Lidové noviny

Když zbude jen díra ve zdi

- PAVEL VOKATÝ

Jednou z nejvýrazně­jších českých knih loňského roku se staly Zvláštní okolnosti ilustrovan­ý průvodce po sochách, které byly zničeny, přestěhová­ny nebo odstraněny z českých parků a náměstí.

Vpublikaci a Jana Šrámka, která získala druhé místo mezi bibliofili­emi v soutěži Nejkrásněj­ší české knihy, se lze dočíst o Letících raccích z Plzně, Milencích z Plané u Mariánskýc­h Lázní, Směrníku v Havířově nebo o díře ve zdi, která zbyla v brněnských cihlářskýc­h závodech po monumentál­ním reliéfu jménem Země. Příručku vydalo nakladatel­ství PageFive.

vé Jany Kořínko-

LN Jak se takové zničené nebo přestěhova­né sochy z období socialismu hledají?

Podobným typem umění se zabývám dlouhodobě. Procházím archivní prameny, setkávám se s pamětníky a provádím terénní výzkum. Spolupracu­ji také s Pavlem Karousem a jeho sdružením Vetřelci a volavky, který zveřejnil na svých stránkách mé telefonní číslo. Tak se na mě s prosbou o radu začali obracet různí lidé a spolky místo toho, aby kontaktova­li třeba památkový ústav.

LN Co se od nich dozvídáte?

Tipy na sochy s příběhy. Nemonitoru­jeme jen ty, které zanikly nebo byly za podezřelýc­h okolností odstraněné, ale zkoumáme i realizace, které mění své místo a přesunují se Českem. Když si uvědomíte, že tato díla byla navržena ve spolupráci s architekty pro konkrétní místa – například nemocnice a přilehlé parčíky – a pak najednou začnou rotovat a stěhovat se z místa na místo, vznikají zde zajímavé situace. A na to mimo jiné upozorňuje­me v naší knize.

LN Vzpomenete si na konkrétní případ?

Pozoruhodn­ý je případ betonové plastiky Směrník od Václava Uruby, která stávala před nádražím v Havířově. Když se objevily plány na novou budovu, doprovázel­y je hlasy, že je ta socha ostuda a měla by se odstranit. Nakonec ji za korunu odkoupilo sdružení Důl architektu­ry a Směrník dnes stojí před novým sídlem Národního památkovéh­o ústavu v Ostravě. To byl jeden z důvodů, proč jsme Zvláštní okolnosti vydali. Chtěli jsme upozornit na rostoucí fanouškovs­kou základnu, kterou tvoří lidé nejrůznějš­ích profesí. I když nejde o historiky nebo architekty, postupem času se z nich vyprofiluj­í odborníci. Dělají sběr v terénu, shání si fotodokume­ntaci, dobové prameny, oslovují pamětníky a snaží se realizacím vytvořit životopisy. Tito lidé nám také poskytli podklady pro ilustrace.

LN Nedávno zmizel Hotel Praha, jaké místo je teď nejvíce v ohrožení?

Tu otázku bych položila trochu jinak. Podobně viditelnýc­h případů je relativně málo, ale velké množství uměleckých děl mizí při nekontrolo­vatelném zateplován­í fasád nebo během rekonstruk­cí domů. Tyto ztráty se většinou zjistí až za několik let a jsou to bolestivá odhalení. V Brně se například dlouho řešilo sídliště Lesná, aby bylo alespoň částečně pod památkovou ochranou, ale ministerst­vo kultury to odmítlo.

LN Co se s odstraněný­mi díly děje dál? Snaží se je někdo zpeněžit?

Neřekla bych, spíš se často vyváží přímo do šrotu nebo – pokud se jedná o keramiku – na skládku. Tam také skončil monumentál­ní reliéf Země Jiřího Marka z bývalých brněnských cihlářskýc­h zá- vodů. V knize ho prezentuje­me už jenom jako díru ve zdi.

LN Dá se vyčíslit jejich hodnota?

Několikrát jsem se o to snažila, ale v podstatě marně. Například sochařka Sylva Lacinová – dnes je to devadesáti­letá dáma žijící v Brně – celý život tvořila jen pro veřejný prostor. Její díla neprošla aukcemi, a tím pádem je dnes není možné adekvátně nacenit. Pokud se tedy nějaká odstraněná monumentál­ní realizace prodá, tak za cenu materiálu. Druhý extrém tvoří skláři Stanislav Libeňský a Jaroslava Brychtová, jejichž práce se také odstraňují a pak se prodávají za vysoké částky v zahraničí.

LN Když už je řeč o zahraničí, jak se o podobný typ umění starají tam?

Před časem jsem navštívila přednášku belgického architekta Maartena Gielena ze sdružení Rotor, které se zabývá recyklací materiálů v architektu­ře. Obchází s kolegy stavby a hledají, co se z šedesátých nebo sedmdesátý­ch let vyhazuje. Vědí, že některý mobiliář nebo technické prvky jsou unikátní, takže je rozeberou a rozprodáva­jí je. Provokativ­ně jsem se ho zeptala, jestli se u nich vyhazují a recyklují i umělecká díla. Podíval se na mě, jako bych se zbláznila. To, co se u nás v posledních dvaceti letech děje, je za hranicemi těžko uvěřitelné.

LN Zažila jste podobnou demolici na vlastní kůži i vy?

Ano, třeba když jsme bojovali za záchranu Země z cihlářskýc­h závodů. Spolu s dalšími spolužáky jsme stáli na stavbě před mozaikou, přitom po stavbě už jezdil bagr. Co teď? Stavební dělníci byli ještě docela ochotní vyjednávat, alemajitel­é ne. Když o podobných věcech vydáte knihu, je už většinou pozdě.

LN Podařilo se nějaká díla kromě Směrníku zachránit?

Hezký příklad je prolézačka Sputnik z pražské Stromovky. Po letech chátrání se jí ujal soukromý sběratel a Sputnik Zdeňka Ně- mečka teď stojí v dobré kondici u něj na zahradě.

LN Hodně lidí si podobné umění spojuje s minulým režimem. Jak je nasměrovat i na uměleckou kvalitu?

O to by se měla postarat některá z veřejných institucí a odvyprávět celý příběh. Nejen že tu máme uměleckou výzdobu v ulicích spojenou s komunistic­kým režimem, ale že je uplatnění výtvarného umění v architektu­ře tradiční záležitost­í, kterou naboural meziválečn­ý funkcional­ismus, kdy se začali výtvarníci dostávat do finančních problémů, protože si je stavitelé přestali najímat. Co se minulosti týče, nejčastějš­ími zadavateli uměleckých děl byla církev se šlechtou, které později nahradil stát. Pak přišlo samozřejmě ideově zabarvené období socialisti­ckého realismu. Ale i to přineslo na některýchm­ístech dobré věci – například kvalitní bydlení s dobře urbanistic­ky řešenou zástavbou.

LN Nedávno byla dokončena dálnice D8 za 14 miliard korun. Pokud by z této sumy šlo jedno procento na uměleckou výzdobu, lemovalo by silnici umění za 140 milionů korun. Co by jí podle vás slušelo?

Určitě výtvarná díla českých umělců, kteří by tak měli příležitos­t ukázat, co v nich je. Část peněz bych vyčlenila i pro mezinárodn­í soutěž, protože si myslím, že by si Česko zasloužilo zjistit, co se děje venku. No a část financí bych nechala na údržbu – je absurdní vyhazovat díla jen proto, že se o ně pak nikdo nestará.

Hezký příklad je prolézačka Sputnik z pražské Stromovky. Po letech chátrání se jí ujal soukromý sběratel a Sputnik teď stojí v dobré kondici u něj na zahradě.

 ?? Jana Kořínková – momentálně doktorandk­a Vysokého učení technickéh­o v Brně – strávila hledáním ztracených soch několik let. Mezi ně patří i reliéf Sylvy Lacinové z průčelí Masarykovy univerzity. FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ ?? Ztráty a nálezy.
Jana Kořínková – momentálně doktorandk­a Vysokého učení technickéh­o v Brně – strávila hledáním ztracených soch několik let. Mezi ně patří i reliéf Sylvy Lacinové z průčelí Masarykovy univerzity. FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ Ztráty a nálezy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia