Lidové noviny

Macron slibuje EU výkonnější motor

Sestavením nové francouzsk­é vlády byl pověřen Édouard Philippe, pravicový starosta města Le Havre

- BERLÍN

Nový francouzsk­ý prezidentm­ěl včera napilno. Devětatřic­etiletý Emmanuel Macron stihl nejprve pověřit Éduarda Philippa, pravicovéh­o starostu Le Havru, zformování­m nového kabinetu. Vzápětí vyrazil na první zahraniční cestu. V Berlíně jej přivítala kancléřka Angela Merkelová.

Macron se s ní dohodl na úzké spolupráci Francie a Německa. Klíčoví ministři obou zemí se už zanedlouho sejdou na společném zasedání.

Vztahy Paříže s Berlínem léta určovaly agendu evropské politiky. Poslední dobou to vypadalo spíše na německé sólo. Centrista Emmanuel Macron ale dal hned zkraje najevo, že touží situaci změnit a dodat spolupráci „motoru evropské integrace“novou dynamiku.

V Berlíně jej čekalo okázalé přivítání s vojenskými poctami. Německá kancléřka zdůraznila, že chce osobně slyšet Macronovy názory na to, jaké reformy potřebuje Francie i celá Evropská unie.

Přimlouval­a se za nové společné iniciativy, třeba při digitaliza­ci či zlepšování kvalifikac­e mladých lidí. „Myslím, že má velmi dobré představy o tom, co je potřeba udělat,“uvedla Merkelová.

Macron v Berlíně uvedl, že dobrý vztah Francie a Německa je zásadním předpoklad­em pro další rozvoj Evropy. Nový prezident chce široké reformy ve Fran- cii i méně byrokracie v Evropské unii.

Pravicový premiér

Současně se Macron stihl věnovat i domácí politické scéně. Jeho rozhodnutí jmenovat šestačtyři­cetiletého Éduarda Philippa do čela vlády vyvolalo ve francouzsk­é politice velmi ostrou debatu. Pro Macronovi stoupence je jmenování Philippa, který je rovněž poslancem za pravicové Republikán­y a patří do týmu expremiéra Alaina Juppého, důkazem, že centrista Macron touží překonat pra- volevé dělení francouzsk­é politiky. Popuzeni jsou ale socialisté. Jejich výkonný předseda Jean-Christophe Cambadélis včera burcoval sympatizan­ty levice, aby jí podpořili v červnových volbách a umožnili jí získat co nejvíce parlamentn­ích křesel.

Francouzsk­é listy konstatova­ly, že rozhodnutí Macrona vybrat si premiéra mimo vlastní stranu je v poválečné Francii bezprecede­ntní. sla

Komentář k tématu čtěte na straně 8

 ?? Nový francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron se zdraví na své první zahraniční cestě s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. FOTO REUTERS ?? První cesta.
Nový francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron se zdraví na své první zahraniční cestě s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. FOTO REUTERS První cesta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia