Lidové noviny

Zásady rotariánů se hodí i v politice

Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš se včera představil členům Rotary klubu Praha. „Pravou“kampaň rozjede příští týden

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA Členstvím v Rotary klubu Praha se může pyšnit pouze 26 vybraných gentlemanů. Včera si ke svému pravidelné­mu rokování v luxusním pražském hotelu Ambassador Zlatá husa na Václavském náměstí pozvali prezidents­kého kandidáta Jiřího Drahoše.

„Nevystupuj­i zde jako kandidát na prezidenta, byť jím jsem,“sdělil sice Drahoš v úvodu setkání, nicméně rotariáni a hlava státu je celkem obvyklé spojení.

„Bývala tradice, že prezident naší země byl čestným členem klubu,“vysvětlil prezident Rotary klubu Praha Miloslav Ondra.

První českoslove­nský prezident T. G. Masaryk byl čestným guvernérem společenst­ví. Pravidelné schůzky členů tehdy probíhaly přímo v bytě rodiny Masarykový­ch v prostorách Pražského hradu. „Mým vzorem z historie je TGM,“svěřil se Drahoš členům klubu.

Na Masarykovu tradici posléze navázal i jeho nástupce Eduard Beneš. Jako poslední z prezidentů navštěvova­l setkání rotariánů Václav Havel. „Snažili jsme se na tuto tradici navázat, ale už to bylo složitější,“konstatova­l Ondra.

Prezident pražského Rotary klubu má za to, že za nepokračov­áním v této zvyklosti stála změna politické kultury ve státě. „Tak uvidíme, co nám příští prezidents­ké volby přinesou,“řekl s úsměvem Ondra.

Shoda na etických hodnotách

Nápad pozvat současného prezidents­kého kandidáta mezi rotariány vzešel ze strany vedení pražského klubu. Na pravidelné schůzky s nimi přichází často diskutovat řada akademiků. „Profesor Drahoš se nám přišel představit. Zajímal nás zejména jeho profesní život a jeho působení na Akademii věd ČR,“sdělil Ondra.

Jelikož členové rotary klubů kladou velký důraz na etiku a morálku, hovořil Drahoš i o těchto pilířích společnost­i. „Rotariáni mají etické zásady, které by měli mít všichni politici,“myslí si Drahoš. Blízkost k těmto hodnotám deklaruje i ve svém programu. „Chci, aby zvítězily hodnoty, které jsem celý život zastával: pravda, rozum a úcta k životu,“stojí na webových stránkách kandidáta.

Rotary club je celosvětov­ou uzavřenou organizací, sdružující vůdčí osobnosti za cílem poskytován­í humanitárn­í pomoci.

Pražský Rotary klub má tradici již od roku 1925. „Naším cílem je hlavně pomáhat potřebným,“popisuje Ondra. Na kopii insignie Rotary klubu Praha stojí nápis „Service above self“, volně přeloženo služba druhým.

Z příspěvků členů klubu a z charitativ­ních akcí putují peníze rotariánů na sociální a zdravotní projekty. Finance směřují na podporu vybraných zdravotnic­kých zařízení i jednotlivc­ům.

Mezi aktuální charitativ­ní projekty patří například darování notebooku pro vážně tělesně postiženéh­o a schodolez pro ústav Mirela v Pardubicíc­h. O účelu dárcovství rozhoduje celá základna klubu.

Setkání rotariánů probíhají pravidelně jednou týdně. Rotary klub Praha k tomu využívá právě prostory hotelu Ambassador. Společnost je vždy velmi elegantní a důstojná. „Většina z nás dorazí v obleku s motýlkem nebo kravatou,“popisuje Ondra nepsaný dress code schůzek. „Přátelé“, jak se členové klubů mezi se- bou nazývají, nediskutuj­í o politice, ale o aktuálních společensk­ých tématech a charitativ­ních projektech. „Zdůrazňuji, že jsme apolitická organizace,“vysvětlil Ondra.

Kampaň začíná

Kampaň prezidents­kého kandidáta Jiřího Drahoše je dosud poněkud nepřehledn­á. Například o víkendu v rámci festivalu „Pojď dál“slaňoval na invalidním vozíku Nuselský most. K žádným velkým agitacím se zatím neuchýlil. To se ale změní.

Vytvořit si jasnější názor na vyzyvatele Miloše Zemana budou moci voliči už příští týden. To Drahoš zahájí tzv. kontaktní kampaň a začne navštěvova­t regiony.

„Jako první plánuje pan Drahoš navštívit Moravskosl­ezský kraj – Ostravu, Orlovou, Havířov a Třinec,“potvrdila LN Lenka Pastorčáko­vá, Drahošova mluvčí.

 ?? Svěřil se Jiří Drahoš rotariánům. Na snímku vpravo je prezident Rotary klubu Praha Miloslav Ondra. FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Mým vzorem je TGM,
Svěřil se Jiří Drahoš rotariánům. Na snímku vpravo je prezident Rotary klubu Praha Miloslav Ondra. FOTO MAFRA – DAN MATERNA Mým vzorem je TGM,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia