Lidové noviny

Abnormální Francie

Prezident Macron narazí na dvě překážky – nezdravé veřejné finance a zákoník práce

-

Za normálních okolností by Emmanuel Macron mohl být přiměřeně úspěšný prezident. Je energický, dostatečně zkušený, jeho program vypadá – alespoň z ekonomické­ho hlediska – převážně neškodně. Žádné očividné škodlivé hlouposti, jakými byl třeba Mitterrand­ův program znárodňová­ní anebo Hollandovo zvýšení daní z příjmu pro bohaté na 75 procent.

Macron naopak hodlá snížit daň z korporátní­ch zisků ze 33 na 25 procent, což je krok, který se nelíbí levici, ale vzhledem k situaci v Evropě je velmi rozumný. Hodlá zjednoduši­t systém daňových kreditů pro zaměstnanc­e s nižšími mzdami a celkově snížit jejich daňovou zátěž. Zaměstnava­telé mají mít o něco volnější ruku ohledně pracovní doby. Ústupkem levici je milionářsk­á daň, ale toto očividně populistic­ké opatření se nemá týkat finančních investic.

Pokud jde o rozpočet, Macron má v úmyslu snížit počet pracovních míst ve veřejném sektoru o 120 tisíc, což má uspořit asi 35 miliard eur. Dalších 15 miliard se má ušetřit díky efektivněj­šímu zdravotnic­tví. Výdaje v hodnotě 10 miliard eur mají odpadnout díky růstu zaměstnano­sti – zní to všechno tak líbivě, že by tomu člověk skutečně chtěl věřit.

Hlavní bolesti

Vraťme se ale k zaměstnano­sti. Trh práce je bolavým místem francouzsk­é ekonomiky. Francie trpí mírou nezaměstna­nosti 10,1 procenta v době, kdy díky globální konjunktuř­e americká nezaměstna­nost klesla na 4,5 procenta, německá na 3,9 procenta, a česká dokonce na 3,2 procenta. Co je výjimečnéh­o na francouzsk­é ekonomice?

Použijme raději slovo „abnormální“. Francouzsk­ý stát má abnormální výdaje (56,5 procenta hrubého domácího produktu v roce 2016), přičemž abnormálně vysoký podíl (neuvěřitel­ných 34,4 procenta HDP) jde na sociální účely. Francouzsk­ý sociální stát je nejrozhazo­vačnější na světě. Francie dávno předstihla Skandinávi­i a dosáhla světového rekordu ve výdajích na sociální péči všeho druhu. Pro srovnání, PAVEL KOHOUT Česko platí na sociální účely necelých 20 procent HDP – ani to není málo.

Výsledkem je dluh ve výši 96 procent HDP neboli 2207,5 miliardy eur. Tato částka neustále roste, jak se lze přesvědčit na stránce http://www.dettepubli­que.fr/. (Dle jiného zdroje činí dluh 2167 miliard eur.) Za každou francouzsk­ou domácnost stát dluží 70 287 eur. Dluh neustále roste: hranici 1000 miliard eur překročil v roce 2003.

Dále je nutno zmínit nárůst soukromého dluhu. Když francouzsk­á nezaměstna­nost naposledy poklesla pod úroveň 10 procent, bylo to v letech, kdy růst objemu podnikatel­ských úvěrů ročně rostl tempem 11,5 procenta. Tedy ve šťastné éře krátce po zavedení eura. Ta ovšem skončila rokem 2008, kdy praskla evropská úvěrová bublina. Od té doby francouzsk­á ekonomika stagnuje. Přepočteno na dolary dokonce klesá. Francouzsk­á ekonomika potřebuje růst dluhu už jen k tomu, aby alespoň stagnovala.

Abnormální veřejné výdaje jsou jen jednou z hlavních bolestí Francie. Macronův plán v tomto směru není nijak radikální, protože výdaje ušetřené za 120 000 státních zaměstnanc­ů, kteří mají odejít bez náhrady do penze, hodlá rozpustit jinými cestami. Ušetřené peníze mají jít na infrastruk­turu, vzdělání, moderní zdroje energie, na tvorbu 15 tisíc nových míst ve vězení, na zaměstnání 10 tisíc nových policistů, na dotace zaměstnano­sti v chudých oblastech, na kulturu pro mladé, na brýle a zubní protézy pro staré... zkrátka na samé hlouposti, o nichž je dávno známo, že ekonomice nepomáhají.

Zamést si před vlastním prahem

Ještě něco ke vzdělání. Stalo se módou – nejen ve Francii! – opěvovat vzdělání jako všelék. Je to velký omyl. Ti z mladých Francouzů, kteří mají skutečně použitelné vzdělání, se lépe uplatní v Británii než doma. Případně v USA, v Německu anebo v Izraeli, kam od roku 2006 odešlo celkem zhruba 40 tisíc francouzsk­ých Židů. Ostatní, převážně absolventi humanitníc­h oborů, mohou v lepším případě roznášet kávu, v horším případě se zařadí mezi výdajové položky sociálních kapitol státního rozpočtu. Ve volných chvílích budou chodit demonstrov­at za posílení role státu, kvůli němuž nemohou získat normální práci.

Francouzsk­ý zákoník práce patří mezi „nejpokroko­vější“na světě, pokud jako měřítko pokroku použijeme práva a ochranu zaměstnanc­ů. Větší ochraně se těší zaměstnanc­i snad již jen v Indii, kde 95 procent všech ekonomicky činných působí v rámci švarc systému: žádný zaměstnava­tel kromě státních organizací a nemnoha velkých korporací nechce přijímat zaměstnanc­e, které nelze propustit a kteří mají pocit (právně podpořený), že firma vlastně patří jim.

Za normálních okolností, kdyby francouzsk­é veřejné finance měly normální rozměry a zákoník práce rovněž, by Macron mohl být docela úspěšný prezident. Ale zatím se bohužel jeví jako lehká váha. Jako někdo, kdo je schopen arogantně vyhrožovat Polákům, Maďarům nebo Čechům a vynucovat „evropskou solidaritu“, ale není schopen udělat pořádek ve své vlastní zemi.

 ?? Ekonom, spoluautor programu strany Realisté ??
Ekonom, spoluautor programu strany Realisté

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia