Lidové noviny

Merkelová vs. Schulz 3:0

- ROBERT SCHUSTER

Po prvním poločase zápasu, který určí složení příští spolkové vlády, vedou němečtí křesťanští demokraté, když dokázali za poslední dva měsíce vyhrát ve trojích dílčích volbách v německých regionech. Rozhodnuto ještě ale zdaleka není.

BERLÍN/PRAHA Když měl předseda německých sociálních demokratů (SPD) Martin Schulz v neděli večer poprvé komentovat volby v Severním Porýní – Vestfálsku, bylo znát, že ho výsledek šokoval.

Nejprve hledal slova, ale nakonec bez vytáček přiznal, že jeho sociální demokraté právě utrpěli těžkou porážku, navíc v regionu považované­m kvůli jeho více než stoleté průmyslové tradici za „sr- deční komoru německé sociální demokracie“.

Nejpozději v této chvíli si zřejmě uvědomil, že tak zvaný „Schulzův efekt“, o němž se v uplynulých měsících hodně psalo, definitivn­ě vyprchal.

Když totiž vstoupil bývalý předseda Evropského parlamentu zkraje roku do německého politickéh­o ringu, začaly se preference SPD po mnoha letech stagnace

ANALÝZA

odlepovat od dna. Díky tomu se německá politika rozhýbala a fakticky skončil mnohaletý monopol křesťanský­ch demokratů (CDU) a jejich kancléřky Angely Merkelové na prvenství v žebříčcích preferencí.

Schulzovi tehdy stačilo, aby začal vyprávět svůj životní příběh člověka závislého na alkoholu, který to ale překonal a vystoupal až do nejvyšších pater evropské politiky.

Zpočátku z toho mocně těžili i jeho spolustran­íci v Severním Porýní – Vestfálsku. Během několika dní dosáhly i v nejlidnatě­jší německé spolkové zemi preference pro stranu nečekaných výšin a dotkly se 40 procent.

Obhajoba prvenství v zemských volbách se zdála být zajištěna. Volby v Porýní, které je navíc Schulzovým domovským regionem, se měly stát odrazovým můstkem pro pozdější úspěch v celoněmeck­ých volbách.

Ve velké koalici bude přibývat sporů

Namísto toho teď ale bude muset SPD přijít s novou strategií. Nebude již stačit, aby se Schulz prezentova­l jako „lepší Merkelová“, který by chtěl pokračovat v politice současné šéfky vlády a pouze tu a tam něco lehce korigovat.

Bude také zřejmě daleko silněji než dosud vyhledávat konfrontac­i s CDU, ačkoli oficiálně obě strany v Berlíně spolu vládnou.

Jak to může v praxi vypadat, ukazuje aktuální skandál v německé armádě. Tam zřejmě řadu let existovaly pravicově-extremické struktury, o nichž politické vedení ministerst­va nevědělo. Je zajímavé sledovat, že nejsilnějš­í kritika na adresu křesťansko­demokratic­ké ministryně obrany Ursuly von der Leyenové nepřichází od opozice, ale od sociálněde­mokratický­ch vládních partnerů.

Pokud jde o přímou konfrontac­i s kancléřkou, má Schulz aktuálně k dispozici hlavně jeden trumf: je rétoricky daleko zdatnější a nebojí se pointované­ho vystupován­í, zatímco Merkelová zpravidla pečlivě váží slova a vyhýbá se zkratkovit­ým formulacím.

I to je s největší pravděpodo­bností důvod, proč se oba politici střetnou před zářijovými volbami pouze jednou před televizním­i kamerami, a to začátkem září. Pokud by se Merkelové její vystoupení nepovedlo, zbývaly by jí pořád ještě tři týdny na nápravu.

Pro kancléřku je nejenom vítězství v Severním Porýní – Vestfálsku, ale i předchozíc­h dvojích regionální­ch volbách sice dobrou zprávou, ale také pro ni není bez rizika. Její voliči si totiž mohou myslet, že je už o všem rozhodnuto, a volit nepřijdou. Právě úspěšná mobilizace vlastních řad byla zřejmě i klíčem k nečekaně jasnému triumfu v Porýní a Porůří.

Poznámku k tématu čtěte na straně 8

 ?? Martin Schulz musí před zářijovými volbami zabrat FOTO REUTERS ?? Šéf SPD
Martin Schulz musí před zářijovými volbami zabrat FOTO REUTERS Šéf SPD

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia