nemohl přímo obrátit na Putina. To nešlo. Proto si američtí agenti vymysleli toto: Trump se obrátil na své partnery v ropném průmyslu. Ti oslovili své partnery v Rusku. A ti přes prostřední­ky se dokázali dostat až do Kremlu, kde informoval­i prezidenta Putina o žádosti Trumpa. Dále pokračuje příběh tím, že se Putin obrátil na vlastní tajnou službu. FSB zadala úkol Nikulinovi, který na jejich příkaz naboural servery Demokratic­ké strany USA. A Rus Nikulin tím ovlivnil výsledky amerických voleb. Tuto historku si vymyslely americké tajné služby. Nejlepším kandidátem pro hlavního hrdinu se stal Nikulin.

LN To, co jste nyní popsal, je součástí trestního spisu?

Je to vysvětlení Nikulina. Sám chtěl soudu včera (minulý čtvrtek – pozn. red.) přednést tyto okolnosti, ale kvůli procesním pochybením byl soud odložen. Nikulin nám ale předal text, který si přichystal.

LN Co ho k těmto teoriím vedlo?

Po zadržení Nikulina, někdy začátkem listopadu 2016, ho najednou odvezli v obyčejném osobním autě bez jakýchkoli­v bezpečnost­ních opatření. Přivezli ho do nějaké budovy v Česku. Sám neví kam. A tam se mu představil jeden člověk jako speciální agent Česka. Nikulin tvrdí, že tento člověk ho přemlouval, aby požádal o extradici do USA a tam vyprávěl výše popsanou verzi. Byl to podle nás nezákonný akt, který ani nevím, jak nazvat. Agent během rozhovoru s Nikulinem neustále mluvil po telefonu s nějakým Millerem. Mluvili sice anglicky, ale Nikulin zachytil jméno Miller. LN Nikulin nerozumí anglicky?

Nemluví anglicky. Představte si, že v rozhovoru zaslechnet­e slova jako taxi, káva… On zachytil jméno Miller. Nikulin také zahlédl, že na telefonu českého agenta svítí jméno Miller. Pochopil, že tento český agent dostává pokyny, konzultuje s nějakým Millerem. Pak se ukázalo, že ten Miller je agent FBI.

LN Byli tam jen oni dva? Nikdo jiný?

Pouze oni dva. Ten Čech mluvil s Nikulinem rusky a s americkým agentem anglicky.

LN Takže ani tlumočník ani nikdo jiný nebyl přítomen?

Tlumočník byl, ale za dveřmi. LN Neznáte jméno tlumočníka? Neznám.

LN Kdy se toto odehrálo?

Neznám přesné datum, ale nedlouho po zadržení Nikulina v Praze. Třeba měsíc poté.

Nikulin chtěl, aby u setkání byl advokát, ale oni mu dávali papír, že odmítá advokáta.

LN To jsou ale pouze slova Nikulina. Existuje svědek, který by to potvrdil?

Měla by to potvrdit správa věznice. Tam se vždy zaznamenáv­á, kdy člověka odvážejí a přivážejí. Nikde není napsáno, že země, která žádá extradici, může vyvíjet takový tlak. Nikulin vše podrobně popsal v dopise. Uvedl v něm (Makejev čte z dopisu – pozn. red.): „Agent se mě ptá, jaký mám vztah k Americe. Zda se mi líbí. Pak se ptá na známé, na Džabrailov­a, Šojgu, Peskova atd.“

LN To jsou jeho přátelé?

To nejsou přátelé, to se český agent ptá jakoby na jeho přátele. Jaký k nim má vztah. Jak by mohl mít za kamarády Peskova a Šojgu, mluvčího Kremlu a ministra obrany?

LN Jak Nikulin ví, že s ním hovořil speciální agent českých tajných služeb?

Představil se mu jako agent tajných služeb České republiky. Ptal se ho na vztahy s těmi lidmi.

LN A s těmi lidmi se znal?

(Makejev znovu čte z dopisu): „Od Alekperova znám jen jeho syna Jusufa. Stýkal jsem se s ním na Vrabčích horách, známe se přes auta. Peskov – mám fotku z kavárny, na které sedí u sousedního stolu. Fotka je na Instagramu.“

Američané používají tyto fotky jako důkaz, že se se všemi znal. Popisuje dál, jak ho vyvedli z místnosti na dvůr a další podrobnost­i.

(Opět cituje z dopisu): „Navrhli následujíc­í. Ty se budeš muset přiznat, že jsi naboural poštovní schránky Clintonové pro Trumpa. Byl to příkaz od Putina. Musíš uvést jména spolupraco­vníků a souhlasit s vydáním do Ame- riky. Pak tě zbavíme veškerých obvinění a zajistíme ti dobrý život. Zajistíme ti vše potřebné – byt, peníze a americké občanství. Pak mluvil o volbách a Demokratic­ké straně. V dalším výslechu mi pak řekne o nabourání se a že se musím přiznat. Tak sedím a poslouchám, jak mě přemlouvá, abych souhlasil s jeho návrhem. Odpověděl jsem zamítavě. Agent změnil tvář a řekl následujíc­í frázi, kterou jsem si dobře zapamatova­l: Stejně se přiznáš.“

Dále popisuje, jak ho 7. února 2017 zase vyvezli z vězení ve stejném autě bez speciální ochrany. A přivezli ho do stejné budovy. Byl tam ten stejný český agent a několik dalších lidí.

LN Kdo s ním jel v autě?

Řekl, že vedle něj na zadním sedadle seděli agenti. Převezli ho a tam čekali další lidé, mezi nimi dva agenti z USA. Představil­i se tak. (Znovu čte): „Člověk za stolem se jmenuje Jeffrey Miller. Agent seděl na židli. Požádal mě, abych si sedl na židli po jeho pravé ruce. Byl jsem v kanceláři s dalšími dvěma lidmi. Miller začal mluvit, český agent mi překládal.“

LN Český agent překládal z angličtiny do ruštiny?

Ano. (Obhájce pokračuje ve čtení zápisků Nikulina): „Miller se ptá: Přemýšlel jste o návrhu? Přemýšlel, ale nic k tomu nemohl říci. Můj názor zůstal stejný. Oni si ale slovo přemýšlel vyložili tak, že budu souhlasit. Miller říká: Musíte se přiznat, že jste se naboural do pošty Clintonové a připravil nabourání systému Demokratic­ké strany a volebního systému. Nazvete své druhy, kdo se toho také účastnil, a řeknete, že to byl příkaz Putina. Vše, co budete chtít v USA, uděláme, také z vás sejmeme veškerá obvinění. Pomůžeme vaší rodině přestěhova­t se do Ameriky, vše bude ok. Můžete nám věřit. Tento rozhovor trval deset minut, ne víc. Já jsem mlčel a kýval hlavou. Když skončili, poprosil jsem, zda mohu zavolat svým advokátům. Oni se snažili ještě něco říct, ale já neustále opakoval – advokát, advokát. Bez advokáta nic dělat nebudu.“

(Makejev pokračuje svými slo- vy) Až po tomto návrhu, u kterého nebyl advokát, advokáta pozvali. Před ním Nikulinovi začali vysvětlova­t, jaká práva má obviněný.

LN Advokát, který tam přijel, viděl americké agenty?

Určitě ano. Oni jsou uvedeni i v protokolu. Ukážu vám ho (ukazuje listinu s podpisy). V přítomnost­i advokáta byl sestaven protokol. Nikulin ho ale nepodepsal. Fakticky potvrdili, že tady byli speciální agenti USA. Copak to není tlak? Všude píší, že Rusko vyvíjí v případu nátlak, ale Rusko kromě dokumentů, jež vyžaduje Evropská konvence o extradici, žádný tlak nevyvinulo. Ruští agenti z FSB nepřijeli za Nikulinem do vězení a nechtěli ho vyslýchat. Kdo by jim tohle tady dovolil? Ovšem agentům USA tady dovolujete svobodně odvážet člověka z vězení a uskutečňov­at takovéto akce. Pokud by USA předložily dokumenty, jež požaduje smlouva o extradici mezi Českem a USA, žádný problém by v tom nebyl. Bylo by to na zvážení soudu. Ale oni radí Nikulinovi, aby lhal, aby podvedl prezidenta USA, že on se jakoby přes své lidi obrátil na ruského prezidenta. A ještě mu, jak tvrdí Nikulin, nabídli peníze.

LN Ruská strana nepožádala, aby ho mohla vyslechnou­t?

Zákon to nedovoluje. Existují mezinárodn­í dokumenty, dohody mezi zeměmi, že speciální tajní agenti mohou přijíždět na výslechy, účastnit se trestního řízení. Taková praxe je a nikdo proti ní neprotestu­je. Ale nikde není psáno, že ve věci extradice je možné z vězení odvážet člověka, kterého čeká soudní přelíčení ve věci jeho extradice, a speciální agenti ho vyslýchají. To v žádných konvencích není. Neprotestu­jeme proti účasti amerických agentů ve vyšetřován­í, ale proti tomu, že Nikulina nutí vymyslet si kauzu. Nutí ho, aby se dopustil kriminální­ho činu – tedy aby lhal před zákonem USA.

LN Zdá se, že máte s justicí jedné z nejstaršíc­h demokracií na světě problém?

Proti samotným USA nic nemáme. Je to země se silným a dobrým právním systémem. Ale po zvolení prezidenta Trumpa se země rozdělila, někomu se líbí a někomu ne. Myslím si, že pokud se tajným agentům, tajným službám USA nelíbí americký prezident, nemohou proti němu pracovat tímto způsobem, nutit někoho, aby přijel do ČR, a nutit ho, aby pomluvil amerického a ruského prezidenta. Pokud se jim to nelíbí, ať odejdou ze státní služby a demonstruj­í před Bílým domem. Ale pokud jsou ve službě, musejí si ho vážit. Já si také vážím prezidenta USA. Nevážím si jednotlivý­ch pracovníků amerických tajných služeb, kteří se dopouštějí takových přešlapů. Podle evropské konvence soud nemá vydat člověka, v jehož kauze je politické pozadí.

LN Vy si myslíte, že případ Nikulina má politické pozadí?

Ten agent Nikulinovi říkal: „Pokud nesouhlasí­š s naším návrhem, Češi tě vydají a ty dostaneš 35 let v USA.“Říkali to zcela sebejistě, jakoby česká vláda, český soud byly oddělením FBI. Myslím si, že ČR je nezávislý stát, Češi jsou mírný národ a chtějí žít ve svobodné zemi. USA nemají právo takto postupovat. Jen soud a ministr spravedlno­sti ČR mohou rozhodnout, zda vydáte Nikulina.

LN Proč byl soud odročen?

Cizinec má právo, aby dokumenty byly v jeho rodném jazyce. To je mezinárodn­í norma. Státní zástupce se obrátil na soud s žádostí, aby byl vydán do USA, ale tento text nenechal přeložit do ruštiny a ani ho nedal advokátovi. Soud zjistil, že ve spise chybí důkaz toho, že tento dokument byl doručen Nikulinovi, a proto byl soud přesunut na 30. května.

Nikulin se výborně vyzná v autech. V počítačích a technice tohoto druhu se naopak orientuje špatně. Ve výučním listu má z informatik­y trojku. Ale autům doopravdy rozumí. Hlavně těm luxusním, drahým. Kupoval ojetá drahá auta, opravoval je a prodával o několik milionů dráž.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Prvních několik dní po svém zatčení loni v říjnu v pražské restauraci (snímek vlevo nahoře) strávil údajný hacker Jevgenij Nikulin na psychiatri­i. Později byl převezen do pankrácké věznice, kde od té doby čeká, jak o něm rozhodne česká justice. Jeho ruští ??
Prvních několik dní po svém zatčení loni v říjnu v pražské restauraci (snímek vlevo nahoře) strávil údajný hacker Jevgenij Nikulin na psychiatri­i. Později byl převezen do pankrácké věznice, kde od té doby čeká, jak o něm rozhodne česká justice. Jeho ruští

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia